HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Részletes vitáról lévén szó, az ajánlás 7. pontját viselő módosító javaslatról szólnék, amely a 6. §-t egészítené ki egy rövid betoldással. Ez a 6. §, amely visszautal a 4. §-ra - és a 4. §-ban többek között közoktatási és felsőoktatási intézmények szerepelnek, mint amelyek az egyenlő bánásmód követelményeit kötelesek megtartani -, a 6. § a kivételekről szól, hogy nem terjed ki a törvény hatálya - felsorolások következnek, ide jönne a betoldás - az egyházi jogi személyre.
Néhány mondattal engedjék meg, hogy megindokoljam ezt a módosító javaslatot. Mindnyájan tudjuk, hogy az egyházak szentnek és sérthetetlennek tartják az emberi személy méltóságát. Tanításuk szerint ebből fakadnak az emberi jogok, persze a kötelességek is és a közösségek tisztelete is. Ez az értékrend tehát az egyenlőséget hirdeti, ezért fontos számára az ilyenfajta törvényi szabályozás; pontosabban a törvényi szabályozás, de nem az ilyenfajta törvényi szabályozás.
Mi a probléma ezzel a szabályozással? Engedjenek meg egy nagyon általános megjegyzést, ami első pillanatra talán nem is a részletes vita témája, és az előbbi napirendi pont is egy pillanatra ezt az általános megjegyzést keltette bennem. Akkor, amikor tömegesen sérül az erkölcsi érzék vagy gyengül, akkor megjelenik a jogi túlszabályozás. A jogi túlszabályozás azonban az életet nem képes szabályozni, mert az élet szabályozására az egyéni és közösségi életet irányító normák tisztelete és az ehhez kapcsolódó normális jogi szabályozás képes. De ha bármelyik hiányzik, akkor bizony szinte lehetetlen vállalkozásba kezd bele az ember. Egy olyanfajta erkölcsi magatartás, amelynek természetes az emberi méltóság tisztelete, ebből fakadóan az emberi jogok tisztelete, ami az ember egészét és nem csupán egy-egy szeletét nézi... - annak talán nem is kell az esélyegyenlőségről törvényt alkotni.
Még egy megjegyzést engedjenek meg. Úgy érzem, hogy - bár tiszteletben tartva az európai megnevezést - talán esélynyújtásról, esélyteremtésről reálisabb szólnunk, hiszen tudjuk, hogy az esélyegyenlőséget soha nem lehet elérni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell megcéloznunk ezt.
Tehát visszatérve a részletes vita témájára és erre a módosítóra: mi azt szeretnénk, ha a törvény betűje, és ezzel módosulva valamelyest a szelleme is, természetesnek tartaná, hogy például amikor egy oktatási intézménybe felvesznek egy pedagógust, és az az oktatási intézmény elkötelezett valamilyen irányba, akkor ne lenne akadály annak az elkötelezettségnek a megkövetelése.
(19.20)
Úgy érzem, hogy ez a módosítás, ez az apró betoldás ezt a célt szolgálja, és ezért kérem képviselőtársaimat, támogassák ezt a módosítót.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me