KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A konstruktív ellenzék részéről nagy örömmel támogatjuk az előttünk fekvő országgyűlési határozattervezet elfogadását. Külön örömünkre szolgál a tervezetben elfogadásra javasolt alábbi két szempontrendszer beépítése a konstrukcióba: “A finanszírozásba a központi költségvetési forrásokon túl be kell vonni az intézményfenntartókat, a Tej Terméktanácson keresztül a termelőket, a feldolgozókat és a forgalmazókat. A program működése feleljen meg az EU Bizottság 2000. december 11-ei, 2707/2000. EK rendeletében foglalt szabályozásnak.”
Örömmel látjuk, hogy az iskolatejprogram ezekkel a szempontokkal visszatér ahhoz a korábbi formájához, amelyet dr. Vonza András miniszter úr vezetett be 2001. április 1-jén. Az Állami Számvevőszék által kifogásolt finanszírozási mód, a piacra jutási forrásból történő kifizetés helyett ugyanis 2001. április 1-jei hatállyal az iskolatejprogram működtetéséről a Tej Terméktanáccsal szerződést kötött, amely szerződés mindenben megfelelt az EU Bizottság 2000 decemberében hozott vonatkozó rendeleteinek. Ezt a Vonza miniszter úr nevéhez köthető konstrukciót még a Medgyessy-Kuncze-kormány is tovább működtette 2002. december 31-éig, s csak 2003. január 1-jével szüntette meg a Medgyessy-Kuncze-kormány az iskolatejprogramot.
Szavaim hitelt érdemlő bizonyítására a mai kormány egyik államtitkárát idézem, aki 2002 szeptemberében ezekkel a szavakkal válaszolt napirend utáni felszólalásomra, amikor is a program megszüntetéséről szóló hírekkel szembesítettem: “Az iskolatejprogram során lehetőség nyílt 482 677 gyermek iskolatejjel történő ellátására. 2002 első félévében ez a létszám 307 762 volt. Dr. Németh Imre miniszter úr, a dr. Jánosi György miniszter úr részére 2002. június 21-én, nem egészen egy hónappal a kormány megalakulása után elküldött megkeresésében az iskolatejprogram folytatására tett javaslatot, egyidejűleg kezdeményezte a tárgyban a kormány-előterjesztés megalkotását. Az előterjesztést a kormány 2002. szeptember 6-ai ülésén elfogadta. Mindezekre tekintettel az iskolatej-akció folytatódhat. A felelős tárca a terméktanáccsal rövidesen megköti az együttműködési megállapodást, amely értelmében az akció lebonyolítását ez a szakmai szerv végzi az eddigi kialakult gyakorlatnak megfelelően.”
A kormány nevében 2002 szeptemberében választ adó államtitkár úr tehát tárgyilagosan beismerte mind az iskolatejprogram működését, mind annak az új kormány általi, a korábbi konstrukciónak megfelelő folytatását.
Ennek fényében szakmailag is érthetetlen és a tények sajátos, minden valós alapot nélkülöző interpretációját hallhattuk dr. Szanyi Tibor államtitkár úrtól múlt héten, a jelen határozattervezet megkezdett vitájában: “Nagyon szeretném kérni főképpen az ellenzéki padsorokban ülő kollegákat, hogy még csak sugallat jelleggel se mondják azt, hogy ez a kormány megszüntetett bárminemű iskolatejprogramot. 2001 őszén Vonza András aláírásával szűnt meg az eddigi tejprogram.”
Érdekes ez a minden valós adatot nélkülöző interpretáció, amikor a kormány másik államtitkára is elismerte, hogy az addigi tejprogram 2002. december 31-éig működött. Dr. Vonza András semmilyen megszüntetést nem írt alá, csupán 2002. április 2-ai dátummal értesítette az Állami Számvevőszéket, hogy már nem a kifogásolt piacra jutási forrásból történik a finanszírozás, mivel egy nappal megelőzően, 2002. április 1-jei határnappal szerződést kötött a Tej Terméktanáccsal az iskolatejprogram EU-konform folytatásáról. Vagyis a 2000 decemberében hozott EK-rendelet négy hónapon belül már alkalmazásra is került Magyarországon. Ez az a gyakorlat, amit a jelenlegi kormány átvehetett volna az elődjétől, ezzel szemben ezeket a működő EU-konform konstrukciókat megszüntette, plebejus, mást és másra mutogatós játék keretében.
Úgy érzem, a méltányosság megköveteli, hogy az iskolatejprogram megszüntetésének történelmi felelősségét felvállaló miniszter úr indítékait is szó szerint idézzem. 2003 februárjában a 2003. január 1-jével megszüntetett iskolatejprogram okait firtató felszólalásomra dr. Németh Imre miniszter úr imigyen argumentált: “A jelenlegi kormány minden egyes iskolás gyermek étkezési normatíváját megemelte. Mindenhol eldönthetik, hogy ebből a normatív emelésből akár két pohár tejet is vásárolnak a gyereknek, vagy más étkezési célra fordítják ezeket a forrásokat.” Nos, örülök, hogy miniszter úr mára az előterjesztés tanúsága szerint már másképpen beszél - talán másképpen is gondolkodik.
Csak megismételni tudom a felszólalásom kezdetén mondottakat. A konstruktív ellenzék részéről nagy örömmel támogatjuk az előttünk fekvő országgyűlési határozattervezet elfogadását. Annak külön örülünk, hogy a kormánynak volt ereje belátni tévedését, jóllehet, az iskolatejprogram 2003. január 1-jével történő megszüntetése nem puszta tévedés volt, hanem súlyos bűn a legkiszolgáltatottabbakkal, a magyar gyermektársadalommal szemben.
(19.10)
A kormány presztízsokok és máson takarékoskodás okából egy évig éheztette a gyermekeket, és mint a világon legismertebb könyvből tudjuk, a gyermekek elleni bűnök az égbe kiáltanak. Nincs az a plebejus mutogatási készség, amellyel ezt a felelősséget a kormány másra tudná hárítani. Mindezt nem én mondtam, hiszen hallhatták, mindvégig a jelenlegi kormány tagjainak önbeismerő bűnfeltárásaiból idéztem.
Végezetül szabad legyen egy, a jelenlegi kormány tagjainál nagyságrendekkel nagyobb politikust idéznem: ez nem bűn volt, ez annál sokkal súlyosabb, ez hiba volt.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me