DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A 2004. évi költségvetési törvényjavaslat kidolgozása a főösszegeket már nem érintő módosító indítványok szavazásának szakaszába ért. Az államháztartási törvény, amelyet 1992-ben fogadott el a parlament, a parlamenti vita egy nagyon fontos elemét szabályozta akkor, amikor meghatározta, hogy november végéig a költségvetési hiányt, illetve a főösszegeket a parlamentnek meg kell határoznia, ezáltal a költségvetési politika fő elemei eldönthetővé válnak.
(8.50)
Ez ad egyfajta stabilitást, kiszámíthatóságot, több időt a felkészülésre a következő évben, viszont rengeteg fontos feladat ezután még hátra marad. Az egyes minisztériumokon belüli összegek sorsáról kell dönteni, erről pedig ma lesz lehetősége szavazni a parlamentnek.
A költségvetési törvényjavaslathoz több mint 2900 módosító javaslat érkezett, amelyekből az újra megnyitott részletes vita során 1254-ről kell a következőkben dönteni. A kormány megküldte a támogatott javaslatok listáját az országgyűlési frakcióknak. A lista kialakításának rendező elve az volt, hogy a kormány csak olyan indítványokat támogat, amelyek a törvényjavaslat eredeti szándékainak megfelelnek, valamint a benyújtás óta eltelt időszakban bekövetkezett változások hatásait vezetik át a költségvetési törvényjavaslaton. A kormány támogat továbbá minden olyan kapcsolódó módosító indítványt, amelyek a törvényjavaslat összefüggéseinek tisztázását, a feladatokhoz rendelt egyes előirányzatok pontosítását és egyéb hiányosságok megszüntetését célozzák.
A november végi szavazással a parlament meghatározta azt, hogy jövőre 3,8 százalék lehet a hiány, meghatározta azokat a legfontosabb arányokat, amelyek jövőre kihatással lesznek a költségvetési politika alakulására. Ennek keretében különösen fontos hangsúlyozni azt, hogy jövőre mintegy 200 milliárd forinttal többet tud a költségvetés beruházásokra költeni. Ebből körülbelül 150 milliárd forint autópálya, útépítés, útfelújítás, körülbelül 20 milliárd forint a metróberuházás elindítása, de jövőre lehetőség lesz már a Vásárhelyi-terv elindítására is; emellett közel 20 milliárd forintot tesznek ki azok az önkormányzati fejlesztések, amelyekre szintén forrást nyújt a jövő évi költségvetés. A jövő évi költségvetés lehetőséget ad arra is, hogy a száznapos programban megfogalmazott feladatok folytatásra kerüljenek, és ezek fedezete is biztosításra került a november végi szavazással.
A kormány által most támogatott lényegesebb módosító javaslatok a következők.
Támogatjuk azt a módosító indítványt, amely az egyházak és a társadalmi szervezetek igényjogosultságát biztosítja a rászorult bölcsődei gyermekek ingyenes étkeztetéséhez kapcsolódó normatív hozzájárulásra; elfogadásra ajánljuk azt az indítványt, amely az ESZCSM-fejezeten belül fedezetet biztosít a gyógyítóintézményeknek a 2004. évi energiaár-emelés kompenzációjára; megfontolásra javasoljuk továbbá a családok támogatásáról szóló törvény módosítására vonatkozó rendelkezéseket. A tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermekek után járó magasabb összegű családi pótlék mértéke a jövőben differenciálódik aszerint, hogy a gyermeket család vagy egyedülálló személy neveli. A javaslat rendelkezik arról is, hogy a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek számára, amennyiben korábban magasabb összegű családi pótlékban részesültek, tizennyolcadik életévük betöltése után, kérésükre, saját jogon milyen összegű családi pótlék jár.
A kormány támogatja az államháztartási törvény módosítására vonatkozóan azt a javaslatot, amely alapján a vámbiztosíték-számla 2004-től nem képez kivételt, a többi letéti számlához hasonlóan működik, vagyis nem lehet költségvetési hiányt, illetve költségvetési többletet módosító költségvetési bevételként, illetve kiadásként elszámolni. Elfogadásra ajánljuk azt az indítványt, amely a Magyar Államkincstárnak az Európai Unió strukturális alapjaiból származó támogatások bonyolításával van összefüggésben. Ezzel kapcsolatban a Kincstár - jogszabály, kormányhatározat alapján - uniós pénzeszközökkel kapcsolatos költségvetési, végrehajtási, ellenőrzési és pénzforgalmi feladatokat is el fog látni, amelyekről a strukturális alapok támogatásainak fogadásáért felelős irányító hatóságokkal köt megállapodást. Az új feladatokat a Kincstár térítés ellenében végzi, így ezek költségvetési fedezete biztosított.
Kiemelném továbbá azt az indítványt, amely lehetővé teszi az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátási előirányzatból finanszírozott egészségügyi szolgáltatók részére a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényben előírt járandóság előlegként történő kifizetését. Végezetül: megfontolásra ajánljuk az államháztartáson kívüli szervezetek támogatásaival kapcsolatos módosító javaslatot. A közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló, úgynevezett üvegzsebtörvény újraszabályozta az államháztartásról szóló törvényben az egyes, államháztartáson kívüli szervezetek, alapítványok, társadalmi szervezetek támogatásának szabályait. A javaslat pontosítja, szakszerűsíti az ilyen támogatásokra vonatkozó szabályokat.
Tisztelt Országgyűlés! Elfogadásra ajánljuk azokat a javaslatokat, amelyek a törvényjavaslat mellékleteinek pontosítására vonatkoznak. Az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatban a következő módosító javaslatokra szeretném felhívni a figyelmet.
Az önkormányzatok mozgásterének bővítése érdekében a kormány támogatja, hogy a közoktatási törvényben meghatározott maximális osztály-, illetve csoportlétszámok feletti oktatásszervezés esetén a többletlétszámok után is igényelhetők legyenek a normatívák, emellett lehetővé kívánjuk tenni, hogy egyes kötelező foglalkoztatások csak a 2006-2007. tanévtől lépjenek életbe. A mutatószám-felmérés lezárásával nyílik mód a normatívák véglegezésére és a helyes arányok megtalálására: például a középfokú közoktatási intézményekbe bejáró tanulók utáni normatív hozzájárulás fajlagos összege a 7 ezer forint/tanulóról 9800 forint/tanulóra emelkedhet. Az oktatáspolitikai prioritások alapján markánsan, 17,6 százalékkal növekednek a különleges gondoskodást, felzárkóztatást, esélyegyenlőséget segítő foglalkoztatások normatívái. Számos önkormányzat döntött úgy, hogy a 2004-2005. tanévtől elindítja a középiskolai idegen nyelvi és informatikai intenzív képzést; ezt a költségvetés a beterjesztetthez képest 10 ezer forinttal nagyobb, 76 500 forint/év tanulónkénti hozzájárulással is ösztönzi. Az önkormányzati globális, lakosságszámhoz kötődő normatívák körében még kiemelésre érdemes, hogy a községi normatíva 15 ezer forintról 16 500 forintra emelkedhet lakosonként, és az 500 lakos feletti települések esetében 3 millió forint helyett elérheti a 3,4 millió forintot.
A kormány támogatja továbbá, hogy az önkormányzatok fejlesztési célú hazai pályázatok sajáterő-kiegészítésére is igénybe vehessenek támogatást. Prioritást természetesen változatlanul az EU-pályázatok élveznek. (Folyamatos zaj. - Az elnök a csengő megkocogtatásával kér csendet.)
Hölgyeim és Uraim! A kormány több olyan módosító javaslat elfogadását is ajánlja, amely fejezeten belüli átcsoportosításokat tartalmaz; engedjék meg, hogy kiemeljek ezek közül néhányat.
Támogatjuk a köztestületi tűzoltóságok normatív támogatásának emelésére vonatkozó indítványt. E tűzoltóságok száma 2004. januárban négy tűzoltósággal bővül, a négy új tűzoltóság által ellátott huszonöt településen élő lakosság tűzvédelme jelentősen javul. A köztestületi tűzoltóságok működéséhez, feladataik maradéktalan elvégzéséhez szükséges a normatív támogatás összegének emelése. Belső forrásátrendezéssel szükséges továbbá kellő keretet tervezni a közigazgatási teendők, a migrációs, a bűnmegelőzési feladatok és a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány célkitűzéseinek megvalósításához.
Elfogadásra ajánljuk az Oktatási Minisztérium fejezetén belül a felsőoktatási támogatások emelésére vonatkozó indítványt. Az OM felsőoktatási intézményeit és a tárca egyes felsőoktatási feladatait jelentős mértékben érintették az általános érvényű forrásteremtő elvonások, amely néhány intézmény működtetésében, illetve a kötelező feladatok ellátásában zavarokat okozhatnak. További forrásszükségletet generált a gyakorlóiskolák támogatásában a közoktatási normatívák emelkedése. A javaslat a csökkentések részbeni visszapótlására, illetve a gyakorlóiskolák megfelelő szintű támogatásának biztosítására irányul, amely a jelzett pénzügyi problémák kialakulását hivatott megakadályozni.
(9.00)
Támogatjuk továbbá a szakképzési programok támogatásának emelésével kapcsolatos javaslatot.
Az OM szakképzési célú, 2004. évi tervezett forrása az előző évinek töredéke, részben a báziscsökkentés, részben az uniós forrásokhoz való átrendezés miatt. A munkaerő-piaci igények alakulása, a szakképzett munkaerő hiánya miatt a szakképzésre fordítható források növelése támogatható.
Végezetül megfontolásra javasoljuk a közoktatási támogatások emelését tartalmazó indítványt. A javaslat a más forrásból is támogatott Tempus Közalapítvány és a Selye János Egyetemért Alapítvány előirányzataiból csoportosít át 400 millió forintot a közoktatási feladatok és szakmai programok javára, elsősorban a kétszintű érettségi bevezetésének feladataira. A közalapítvány támogatása elsősorban a koordinált, az Oktatási Minisztériumot, a MeH-et és más uniós feladatokból származik, melyekre a működtetés költségeinek zöme terhelhető. (Sic!) A révkomáromi, immár hivatalos szlovákiai magyar egyetem tervezett támogatása beruházási célú, ez is átütemezhető, ugyanakkor forrásai a következő évtől várhatóan kibővülnek a szlovák költségvetésből juttatott összegekkel.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy ismételten megköszönjem az Állami Számvevőszéknek a költségvetési törvényjavaslathoz fűzött javaslatait, valamint a költségvetési vita során az önök részéről tapasztalt aktivitást és segítséget is.
Külön köszönöm a Ház apparátusának a segítséget, amelyet az elmúlt hetekben nyújtottak a költségvetési vitához, azt, hogy lehetővé tették, hogy ma a szavazásra sor kerülhet.
Ma nagyon sok módosító indítványról kell a Háznak szintén szavaznia. Kérem, a költségvetéshez a tisztelt képviselőknek a támogatását, és remélem, hogy a mai szavazás után jövő héten a végszavazással elfogadásra kerülhet az ország jövő évi költségvetése.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me