DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Van, amivel egyetértek abból, amit ön elmondott, és van, amivel nem. Egyetértek azzal, hogy a falfirkák, a falfestészet veszélyes, és sok kárt okoz, és valamilyen módon fel kell lépni ellene, hatékonyan és összefogással, ahogyan ön is említette. Meg kell próbálni erőfeszítéseket tenni és eredményeket elérni annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy megrongáljanak épületeket, frissen festett falakat, szobrokat, műtárgyakat. Tehát a védekezés és az összefogás tekintetében egyetértek önnel, képviselő úr.
Amivel azonban nem tudok egyetérteni, az a felfogás, hogy a büntetési tételek növelésével, üldözéssel, lecsapással próbáljunk meg föllépni, és ez fog majd eredményt hozni. Képviselő úr, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek az úgymond elkövetők nagyrészt fiatal emberek, középiskolások, gyerekek, akik megpróbálják valamilyen módon kifejezni saját magukat azzal, hogy falfirkával és graffitivel sajnos elcsúfítanak szép felületeket. Ezt nem helyeslem, félreértés ne essék! De azt, hogy üldözni, lecsapni rá, ne adj' isten, börtönbe csukni ezért, nem tartom megoldásnak. Más megoldást javasolnék.
Meggyőződésem, hogy miután a falfirkáknak és az azt elkövetőknek a jellege, ahogyan az előbb is mondtam, tipikusan a fiatalok közé sorolható, másféle megoldás az, ami célra vezet. A megelőzésnek, a prevenciónak e tekintetben is sokkal nagyobb hangsúlyt adnék. Önnek igaza van abban, hogy önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, sőt azt mondom, hogy annak a környezetnek, amely a fiatalok szocializációja szempontjából a legfontosabb közösség, a családnak, az iskolának, a baráti közösségnek kell a megelőzéssel, felvilágosítással olyan tevékenységet folytatni, amiben fontos szerepe van az összefogásnak; ahol meg lehet őket arról győzni, hogy ez a tevékenység, amelyet kifejtenek, káros, és megpróbálni valami más módon, ha úgy tetszik, azokra az önkifejezési szándékokra, ami ezekben a fiatalokban megjelenik, lehetőséget adni.
Vannak ilyen próbálkozások: szabad felületek, falfelületek biztosítása a graffitiziőknek, vagy például a Magyar Államvasutak akciója, amikor megpróbált néhány vasúti kocsit fölkínálni abból a célból, hogy ott éljék ki a graffitiigényüket ezek a fiatal emberek. Megmondom önnek őszintén, hogy ezek az eredmények eddig nem százszázalékosak. Tehát további erőfeszítésekre van szükség. Nekem azonban meggyőződésem, hogy a megelőzéssel kapcsolatban persze van dolguk a hatóságoknak is, a rendőrségnek is, amelyek ebben a tevékenységben és az ezzel kapcsolatos megelőző tevékenységben részt tudnak venni.
Nos, tehát van dolguk, de nem tartom célravezetőnek, hogy a büntetési tételek emelésével és a nagyobb fenyegetéssel, fenyegetettséggel tudjunk majd eredményt elérni. Nem hiszek ebben, és miután, hangsúlyoznám, főleg fiatal emberekről van szó, másfajta eljárást, civil összefogást, megelőzést tartanék célravezetőnek. Egyébként a téma, amit fölvetett, fontos, köszönöm, hogy fölhívta rá az Országgyűlés figyelmét. A disputának része az is, hogy közösen keressük a megoldást. Nem tartom tragédiának, ha nem értünk minden részletében egyet.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(8.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me