DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A határon túli magyar felsőoktatási intézmények számára a Magyar Köztársaság költségvetése biztosít pénzt a működéshez és a fejlesztéshez. Ennek a gyakorlatnak az az alapja, hogy a Magyar Köztársaság polgárainak az a meggyőződése, hogy a magyar anyanyelvű felsőoktatás intézményei a magyarság alapvetően fontos tudományos, kulturális és szellemi pillérei, és egyben a szülőföldön maradás és boldogulás letéteményesei. Ennek a jegyében egyre több reménységre okot adó változást élhet át az erdélyi és általában a kárpát-medencei magyarság. A kormány ugyanis a határon túli magyar közösségek helyzetének javítását minden tekintetben támogatandó célnak tartja. Nézzük a tényeket!
A Sapientia Egyetem költségvetési előirányzata 2000-ben és 2001-ben egyaránt 1 milliárd 857 millió forint volt, 2002-ben 1 milliárd 838 millió forint, 2003-ban 1 milliárd 958 millió forint. A 2004. évre az előirányzat tervezett mértéke 1 milliárd 894 millió forint, tehát teljesíti azt az ígéretet, amelyet mind ön, mind a köztársasági elnök úr megfogalmazott.
Osztom egyébként önnek azt az álláspontját, hogy a költségvetési támogatás összegét a következő években valószínűleg emelni kell. Ennek megalapozása érdekében a Miniszterelnöki Hivatal készít egy, a Sapientia Egyetem fejlesztésére vonatkozó, a pénzügyi források hatékony felhasználását szem előtt tartó javaslatot a kormány számára.
A kormány ugyanakkor folytatja a magyar-román kapcsolatok fejlesztésére vonatkozó törekvéseit, amely elvezethet ahhoz a köztársasági elnök úr által is kívánatosnak nevezett helyzethez, hogy a román állam is járuljon hozzá az erdélyi magyar felsőoktatás költségeihez.
Idézem önnek Kató Béla úrnak, az egyetemet működtető Sapientia Egyetem elnökének nyilatkozatát: “A jelenlegi nagyságrendű támogatás 2005-ig elegendő az egyetemi célok megvalósításához. Többlettámogatásra azt követően lesz szükség.”
Így is lesz. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me