KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. A vita e szakaszában még a 86. számú módosító javaslatomhoz szeretnék hozzászólni. Ezzel a módosító javaslattal a törvényjavaslat 81. §-ának (2) bekezdése módosul. A módosítással, mint már előző felszólalásomban említettem, összefüggött a 85. számon beadott módosító javaslatunk is, ami visszavonásra került, mivel bizottsági ülésen egy olyan határozatot fogadtunk el, hogy a 80. § (3) bekezdését bizottsági módosító javaslattal fogjuk majd módosítani.
A törvényjavaslat 80. §-ának (3) bekezdésében a következő olvasható: adómentes a saját művelésben álló szőlőterületen termelt szőlőből és/vagy legfeljebb az értékesített saját szőlőtermés mennyiségével azonos mennyiségben vásárolt szőlőből a természetes személy által előállított, gazdasági évenként és háztartásonként összesen legfeljebb ezer liter saját fogyasztásra szánt szőlőbor.
Ezt az adómentességet a 85. számú módosító javaslatunkkal 500 kilogramm vásárolt szőlőre szerettük volna kiterjeszteni, összhangban a HNT korábbi véleményével, amelyet idézek: “Az évszázados hagyományok alapján lehetővé kellene tenni legfeljebb 500 kilogrammos mennyiségben magánszemély számára a szőlőfelvásárlást és ebből saját tárolóhelyen saját fogyasztásra a borkészítést.” Ezen véleményüket ugyan időközben megváltoztatták, de most mégis úgy tűnik, ahogy hallottam Karakas képviselőtársamtól, sikerült őket meggyőzni annak helyességéről. Most már csak a kormányt kellene képviselőtársamnak rábeszélni arra, hogy 500 kilogrammig engedélyezzék az adómentes szőlővásárlást. Amennyiben a megígért bizottsági módosító javaslat elmaradna, a 86. számú módosító javaslatunk önmagában nem érné el azt a célt, amit annak idején még a HNT is megfogalmazott.
A 86. számú módosító javaslatunk a törvényjavaslat 81. §-ának (2) bekezdésében szabályzott adóraktári engedélykötelezettségét módosítja. Az adóraktári engedélykötelezettsége olyan helyzetbe hozhatja az 500 kilogramm alatti mennyiséget vásárlókat is, ugyanis adót ugyan nem kellene fizetniük a megvásárolt szőlő után, feltéve, hogy elfogadják a bizottsági módosító javaslatot, viszont adóraktári engedélyt kötelesek kiváltani. A törvényjavaslat említett 81. § (2) bekezdésében ez áll, idézem: “Nem kell adóraktári engedéllyel rendelkeznie annak a természetes személynek, aki a saját szőlőjéből és/vagy legfeljebb az értékesített saját szőlőtermés mennyiségével azonos mennyiségben vásárolt szőlőből a 80. § (3) bekezdésében meghatározott mennyiségben állít elő szőlőbort.” A módosítás elfogadása esetén pedig így szólna: “Nem kell adóraktári engedéllyel rendelkeznie annak a természetes személynek, aki saját szőlőjéből vagy legfeljebb 500 kilogramm vásárolt szőlőből a 80. § (3) bekezdésében meghatározott mennyiségben állít elő szőlőbort.”
Ezzel a módosító javaslattal összhangba kerülne ez a bekezdés is a bizottság által benyújtani kívánt, az adómentességre vonatkozó módosító javaslattal. Ez a javaslat az aszály- vagy fagykárt szenvedett gazdák helyzetét is megkönnyítené, ugyanis nem kellene adóraktári engedélyt kiváltaniuk, ha azt akarnák, hogy ne álljanak üresen a borospincék. Ugyanígy mentesülnének azok is a kötelezettség alól, akik újratelepítik a régi szőlőültetvényeiket.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me