DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Őszintén sajnálom, hogy egy szakmai vita ebben a Házban olyan politikai felhangokat kapott (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Ez szakmai?), amelyek rendkívüli mértékben akadályozzák az eredeti célkitűzést, amely a cigányság és az egészségügyi ellátórendszer kapcsolatát volt hivatott vizsgálni. A tárca azért indította a kutatási pályázatot, az a célja, hogy képet kapjon az egészségügyi ellátórendszer romákkal kapcsolatos attitűdjéről és az egészségügyi ellátás problémáiról.
Természetesen meg lehetne beszélni ebben a Házban is, hogy vajon lehet-e (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: A helyedben nem dumálnék!) előítéletes gondolkodást vizsgálni akkor, amikor a Házban egy módszertanilag alátámasztott, de mindenki által vitatható szociológiai, szociálpszichológiai vizsgálócsoport annak módszertanával együtt megvizsgál egy olyan kérdést, amely ma Magyarországon tabu. Tabu arról is beszélni, hogy létezik-e kisebbségellenesség ma Magyarországon. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Tiltja a törvény! - Nagy zaj a Fidesz padsoraiban.) Vizsgálható a tudomány módszereivel, és természetesen a kutatóknak kell jótállniuk a kérdőívekért is és az előállt megállapításokért is, és én azt remélem, hogy ezekkel tudományos műhelyek fognak foglalkozni.
Nem remélem, tisztelt képviselőtársaim, hogy a napirend előtti felszólaló vagy a körülötte ordítozó fideszes képviselők egyáltalán alkalmasak-e annak a problémának a befogadására, hogy bizony, ma Magyarországon létezik előítéletesség. (Nagy zaj a Fidesz padsoraiban. - Az elnök csenget.) Ezért tehát valószínűleg nagyon nehéz helyzetben van a kutató, amikor ezt a kérdőívet kibocsátja, és amelynek az eredményeit valószínűleg interpretálnia kell. (Tóth István: A gyűlölettörvény tíz évre leültetne ezért!) Ezért tehát az a legfontosabb, hogy megvizsgáljuk, hogy ha mégis azt hozza az eredményünk, amit a kutatók vélni gondolnak, hogy tudniillik létezik előítéletesség nemcsak a köznapi gondolkodásban (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Önnek vannak előítéletei!), hanem a korosztályokban is... (Nagy zaj a Fidesz padsoraiban.)
Létezik-e, elnök asszony, hogy ebben a Házban kényes kérdésekről anélkül is lehessen beszélni, hogy a fideszes képviselők szét ne ordítsanak egy hozzászólást? Ezt sem lehet! Ez ugyan egy megállapítás, azonban nem táplálkozik előítéletből, képviselő úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me