GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! A Népszabadságnak adott nyilatkozatával először lépett a napokban a nyilvánosság elé az a Weisz József, aki öt évvel ezelőtt a nagy visszhangot kiváltott Kaya Ibrahim-történet egyik főszereplője volt. Ő most azt mondja, amit sok újság már korábban megírt, s amelyet sokan tudtunk, maga is elmondja, hogy ő továbbította faxon Kaya Ibrahim útlevélmásolatát annak a Tasnádi Zsolt vállalkozónak, aki állítólag vevőket keresett magyarországi cégek eladásához. Arra is emlékszünk, hogy ezek milyen közeli cégek voltak.
Tavaly május 30-án a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást Magyar Bálintnak a Schlecht-üggyel összefüggésben tett feljelentése kapcsán. Ismeretes, hogy ez a feljelentés az után született, hogy a Heti Világgazdaság egy újságírója ebben az ügyben új információként először írt erről a bizonyos Weisz nevű úriemberről.
(15.40)
A nyomozást elutasító határozat indoklása szerint, az ügyészségi határozat szerint a rendelkezésre álló adatokból nem következik, hogy Weisz József más cégek megvásárlásához útleveleket vagy útlevelek adatait közvetítette volna bárkinek.
Ezután én 2002 nyarán interpelláltam a legfőbb ügyész úrhoz „Üldözi-e a bűnt a legfőbb ügyész?” címmel, amikor feltettem neki a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy egy hetilap tehetséges riportere néhány hét alatt a maga újságírói eszközeivel közelebb jutott egy, az akcióban szerepet játszott személy és a valódi események felderítéséhez, mint a rendőrség és az ügyészség a teljes apparátusával négy év alatt. A legfőbb ügyész úr akkor erre azt válaszolta, hogy ez idő szerint - a HVG cikke után vagyunk már - a nyomozás folytatásának elrendelését megalapozó körülmények nem merültek fel, az adott ügyekre vonatkozó új ténymegállapítások kellő alappal nem tehetők.
Tisztelettel szeretném megkérdezni belügyminiszter asszonyt, hogy az ön megítélése szerint, illetve a rendőrség megítélése szerint ez a helyzet most fennáll-e, vagy adott esetben beszélhetünk olyan új körülményekről, amelyek indokolják a poros akták leporolását.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me