SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr. Nagy nehezen eljutottam a 18. ponthoz, és köszönöm a rendkívüli türelmét az elnök úrnak.
A 18. ajánlási pont alatt tulajdonképpen, kapcsolódva Szabó Erika képviselőtársamhoz, Lezsák és Ékes képviselőtársaimmal együtt arra teszünk javaslatot, hogy ez a bizonyos közigazgatási szerv kerüljön ki ebből a törvényjavaslatból; és rögtön szeretnék csatlakozni Szabó Erika képviselőtársamhoz, tehát támogatjuk mi magunk is az ombudsmani intézmény bevonását ebbe a törvénybe, ahogyan többször beszéltünk erről a bizottsági ülésen is. Az emberi jogi bizottsági ülésen egyértelmű és világos lett számunkra, hogy a kormányzat egy kvázi kormányhivatalt szeretne létrehozni, bár ott a kormány képviselője igyekezett alkotmányos, alkotmányjogi, illetve közigazgatási függetlenséget megkülönböztetni. Az álláspontunk az, hogy tulajdonképpen itt alkotmányos emberi jogokról van szó, és ezért semmiképpen nem fogadható el egy közigazgatási kvázi függetlenség, hanem alkotmányos független intézményt kell létrehozni, és csak ez garantálhatja, azt gondolom, ennek a törvénynek a tisztességes és az emberi jogokat érintő kérdéseinek a kezelését.
Azt mondtam el az emberi jogi bizottság ülésén példaként, hogy el tudjuk-e képzelni annak a következményét, ami a 13. § (1) bekezdés a) pontja alapján helyhatósági vagy országgyűlési képviselői választások időszakában történik, különböző ellenérdekű felek egymást fogják majd kérelem és bejelentés alapján kvázi a közigazgatási szerv vagy a hatóság elé citálni. Nagyon-nagyon sok ilyen lehetőséget tartalmaz a mostani törvényjavaslat, tehát kérjük, hogy ezt mindenképpen olyan módon valósítsuk meg, egyeztetéssel a visszavont törvényjavaslat után, amiben, azt gondolom, partnerek vagyunk, hogy teremtsük meg az alkotmányjogi független intézménynek a lehetőségét, amit jelen pillanatban az ombudsmani intézményben látunk.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me