DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Egy nemzeti valuta értékét mindig a gazdaság alapjai adják meg, a nemzetgazdaság alapjai pedig Magyarországon jók.
Jók a nemzetgazdaság alapjai azért, mert a GDP termelésének jelentős része a szolgáltatásokból adódik, amelynek magas a hozzáadott értéke, jók azért, mert a termelés igen jelentős technológiai fejlesztéseket élvezett az elmúlt években. Jó a magyar gazdaság alapja azért, mert a magyar gazdaság szerkezete egészséges. Versenyképes a magyar gazdaság teljesítménye, és nagyon fontos dolog az, hogy a fejlesztések a következő években a gazdaság teljesítményét tovább javítják. (Tóth István közbeszól.)
Az irányzatok, amelyek az elmúlt időszakban láthatók, tapasztalhatók - itt képviselőtársaim említették ezeket -, szintén jó irányba mutatnak, javuló irányokat mutatnak, mindenekelőtt abban, hogy a termelés növekedése javul, abban, hogy érezhető a gazdaságban a fellendülés, az élénkülés jele, részben a beruházások növekedése következtében, az exportnövekedés miatt. Tehát egészében véve azt lehet tapasztalni, hogy a magyar gazdaság megfelelő irányban halad előre. (Tóth István közbeszól.)
A növekedés és a gazdasági fejlődés mutatói tehát nem igazolják azt, hogy a forinttal szemben bizalmatlanság legyen. A Nemzeti Bank elnöke és a pénzügyminiszter az elmúlt napokban találkozott, és jelenlétemben lefolytattunk egy megbeszélést, aminek a lényege az, hogy összehangoljuk a kormány és a jegybank tevékenységét, nagyobb mértékben respektálja a kormány a jegybank, a jegybank pedig a kormány szándékait és törekvéseit.
Az elmúlt napokban tapasztalt forintromlás alapvetően spekulációs okokra vezethető vissza, és összesen körülbelül 4 százalékos romlást jelent; nem elhanyagolható, de nem is rendkívül súlyos. Azt gondolom, hogy a következő időszakban mindenféleképpen oda kell figyelni a piac jelzéseire, a piac jelzéseit nem lehet engedni elmenni anélkül, hogy a kormány erre megfelelő reagálást ne fogalmazna meg. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mi lesz az?) Ha van türelme, uram, akkor kivárhatja, hogy elmondjam. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.)
A megkezdett gazdaságpolitikai irányzat, ami tehát az export felé orientálja a gazdaságot, ami a fejlesztéseket kívánja előtérbe helyezni, az a megoldás arra, hogy a forint iránti bizalom megfelelően erős legyen. Ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy az a teher, ami a kamatnövekedések következtében jelentkezik a költségvetésben a következő évben (Közbeszólás a Fidesz soraiból.), annak az ellentételét a kormány saját hatáskörben megfelelő előirányzatok befagyasztásával vagy megállításával (Lasztovicza Jenő közbeszól.), fékezésével meg kell találja, és meg is fogja találni.
(13.30)
A kormánynak az a szándéka, hogy az a fajta lakossági eladósodás, a lakosság hitelállományának olyan mértékű növekedése, ami az elmúlt időszakban bekövetkezett, nem folytatható tovább - az ezzel kapcsolatos szükséges intézkedéseket szintén meg fogja tenni a kormány.
Ezen túlmenően elhatározott szándékunk az, hogy a 3,8 százalékos költségvetési hiányt a következő évben betartjuk, és betartatjuk. Ez a biztosítéka annak, hogy a gazdaság kiegyensúlyozottan fejlődjön, és hadd tegyem hozzá, hogy ez az, ami betartandó. Nincs szükség arra, hogy külön költségvetést, költségvetési pótelőirányzatokat, vagy egyéb más javaslatokat elfogadjon a kormány. Ezt kell figyelembe venni, erre kell törekedni, és azt gondolom, hogy a forint iránti bizalom a következő időszakban újból helyreállhat.
Kérem, hogy a parlament képviselői, az ellenzéki képviselők is, szíveskedjenek a nemzeti érdeket a napi politikai érdekek fölé emelni, és szíveskedjenek segíteni azt, hogy a kormány teljesíteni tudja a feladatát.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Várjuk! - A kormánynak kellene megtennie!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me