FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A 66. módosító indítványomhoz szeretnék hozzászólni, amelyben az előterjesztő definiálja az adóraktár-engedélyek típusát, ezen belül a szeszfőzdét, és leírja, hogy a gyümölcspálinka alapanyagául milyen termékeket, alapanyagokat lehet felhasználni.
Nos, itt számunkra elfogadhatatlan módon a gyümölcspálinka alapanyagául felsorolja a sört és a gabonából erjesztett alkoholokat is. Ez nyilvánvaló szakmai tévedés, mert a gyümölcspálinkának csak gyümölcs lehet az alapanyaga. Reméljük, ezt az előterjesztő is így gondolja. Ezért az ehhez kapcsolódó módosító indítvánnyal a javaslatomban azt is tisztázom, hogy ha kikerülnek a gyümölcspálinka kategóriából a sör- és a gabonaerjesztésből származó alkoholok lepárlása útján keletkezett alkoholok, ezek önálló kategóriában, a párlat kategóriában jelenjenek meg.
Azt gondolom, nagyon hosszú ideig küzdöttünk azért az Unióval, hogy megértessük velük, mi az, hogy pálinka, mi az a bérfőzetési rendszer, és végre talán sikerült náluk definiálni. Magyarországon épp most van definiálás alatt az új pálinkatörvény, ahol egyébként a Karakas János által felvetett ágyaspálinka is a definiált kategóriába kerül, tehát a legalizált termékek közé kerül a múlt heti, az FVM-ben tartott szövetségi és szakmai tanácskozás következtében. Reméljük, a kormány a szakmai vélekedést elfogadja, és törvénytervezetet is jónak lát ezzel kapcsolatosan benyújtani.
(21.30)
Nagyon kérném szépen, hogy a gyümölcspálinkát, amelyet fel szeretnénk emelni egy piedesztálra, ne alacsonyítsuk le, hogy sörből is és gabonából, gabonaszármazékokból is lehessen előállítani. Remélem, ez csak egy elírási hiba, és a szakma és mindenki által ismert alapanyagokból gondoljuk, hogy azokból gyümölcspálinka is előállítható.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me