BIRKÁS TIVADAR

Full text search

BIRKÁS TIVADAR
BIRKÁS TIVADAR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt másfél évben nem telt el hét anélkül, hogy kormányzati bejelentés ne borzolta volna az emberek, a családok idegeit. Hol egy váratlan áremelés, hol egy kedvezmény megvonása, a lényeg: az emberek hétről hétre aggodalommal várják, mi lesz a következő, családokat sújtó kormányzati intézkedés. Ma már tudjuk, hogy a “több pénzt az embereknek” valójában adóemelést jelent, a jóléti rendszerváltás az emberek szempontjából rosszulléti rendszerváltásba fordult.
Tisztelt Miniszter Úr! Rosszul lettek azok a kiskereskedők is, akiket érint a 90/2003. számú FVM-ESZCSM együttes rendelet, amely egyébként október 31-étől hatályban van. Azzal szembesülnek, hogy kivitelezhetetlen elvárásoknak kell megfelelniük, vagy lehúzhatják a rolót, azaz bezárhatják a boltot.
Nézzük meg, mit is jelent a rendelet egy családi kisvállalkozás számára, amely évek óta üzemeltet egy élelmiszerkisboltot! Noha a boltok mintegy egyharmada nem alakítható át úgy, hogy megfeleljen a rendelet elvárásainak, tételezzük fel, hogy ennek a családi kisvállalkozásnak van több millió forintja, és a bolt mérete is lehetővé teszi, hogy a szükséges műszaki átalakításokat elvégezze. Az átalakított bolt újra kinyit, és megérkezik az első áru, néhány rúd szalámi. A boltos átveszi a szalámikat, és közben dokumentálja, kitől, hogyan vette át. Az átvett szalámikat kihelyezi egy tálcán a hűtőpultra, de közben, mivel a tálcát megtisztítja, természetesen dokumentálja, mivel, hogyan végezte a tisztítást. Szintén dokumentálnia kell a tárolás módját, majd ha mindez megvan, értékesítheti a szalámit. Természetesen ezt minden egyes árucikk esetében el kell végeznie, ami plusz egy vagy két alkalmazott felvételével és tetemes költségekkel jár. Csakhogy ezek a vállalkozások zömében családi kisvállalkozások, azaz a boltok épp eltartanak egy családot, a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt azonban lehúzhatják a rolót, nem bírják a költségeket.
Tisztelt Miniszter Úr! Az előbb elmondottak csak egy kis szeletét mutatják be mindazoknak a lehetetlen és életszerűtlen elvárásoknak, amelyekkel önök sújtják az élelmiszerkisbolt-tulajdonosokat. Teszik mindezt önök rossz szokásukhoz híven, az Európai Unióra mutogatva, miközben a több éve EU-tag Ausztriában nyomát sem találjuk ennek.
Tisztelt Miniszter Úr! Kinek az érdeke, hogy pár hónappal az uniós csatlakozás előtt ellehetetlenüljenek az élelmiszerbolti kiskereskedők? Önök mindig az érdekegyeztetésről beszélnek; mely szakmai érdekképviseletekkel egyeztettek a rendelet megalkotása előtt?
Tisztelt Miniszter Úr! Tervezi-e a minisztérium a szakmai érdekképviseletek észrevételei alapján a rendelet módosítását annak érdekében, hogy ne szűnjön meg sok ezer kisbolt, ne menjen tönkre sok ezer családi kisvállalkozás?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me