DR. SZABÓ ERIKA

Full text search

DR. SZABÓ ERIKA
DR. SZABÓ ERIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ehhez a vitaszakaszhoz öt módosító indítványt is benyújtottam. Ezek közül a legfontosabb az ajánlás 19. pontja alatt szereplő módosító indítvány, amihez kapcsolódik a 45. és a 47. számú javaslat is. Arról szólnak ezek a javaslatok, hogy az esélyegyenlőség biztosítására a hátrányos megkülönböztetés esetén elszenvedett jogsérelem esetén milyen szerv, milyen hatóság milyen eljárásrendben és hogyan járjon el. Ez az a kérdés, amit az általános vitában is több alkalommal érintettem én is és más képviselőtársaim is, hiszen a javaslatban, amit a kormány előterjesztett, egy kormány alá rendelt hatóság látná el azt a feladatot, ami az ilyen jellegű esetek, a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos esetek vizsgálatára lenne hivatott.
Ezzel szemben a javaslatom szerint az állampolgári jogok biztosa látná el ezt a feladatot, akinek egyébként is az a feladata, hogy az emberi jogokkal kapcsolatos jogsérelmeket kivizsgálja, és nem példa nélküli - hiszen az adatvédelmi biztosnak már van hatósági jogköre -, hogy hatósági jogkörrel is felruházzuk. Semmi akadálya nem lenne annak, hogy ezt a hatáskört odatelepítsük, azon túl, hogy ez egy kétharmados törvénnyé válna, és a kormány valamilyen megmagyarázhatatlan indok miatt nem akar kétharmados törvényről tárgyalni az ellenzékkel, nem akar egyeztetni ebben a kérdéskörben, holott az általános vitában Kósáné Kovács Magda részéről is elhangzott, hogy szíve szerint ő is az ombudsmanhoz telepítené az ilyen jogsérelmek vizsgálatával kapcsolatos feladatot. Ha már olyan hosszú ideig húzódott ennek a törvényjavaslatnak az előkészítése, akkor megérné még azt a pár hónapot, ami az ellenzékkel történő egyeztetés során egy valóban olyan törvény meghozatalát eredményezné, ami a jogsérelmeket valóban orvosolni is tudja.
Ha nem fogadják el a módosító indítványunkat, ezzel a törvényjavaslattal nem oldódik meg az európai uniós elvárás kérdése sem, hiába hivatkoznak rá folyamatosan a törvényjavaslat indokolásában, hiszen ellentétes lenne a 2000/43. számú, a tanács által elfogadott irányelvvel, mert kormány alá rendelt hatóság lenne az a szerv, amely a jogsérelmeket ki kellene hogy vizsgálja.
(19.30)
Tudok róla, hogy van olyan módosító indítvány benyújtva, amely egy önálló országos hatáskörű közigazgatási szervhez telepítené a feladatokat. De mint tudjuk, egy közigazgatási szervnek mindenképpen a kormányhoz kell tartoznia, hiszen a végrehajtó hatalom része és eszköze, nem lehet attól független. Függetlenek a bíróságok lehetnek, a végrehajtó hatalomtól a törvényhozó hatalom lehet, de önmagában egy szerv mindenféle kontroll nélkül nem létezhet a magyar jogrendszerben.
Tehát ennek alapján kérem ismét a kormányt, hogy fontolja meg, gondolja át, és egyeztessen az ellenzékkel, és az állampolgári jogok biztosához telepítse ezt a hatáskört. Azért, hogy legyen idő a felkészülésre és a pontos eljárási szabályok kidolgozására is, a törvény hatályát 2005. január 1-jére javaslom tenni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me