KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is a 79., 80. és 86. számú módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni. A 79. és a 80. számú módosító javaslattal a törvényjavaslat 80. § (2) bekezdésének módosítását javasoljuk, a 86-ossal pedig a törvényjavaslat 81. §-ának (2) bekezdése módosul. Ezzel a módosítással összefüggött a 85. számon beadott módosító javaslatunk is, ami visszavonásra került, mivel bizottsági ülésen egy olyan határozatot fogadtunk el, hogy a 80. § (3) bekezdését bizottsági módosító javaslattal fogjuk módosítani.
Nézzük a 79. és a 80. számú módosító javaslatokat! A 79. szerint a 80. § (2) bekezdése a megemelt boradó egy részének hegyközséghez történő visszajuttatásáról szól. Idézem: “Az adó mértéke hektoliterenként 800 forint, amelyből hektoliterenként 500 forint állami felhasználásra kerül, 300 forintot pedig vissza kell forgatni a Hegyközségek Nemzeti Tanácsán keresztül a hegyközségekhez.” A hazai borágazatot és a termelőket egyaránt hátrányosan érinti a bor után fizetett jövedéki adó mértékének emelése. Az Európai Unió bortermelő tagállamaiban a kivetett adó mértéke többnyire minimális vagy nulla, de a nem bortermelő országokban is kisebb mértékű, mint hazánkban. Sorra buknak meg az emelésre irányuló törekvések. Érdekes módon nálunk ez nem így van. Ezen kívül a bor általános forgalmi adójának mértéke sem csökken. Ez a két tényező együtt elegendő ahhoz, hogy az ágazat teljesítménye csökkenjen.
Ezért azt javasoljuk, hogy az adóból befolyó tervezett többlet jusson vissza a hegyközségekhez, ezzel is növelve a csatlakozás utáni versenyképességüket. Meg kell jegyezni, hogy ez a visszaforgatás Franciaországban az adó összegének 80 százalékát teszi ki, amely a mi esetünkben 640 forint lenne. Ez több mint duplája a módosító javaslatban szereplő 300 forintnak. Erre a 640 forintra egy kapcsolódó módosító javaslat benyújtásával még van lehetőség akár a kormányoldalról is. Bízom abban, hogy a kormánypárti képviselőtársaim ezt ki is használják.
A 80. módosító javaslat a 80. § (2) bekezdésében szereplő megemelt boradót nulla forintra módosítaná. Eredetileg is ezt javasolta a Fidesz frakciója, mivel - ahogy azt már többször említettük - az Európai Unió bortermelő tagállamaiban a kivetett adó mértéke többnyire minimális vagy nulla. A bor adójának emelését a HNT is kifogásolta, én pedig úgy látom, hiába idézem az Európai füzetek 21. számában található állásfoglalást. Megjegyzem, hogy ezeket a füzeteket a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemző Központja és a Külügyminisztérium közösen adja ki. Az általam sokszor említett állásfoglalást lassan idézem, hogy mindenki számára érthető legyen. “Az EU bortermelő tagállamaiban az ágazat termékeire kivetett jövedéki és forgalmi adó jóval alacsonyabb a nálunk alkalmazottnál. A borok átlagos áfaterhelése 15-16 százalék. A jövedéki adó mértéke ezekben az országokban a boron vagy nulla, vagy minimális. Annak érdekében, hogy a csatlakozás után versenyhelyzetünk ne legyen rosszabb, hosszú távon szükséges volna az ágazat termékeire kivetett adó számottevő mérséklése.”
Köszönöm szépen a figyelmet. Majd folytatom én is, elnök úr. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(21.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me