BERNÁTH ILDIKÓ

Full text search

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Államtitkár Urak! Az első szakaszban, bár több módosító javaslatot nyújtottam be, de az idő rövidsége miatt összesen ebben az öt percben két módosító indítványomról kívánok bővebben szólni. Az egyik az ajánlás 13. pontja, a másik pedig az ajánlás 46. pontja alatt található meg.
Az ajánlás 13. pontja arra vonatkozik, hogy azok a törvényjavaslatban szereplő, a hátrányos megkülönböztetést megszüntetni kívánó esetek bővüljenek eggyel, mégpedig a lakóhely szerinti hátrányos megkülönböztetés. Javaslatomat azért tartom kiemelten fontosnak, hiszen valamennyien ismerjük és tudjuk azt, hogy a vidéken élő emberek, pusztán azért, mert vidéken élnek, eleve hátrányos helyzetben vannak. Különösen igaz ez azokra az emberekre, akik nemcsak vidéken, de még falun is élnek és laknak.
Hátrányos helyzetben van a gyermeke, mert a közeli városban működő iskolákban nem szívesen látják őket az ismert finanszírozási nehézségek miatt, hátrányos helyzetben van, hogy ha munkahelyet keres magának, mert a munkáltató nem szívesen fizeti a munkába járással kapcsolatos utazási költségeket, és különösen hátrányos helyzetben van, hogy ha a fizetéseket összehasonlítjuk a fővárosban vagy a nagyobb városban dolgozó emberek fizetésével. Még ennél is nehezebb helyzetben van akkor, ha ez a vidéken vagy falun élő ember nő, ráadásul egy kis faluban él vagy lakik, hiszen az alacsony fizetéséből következik, hogy ha egyszer eljut a nyugdíjaskorba, akkor nyilvánvalóan a nyugdíja is kevesebb lesz. Még nehezebb helyzetben, hátrányos helyzetben van akkor, ha még fogyatékos is, vagy ha romáról van szó.
Azt gondolom, hogy a lakóhely, mint olyan, nem okozhat senkinek hátrányos megkülönböztetést akkor, ha tanulni, dolgozni, egyszerűen csak megélni akar.
Az ajánlás 46. sorszáma alatt szereplő javaslatom nagyon röviden arról szól - mármint a benyújtott javaslat -, miszerint tilos közzétenni olyan reklámot, amely a nőt mint szexuális tárgyat ábrázolja, vagy amely a nők és az időskorúak méltóságát sérti.
Tisztelt Képviselőtársaim! Akik részt vettek az általános vitában, akár azért, mert hozzászóltak, akár azért, mert végighallgatták a vitát, azok bizonyára emlékeznek arra, hogy elmondtam, milyen megalázó, a nőket mélységesen sértő reklámok szerepelnek nap mint nap a különböző televíziós csatornákon. De elég, ha kimegyünk az utcára, a közterekre, akkor is ugyanolyan plakátokkal szembesülünk, ami a nők méltóságát, emberi méltóságát és női mivoltát sérti.
Most ezzel kapcsolatban nem kívánok példákkal élni, bár számos ilyen példát tudnék felhozni. Arra azért hadd hívjam fel az önök figyelmét, hogy a CEDAW-egyezményhez Magyarország is több mint tíz éve csatlakozott, illetve elfogadta; ennek a CEDAW-bizottságnak a 19. általános ajánlása a következőket tartalmazza többek között: “A részes államok tegyenek hatékony intézkedéseket azért, hogy a média tartsa tiszteletben a nőket, és segítse elő a nők tiszteletben tartását.”
Az államtitkár úrhoz szólnék egy-két mondattal. A vita során hátrafordulva megnyugtatott engem arról, hogy a reklámot illetően egyetértünk, a tárcának, illetve önnek is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) ezzel kapcsolatban azonos a véleménye, mélységesen fájlalom, hogy a bizottsági üléseken a tárca képviselője arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a módosító javaslatomat nem támogatják. (Dr. Hankó Faragó Miklós jelzésére:) Majd két percben folytatom még. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me