SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! A Roma Polgári Tömörülés megkeresése alapján az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága felvette munkatervébe és 2003. október 21-ei ülésén napirendjére tűzte a holokauszt roma áldozatainak kárpótlási ügyét.
A bizottság ez alkalommal meghallgatta a Roma Polgári Tömörülés elnökét, elnökségi tagját és jogászát, valamint egy összefoglaló videófilmet tekintett meg, amely 2003 augusztusában szerepelt a televízióban.
Tisztelt Ház! A bizottság előzetesen számos háttéranyagot szerzett be a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős politikai államtitkárságától, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivataltól, az adatvédelmi biztostól, az érintett szaktárcáktól, az Igazságügyi Minisztériumtól, illetve a Külügyminisztériumtól. A bizottság 2003. október 21-én meghallgatta az IOM budapesti képviselőjét, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány titkárát, a Roma Polgárjogi Alapítvány Roma Veritas programigazgatóját és az Igazságügyi Minisztérium főcsoportfőnökét is.
A bizottság a beérkezett írásbeli dokumentumok és a bizottsági ülésen elhangzottak alapján azt állapította meg, hogy a roma kárpótlás kapcsán számos tisztázatlan kérdés áll fenn. Sajnálatos módon történtek bizonyos, főleg adatvédelmi, illetve a romákat hátrányosan érintő intézkedések, esetleges visszaélések is, illetve megállapítható, hogy a folyamatok meglehetősen lassúak.
A bizottság fontosnak tartja, hogy a hazai legnagyobb kisebbség, a romák kárpótlásával az Országgyűlés is foglalkozzék, ezért bizottságunk a holokauszt roma áldozatainak segítése céljából a Házszabály 34. §-ának (1) bekezdése, illetve a 36. § (2) bekezdése alapján a holokauszt roma áldozatainak kárpótlása kivizsgálására és nyomon követésére vizsgálóbizottság felállítását javasolja.
Bizottságunk meggyőződése, hogy e vizsgálóbizottság felállítása hozzájárulhat a vitatott kérdések, az esetleges visszásságok és visszaélések tisztázásához, valamint a kárpótlási folyamatok felgyorsításához is vezethet. Erre elsősorban azért lenne szükség, mert időskorú áldozatokról van szó.
Bizottságunk a 2003. október 21-ei ülésén egyhangúlag úgy határozott, hogy támogatja a Roma Polgárjogi Tömörülés kérését, és egyhangúlag javasolja a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.
(21.50)
A vizsgálóbizottság létrehozását bizottságunk, annak fontosságára és érzékeny voltára tekintettel, paritásos alapon, ellenzéki vezetéssel terjeszti elő. Úgy érezzük, úgy véljük, hogy politikai és társadalmi érdek, hogy e kérdések mielőbb tisztázódjanak.
Az új változat benyújtására az Országgyűlés ügyrendi bizottságának 2003. november 17-ei ülésén elhangzott szakmai és érdemi észrevételei alapján kerül sor. Az eredetileg H/6286. számon benyújtott önálló indítványt bizottságunk a 2003. november 24-ei ülésén újratárgyalta, és úgy határozott, hogy új változatban ismételten benyújtja azt. Ezt a változatot 19 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta bizottságunk.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy bizottságunk önálló indítványát, az országgyűlési határozati javaslatot a Ház, tisztelt képviselőtársaim támogassák.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me