SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialisták az orwelli rémkép megvalósításával ünnepelték az orwelli évfordulót. Felállt a gondolatrendőrség. Idézet önöktől: “Mi, szocialisták különös anyagból vagyunk gyúrva, ezért különösen érdeklődünk a különleges adatok iránt.” (Korózs Lajos: Nem így van! Hitelesen tessék idézni! - Zaj, közbeszólások. - Dr. Avarkeszi Dezső: Szégyelld magad!)
Az elmúlt napokban egy különös kérdőív borzolta a kedélyeket. Állami pénzen az egészségügyi dolgozók pártszimpátiáját firtatták. Kökény Mihály szerint a tudományos kutatás szabadságáról van szó, és arra kíváncsiak, hogy létezik-e hátrányos előítélet a cigányokkal szemben az egészségügyi dolgozók körében.
Ennek azonban tényszerűen ellentmond a kérdőív. Először is az anonim kérdőívet kitöltőt be lehet azonosítani. Az első kérdéssor semmilyen összefüggésben sincs a kutatás látszólagos céljával. Például: Melyik évben szerezte oklevelét? Erről egyébként állami nyilvántartás van. Hány településen látja el a feladatát főállásban, illetve mellékállásban? Erről is nyilvántartás van. Melyik megyében, mekkora településen hány fő tartozik a körzetébe? Erről szintén nyilvántartás van. A válaszok alapján tehát egyetlen gombnyomással beazonosítható a kérdőívet kitöltő személye.
Majd olyan kérdések következnek, amelyeknek továbbra sincs semmi közük az állítólagosan vizsgált cigánysághoz, és ki nem találnák: megint csak a válaszokat adó egészségügyi dolgozóra vonatkoznak. Például: Ön mennyire érzi az adott csoportba tartozónak önmagát? A privatizáció korlátozásának híve, erősen hazafias gondolkodású, ellenzi hazánk európai uniós tagságát, konzervatív gondolkodású? Milyen érdekes! Csupa olyan kérdés, mely alapvetően a konzervatív világkép jellemzője.
A pandantját nem teszik fel, más típusú világképre vonatkozó kérdések nincsenek. Mit válaszoljon például egy liberális vagy szocialista egészségügyi dolgozó arra a kérdésre, hogy konzervatív-e egy 1-5-ig terjedő skálán? S mi köze van ennek ahhoz a kérdéshez, hogy milyen mértékben jelentkeznek a cigányok kontrollvizsgálatra? Nem lóg ki a lóláb?
Miután már mindent megtudtunk a kérdőívet kitöltő kilétéről, pártszimpátiájáról, ideológiai meggyőződéséről, jöhetnek végre a cigányságot érintő kérdések. Na, az se semmi! Érdemes szintén közelebbről megvizsgálni.
Minősíteni sem szeretném, csak halkan kérdezem, hogy ugyan vajon mit szólna Kökény Mihály, ha a vele szembeni vagy az általa megszemélyesített politikai csoporttal szembeni előítéleteket kutatva, ugyanezeket az állításokat fogalmaznák meg, és kérnék, osztályozzák 1-5-ig. Olvasom a kérdőívet. Lusták, nem képesek úgy dolgozni, ahogy elvárható lenne - áll a kérdőívben. Összeférhetetlenek, megbízhatatlanok, nem mondanak igazat; saját maguk tehetnek arról, ha mások ellenérzéssel viseltetnek irántuk. Ugye, a szocialisták biztosan fel lennének háborodva, ha velük szemben ilyen kérdéseket fogalmaznának meg? Vagy szintén a kérdőív tartalmazza: van bennük bűnöző hajlam? Nem én mondom, a kérdőívet idézem. (Tóth István: K&H!)
Ugye, mindenki egyenlő? - mondja Orwell. Első olvasatra mindenkinek ez tűnik fel egyébként, ez vonja el a figyelmet.
(8.40)
De, tisztelt képviselőtársaim, ez csak beugratás, figyelemelterelés, egy werberi gumicsont. Háborodjon fel mindenki a rasszista kérdéseken, a sajtó pedig erről cikkezzen, erről írjon - addig sem gondol arra senki, hogy valójában egy többezer fős szakdolgozói réteg politikai beállítottságáról gyűjt adatokat a Nagy Testvér, nővérekről, háziorvosokról, akik maguk is véleményformálók. Ezzel az erővel egyenesen meg is kérdezhették volna: ha most lennének a választások, akkor önök kire szavaznának? (Tóth István: Szégyen!)
De érdemes a kérdőívet továbbolvasni: mennyire rokonszenvesek önnek az alábbi csoportok? Például alkoholisták, lengyelek, szlovákok, osztrákok, magyarországi magyarok, afrikai feketék és zsidók. Igen, mennyire rokonszenvesek önnek a zsidók. Egyébként két napja azon gondolkodom, hogy például a dakotákról miért nem kérdezik meg a védőnőket. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Fontos lenne!)
Tulajdonképpen mire is kíváncsiak önök, tisztelt szocialisták? Tényleg a cigánysággal kapcsolatos gondolkodásmódra? Nem, nem erről van szó, hiszen a kérdőív az állítólagos feladatára alkalmatlan, titkolt célja törvénytelen és erkölcstelen, ezért a beérkezett kérdőíveket meg kell semmisíteni. Vagy naiv vagyok?
Miniszter Úr! Államtitkár Asszony! Kinek postázza a Nagy Testvér a következő kérdőívet?
Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me