NÉMETH ERIKA

Full text search

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Már az is jó hír vagy jó helyzet, ha ilyen jókedvűen tárgyalunk egy törvényjavaslatot.
Amit érinteni szeretnék, az elsősorban az ajánlás 6. pontja. Itt több képviselőtársam érintette már ezt. Én is mondanék ehhez néhány mondatot, de biztos vagyok benne, nem fogunk tudni megegyezni, továbbra is csak azt mondjuk, amit jónak látunk azon az oldalon és ezen az oldalon.
Véleményünk szerint a 6. ajánlási pont, amit képviselőtársaimmal együtt nyújtottunk be, jobban kifejezi a szándékainkat. Úgy gondoljuk, ha csak az az egy mondat vagy az az egy szó, az egyházi jogi személyekre vonatkozó rész kerülne kivételre, akkor nem tudnánk ezzel kifejezni azt, amit szeretnénk. Úgy ítéljük meg, az, amit benyújtottunk, maximálisan biztosítja az egyházi autonómiát, az egyházak különleges, törvényes és ésszerű érdekeire tekintettel van, hiszen összhangban a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvényben foglaltakkal, az egyházak hitéleti tevékenységével közvetlenül összefüggő jogviszonyokat veszi ki a törvény hatálya alól, és teremt ezáltal alkotmányjogilag is megalapozott megoldást. Én ezzel nem kívánok tovább foglalkozni, sokkal inkább azokkal az ajánlási pontokkal, amelyeket részben Bernáth Ildikó, részben Béki Gabriella érintettek.
Az emberi jogi bizottsági ülésen nagyon hosszú vita volt ezen ötven ajánlási pontról, és ezek sorában, azt gondolom, a legtöbb időben a hatósággal foglalkoztunk, ha jól emlékszem, de jócskán érintettük a 9-14. ajánlási pontokat. Ahogy Béki Gabriella is említette, ezek hol szűkítenék, hol bővítenék az itt szereplő pontokat.
Én csak arra szeretnék kitérni, hogy számomra továbbra is érthetetlen, ellenzéki képviselőtársaim miért szeretnék törölni ebből a törvényből a családi állapotra, a szexuális irányultságra vagy az életkorra vonatkozó részeket.
Amikor múlt héten az általános vitát folytattuk, beszéltem a 45 év feletti nőkről. Ha az életkort itt kivesszük, akkor megint többszörösen hátrányba kerülünk mi, nők. Engedjék meg, hogy itt visszautaljak arra, amire Harrach Péter az imént reflektált. Béki Gabriella módosító indítványa nekem nagyon tetszik. Elfogadom, hogy így, ebben a formájában nem tud ebben a törvényben szerepelni, de nem értek egyet Harrach Péterrel akkor, amikor azt mondja, nem lenne jó, ha a rátermettség helyett a kvóták érvényesülnének. Senki sem mondta azt, hogy a felkészültség és tudás hiányában lévő nőtársaink kerüljenek pozícióba. Tegye a szívére minden férfitársam a kezét: a 80 százaléknyi férfi vagy a többségben lévő közéleti szereplő férfi ugye, mind maximálisan, százszázalékosan felkészült, és a nőkből csak ennyi felkészült van, amennyit itt tetszenek látni. Ezzel én mélységesen nem értek egyet, és ezt diszkriminatív megjegyzésnek veszem.
Béki Gabriella imént említette, hogy a civil szervezetektől egy vaskos véleménysort kaptunk. Igen, a magam részéről rendkívüli módon sajnálom, hogy - közel hatvankét oldalra emlékszem, de teljesen mindegy - ez ilyen későn került hozzánk. Igen, én is úgy gondolom, nagyon sok olyan gondolat van benne, amit be lehetne építeni, meg lehetne fontolni, vagy ki lehetne beszélni. Mondtuk is a civil szervezetek képviselőinek, hogy ez a törvény két hónapja be van nyújtva. Tehát nagyon jó lett volna, ha ezek hamarabb érkeznek, és megfontoltabban lehetne módosító indítványokat tenni. Mi a mai napon néhányat benyújtottunk, de nagyon keveset, mert nem volt elég idő arra, hogy tényleg részletesen átgondoljuk.
Ami a kinézet és a testalkat kérdését illeti - Béki Gabriella említette -, ezzel azért vigyáznék, mert szubjektív dolog az, hogy kinek mi tetszik.
(20.00)
Később majd még, azt hiszem, fogok szót kérni, mert mindjárt lejár az időm, és még a Bernáth Ildikó által elmondottakra szeretnék reflektálni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me