DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Bárándy Péter igazságügy-miniszter úr rendszeresen szokott önnek órákat adni jogi alapfogalmakból. (Szórványos taps az MSZP soraiban. - Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.) Tisztelt Kolléga Úr! Nem vagyok boldog, hogy kénytelen vagyok ezt folytatni. (Dr. Áder János: Szerényebben, egy kicsit szerényebben! - Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.)
Tisztelt Képviselő Úr! Nem áll a kormány felügyelete alatt a nyomozó hatóság. (Dr. Áder János: Hanem?) A kormány a belügyminiszteren keresztül irányítja a rendőrség működését. Ez természetesen tartalmában jelentősen különbözik a nyomozó hatóság, de főleg a nyomozás felügyeletétől. A nyomozást az ügyészség felügyeli. Szerintem, képviselő úr, ezt ön is tudja, csak azért nem mond igazat a kérdésében, hogy így a koncepcióját hamisan meg tudja alapozni. A kérdéseinek az erre vonatkozó részére tehát ez a válaszom.
Ami a konkrét történéseket illeti: az APEH Bűnügyi Igazgatósága egy napilapban megjelent újságcikk alapján 2000., tehát mondom még egyszer, 2000. december 21-én feljelentéskiegészítést rendelt el számviteli fegyelem megsértése vétsége miatt. A cikk szerzője szerint a Kime-Net Kft.-nek több tízmilliós tartozása keletkezett, és az ügyvezetőként bejegyzett görög állampolgárságú férfit felkutatni nem tudta, a társaságot a székhelyén nem találta. A cég felszámolásának elrendelését követően a felszámolóbiztos sem érte el a társaságot. A feljelentéskiegészítést követően 2001. január 19-én az APEH Bűnügyi Igazgatósága ismeretlen tettes ellen a nyomozás elrendelését foganatosította, illetve adócsalás bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt végezte el a hatósági munkáját.
Az ügy iratait 2001. október 3-án áttették az APEH Bűnügyi Igazgatóságának budapesti és Pest megyei nyomozó hivatalához, ahol a nyomozást 2001. november 19-én bizonyítottság hiányában megszüntették; tehát 2001. november 19-én. A nyomozás megszüntetését követően a sajtóban újabb információk láttak napvilágot a Kime-Net Kft.-ről, az APEH Bűnügyi Igazgatósága ismételten nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen csalás kísérletének alapos gyanúja miatt.
(14.10)
Ekkor a pénzügyi nyomozó hivatal a nyomozás során beszerzett új információk alapján az adócsalás bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt folytatott nyomozásban született megszüntető határozatot felülvizsgálta, és további nyomázásról rendelkezett. A nyomozás ekkor már a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete alatt zajlott. A nyomozás során olyan bizonyítékokat nem sikerült beszerezni, amelyek alapján az elkövető kiléte megállapítható lett volna, ez az eljárás folytatásától sem volt várható, ezért az APEH Bűnügyi Igazgatósága a nyomozást 2002. szeptember 4-én megszüntette.
A határozatot a fokozott ügyészi felügyeletet ellátó Fővárosi Főügyészségnek megküldték, amely a döntést tudomásul vette. A határozatot nem helyezte hatályon kívül, annak törvényességével kapcsolatban semmilyen észrevételt nem tett, azt nem tartotta törvénysértőnek. A nyomozás iratait a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya az APEH Bűnügyi Igazgatóságának jogutód szervétől, az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságától bekérte, ezeket az iratokat 2003. július 3-án az ügyészségre továbbították. A Fővárosi Főügyészség az azóta eltelt időben semmilyen eljárási cselekmény végrehajtására nem adott utasítást, a törvényesség kérdésében semmiféle kifogást nem emelt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me