JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A jövedéki törvénynél már az egyik hozzászólásomban beszéltem a kezesi biztosítási szerződésről, amelyet ott jövedéki biztosítékként javasoltunk Podolák képviselő úrral, hogy kerüljön be a törvénybe. A vámeljárásról szóló törvényben ez a biztosíték már benne van.
Vámbiztosítékként a törvény eddig is és a most elfogadásra kerülő törvénynél is ismeri ezt az intézményt, a biztosítási szerződést. Tehát a törvény azt mondja, hogy vámbiztosíték: készpénz, hitelintézet által vállalt bankgarancia, banki fedezetigazolás vagy biztosítási szerződés. Ennél a pontnál a módosító javaslatunk azt tartalmazza, hogy a vámbiztosíték ne konkrétan a biztosítási szerződés legyen, mert ez a biztosítási szerződés esetenként igen nagy terjedelmű szerződés is lehet, hanem az e szerződés alapján kiállított kötelezvény legyen maga a vámbiztosíték. Azt gondoljuk, hogy megfelelő szabályozással ez a kötelezvény helyettesíti a szerződést, amely szerződés egyrészt olyan dolgokat is tartalmazhat, ami csak a vámbiztosítékot letenni kénytelen vállalkozónak és a biztosítócégnek az ügye, és azt gondolom, hogy az államnak, a költségvetésnek teljesen mindegy, hogy milyen feltételekkel kötik meg a szerződést, a lényeg az, hogy a vámbiztosíték egy biztosan befolyó tétel legyen, ha be kell váltani a biztosítékot.
Nem kívánok mellette érvelni bővebben, ebben a törvényben ez benne van, ez egy kisebb része; a módosító javaslatunk az, hogy ne maga a szerződés, hanem az e szerződés alapján kiállított kötelezvény legyen. Legfeljebb visszahivatkozom, a jövedéki törvénynél, az indokaim között ott nem mondtam el, hogy így lenne összhang a jövedéki biztosíték és a vámbiztosíték között is. Elfogadhatatlan, hogy vámbiztosítékként elfogadja ez a törvény a biztosítási szerződést, ugyanakkor a jövedéki törvénynél pedig ezt a fajta biztosítékot nem fogadja el az a törvény. Én ennek a megfontolását kérem a kormánytól. A bizottsági ülésen nem támogatta az előterjesztő ezt az indítványt, úgyhogy ennek a megfontolását kérem.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me