BERNÁTH ILDIKÓ

Full text search

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Az ajánlás 40. pontjához szeretném elmondani, hogy a módosító indítványom benyújtását mi motiválta.
A törvényjavaslat az esélyegyenlőségi terv elkészítését kötelező módon előírja azoknak a munkáltatóknak, amelyek az önkormányzati szférába tartoznak, illetve ahol az állami tulajdonnak egy meghatározó része játszik szerepet. Ugyanakkor a versenyszféra mint olyan, teljes egészében kimarad, csak lehetőségként említi meg a javaslat.
(20.20)
Azt gondolom, hogy ha van olyan helyzet, ahol hátrányos megkülönböztetés érheti a munkavállalót, gondolok itt most egyáltalán nem elfogulatlanul a nőkre, akkor az pontosan a versenyszféra. Hiszen a versenyszférában jelenik meg legbrutálisabban a fizetések közötti különbség, vagy az, amikor a fiatal nőnek feltett első kérdés az, hogy házas-e és van-e kisgyermeke. A nálánál idősebb nővel szemben pedig egyszerűen az életkoránál fogva jelenik meg a hátrányos megkülönböztetés. Esélyegyenlőségről ez esetben beszélni sem lehet, hiszen be sem kerül a munkáltatóhoz. Az esélyegyenlőségi terv is csak azokra vonatkozik nyilvánvalóan, akik már alkalmazásban állnak.
De mindenképpen fontosnak tartom azt, hogy ez a kötelezettség az 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató jogi személyiségű gazdasági társaságoknál és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságoknál kötelezően elkészüljön. Azért, hogy a jelen lévő képviselőket egy kicsit tájékoztatni tudjam arról, hogy hány szervezetet érintene ennek a javaslatnak az elfogadása: gyakorlatilag az 50-249 főt foglalkoztató középvállalkozások, kft.-k, részvénytársaságok és szövetkezetek száma 4621, egy tavaly december 31-ei állapotnak megfelelő statisztika szerint. Ez összesen 2,9 százaléka a gazdasági társaságoknak. A 250, illetve annál több főt foglalkoztató szervezetek száma pedig 1011. Ez 0,6 százaléka mindössze a gazdasági társaságoknak. Ezek az adatok; hozzátéve még a jogi személyiség nélküli társas vállalkozások adatait is, összesen az 50-249 főt foglalkoztató kategóriában 113, a 250, illetve annál többet foglalkoztató szervezetnél pedig 26.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek az adatok azt mutatják, miközben egyébként a gazdasági társaságok száma több mint 167 ezer, hogy nem jelent megrendítő hatást azokra a vállalkozásokra, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak. Gondoljanak például arra, hogy egy önkormányzatnál, egy nagyobb községben vagy kisebb létszámú városban biztosan van 50 alkalmazott, köztisztviselő vagy közalkalmazott. Azoknak kötelező lesz esélyegyenlőségi tervet készíteni, a versenyszférában meg nem? Jóllehet, mondjuk, a köztisztviselőket és a közalkalmazottakat valamivel nagyobb védettség illeti meg a vonatkozó törvény értelmében, ami az előmenetelre, illetve az illetményre vonatkozik, természetesen itt is vannak különbségek. (Az elnök csengetéssel jelzi az idő lejártát.) De a legfontosabbnak mégis azt tartom, hogy a versenyszférában is ez bevezetésre kerüljön.
Köszönöm a türelmét, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me