PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nemrégiben szólaltam fel napirend előtt, amikor a turizmusnak, azon belül a gyógyturizmusnak a magyar gazdaságban betöltött kiemelkedő jelentőségére hívtam fel a figyelmet, és nehezményeztem, hogy az egészségturizmust a kormány kifelejtette a nemzeti fejlesztési tervből. Mai felszólalásom mondanivalóját is elsődlegesen az idegenforgalom szempontjából vettem górcső alá.
A legjobb turisztikai csalogató vagy kampány sem tudja ellensúlyozni azt az elhanyagoltságot, amely Budapest utcáit, épületeit jellemzi. Hiába egyedülállóak gyógyvizeink, hiába kiváló egy szálloda szolgáltatása, ha a vendégek kiteszik a lábukat a főváros utcáira, többet nem vágyódnak vissza Magyarországra. Miért fizessenek azért, hogy egy összefirkált, elhanyagolt, hajléktalanok ezreit a legfrekventáltabb csomópontokban mutogató fővárost lássanak?
A 13 éve szocialista-szabad demokrata vezetésű főváros égető gondjai közül ezúttal az utóbbi időben rendkívüli módon elszaporodott graffitikre hívnám fel az illetékesek figyelmét, ami mára már országszerte átlépte a tűréshatárt. A firkálók nem kímélik műemlékeinket, magánépületeinket, közlekedési eszközeinket, de a templomokat, az iskolát, a játszótereket, a szobrokat sem. Az általuk okozott kár csak Budapestet tekintve is milliárdos nagyságrendű. Az önkormányzatok különböző védekezési módokkal próbálkoznak, de mára bebizonyosodott, hogy összefogás nélkül ez a kérdés nem oldható meg.
Nevetségesnek tartom, hogy a főváros mindössze évi 20 millió forintos kerettel járul csak hozzá a graffitik eltüntetéséhez, ami mindössze négy-öt épület megtisztítására elegendő. Európa számos nagyvárosa hasonló gondokkal küzd. Többségükben meg tudták oldani a falfirkák visszaszorítását. Ehhez nagy állami akcióra lenne szükség, amelynek része lenne a megelőzés, az eltávolítás és mindenekelőtt a lényegesen magasabb összegű büntetés.
Tisztelt Képviselőtársaim! A megfelelő jogi háttér megteremtésének érdekében a Magyar Demokrata Fórum módosító indítványt készít a Btk.-val és a szabálysértési törvénnyel kapcsolatban, amelynek segítségével szeretné elérni, hogy a falfirkálás bekerülne a szabálysértési törvény elkövetési alakzatai közé, amelynek következtében a kiszabható pénzbírság felső határa jelentősen megemelkedne. Bűncselekményi kategóriában felfüggesztett börtönbüntetéssel, visszaesés esetén pedig akár végrehajtható szabadságvesztéssel is sújthatnánk az elkövetőket.
Meg kellene fontolni azt az Ifjúsági Demokrata Fórum által felvetett javaslatot, hogy a 18 éven aluli személyek ne vásárolhassanak falfirkálásra alkalmas festékeket. Természetesen minden törvény és szabályozás csak akkor ér valamit, ha azt alkalmazzák és betartják. Ezért mindenképpen javasoljuk a határozott büntetőjogi fellépést, és preferált büntetési formaként a közérdekű munkát tartanánk a legcélravezetőbbnek.
Amint azt a fővárosi közgyűlés MDF-es tagjai nemrégiben javasolták, a rendőrségi felderítések hatékonyságának növelése érdekében a BRFK-n belül külön csoport létrehozását tartjuk szükségesnek, egy gyors reagálású egységgel, zöld szám biztosítása mellett. Az ehhez szükséges anyagi feltételeket a kormánypropagandára szánt tetemes összegekből vagy a magyar turizmus népszerűsítésére szánt pénzek egy részének átcsoportosításából lehetne biztosítani.
Tisztelt Képviselőtársaim! A tennivalókat nem odázhatjuk tovább. A Demszky-féle világváros vezetői csak píártevékenységet folytatnak. A gondok megoldására hiába várunk évek óta. Budapest az ország kirakata. A legtöbb turista itt fordul meg. Az itteni tapasztalatai alapján állítja ki a bizonyítványt az egész országról. Tegyünk meg mindent, hogy ez a bizonyítvány ne csak elégtelenekből álljon! Vessünk véget a vandalizmusnak!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me