KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A vita e szakaszában a 116. és a 117. számú módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni. Mindkét módosító javaslat a törvényjavaslat 129. §-ának (1) bekezdését módosítja.
A 116. számú módosító javaslatban a szántóművelési ágban a 95 liter/hektár/év helyett 100 liter/hektár/év, mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítést javasolunk. A sertés-, a baromfiágazatra és az öntözésre a gázolaj jövedéki adójának 80 százalékos visszaigénylési lehetőségét javasoljuk meghatározott mennyiségig, a már felsorolt egyéb ágazatok mellett.
A talaj-előkészítésnek nagyon fontos része kell hogy legyen az altalajlazítás. Javasoljuk, hogy a rendelet módosításakor kapjon külön soron visszaigényelhető mennyiséget az altalajlazítás. Talán nem kell magyaráznom ennek szükségességét az itt lévő mezőgazdasági szakembereknek. Gondoljanak csak az eke talpa által keletkezett zárórétegre, ami gátolja a csapadék befogadását, megőrzését és a tápanyag felvételét. Az idei aszály is indokolttá teszi, hogy altalajlazításra is biztosítsunk támogatást.
Ugyanakkor a mezőgazdasági termelők támogatását sokkal nagyobb mértékben kell növelni az európai uniós csatlakozás küszöbén. Az ágazat versenyképességének fokozása érdekében ki kell terjeszteni a támogatottak körét. A kiegészítést az indokolja, hogy a sertés- és a baromfiágazatban is szükséges az állatok, a takarmány, a trágya szállítása. Az öntőzőberendezések mozgatása, áttelepítése szintén gépi munkálatokat igényel. Ez szerepel az indoklásban is.
A 117. számú módosító javaslat szerint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvényjavaslat 129. §-a a következőképpen módosulna, az (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lépne: “Felhatalmazást kap a kormány arra, hogy rendeletben határozza meg a mezőgazdasági termékek előállításához, a külterületek, szántó, kert, gyümölcsös, gyep, halastó és erdőművelési ágakban a külön jogszabály szerint nyilvántartásba vett mezőgazdasági felhasználó részére hektáronként a szarvasmarha-tenyésztéshez a tehén által átlaglétszámra vetítve a gázolaj jövedéki adója 80 helyett 100 százalékának az igény benyújtásának napjától számított 30 napon belüli visszatérítését, és ez a rendelet visszamenőleg 2003. január 1-jétől szabályozza annak feltételeit.” Ezt azzal indokoltuk, hogy az idei rendkívüli fagy- és aszálykárok, valamint a mezőgazdasági termelők folyamatosan romló jövedelempozíciója miatt indokoltnak tartjuk a gázolaj jövedéki adója 100 százalékának visszatérítését január 1-jétől visszamenőleg.
A visszatérítés mértékének növelését az is indokolja, hogy az adó útalaptartalmának nagy része zömmel autópálya-építésre fordítódik, amelyet a mezőgazdasági gépek nem használhatnak. Ezért mindenképpen indokolt lenne az adó 100 százalékának visszatérítése, aminek meglenne az az előnye is, hogy a nemzeti támogatásként még a csatlakozás után is három évig alkalmazhatnánk. Ez egy olyan támogatás lenne a mezőgazdaságban dolgozóknak, amit nemcsak év végén, hanem bármikor, év közben is igénybe lehetne venni. Mindezt már másodszor mondom el, hiszen az elmondottakat az adótörvény módosításának tárgyalásakor is kifejtettem; remélem, előbb-utóbb a kormány részéről is megkapja valamelyik módosító javaslat a szükséges támogatást. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me