DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársam! A legteljesebb mértékben egyetértek önnel, hogy a betegek, a lakosság gyógyszerellátása egy nagyon érzékeny kérdés; politológiai kifejezéssel élve ezt lehet egyfajta forró krumplinak nevezni, amelyet mindenki feldob a magasba, de igazán megfogni, megragadni senki nagyon nem akarja. Az az igazság, hogy az előző kormány is próbálkozott ezzel a krumplival, de sokkal többet volt ez a krumpli a levegőben, mint a tenyérben. Ennek legfőbb bizonyítéka az, hogy ránk hagyott egy súlyosan deficites gyógyszerkasszát, egy olyan hároméves megállapodást, amelynek a részükről történő megkötése is bizony a gondatlanság határát súrolta, tisztelt képviselőtársaim.
Nekünk két kihívásnak kell megfelelni. Az egyik, hogy az Egészségbiztosítási Alap gyógyszertámogatásra fordított kiadásainak a hihetetlen erős növekedési ütemét mérsékeljük, azzal a célkitűzéssel, hogy a reális szükségletek és a közkiadások között egyensúlyi állapot legyen. A másik nagy kihívás, hogy a támogatási rendszer javítását úgy kell elvégezni, hogy senkit ne zárjunk ki a gyógyulásához szükséges gyógyszerekhez való hozzájutásból, tehát hogy a betegek, a lakosság gyógyszerkiadásai nem növekedhetnek elviselhetetlen mértékben.
Tájékoztatom a képviselő urat, hogy a kormány a közelmúltban áttekintette a gyógyszerellátás egész vertikumát, és meghatározta azokat a fő irányokat, amelyek teljesítése esetén elérhetők a kitűzött célok. Új és a korábbinál lényegesen szigorúbb feltételek mellett tárgyalunk a gyógyszergyártókkal, és nem kívánunk engedni különböző lobbinyomásoknak, még akkor sem, ha ezek a nyomásgyakorlások külföldön hangzanak el. Nekik is tudomásul kell venniük, hogy a magyar egészségbiztosítás gyógyszertámogatásra fordított kiadásai az elmúlt években hihetetlen mértékig növekedtek, és ezt a növekedési ütemet nehezen tudjuk tartani. Hozzáteszem, ez a konfliktus az Unió valamennyi országában ismeretes, és hasonló vitákat generál.
A támogatott gyógyszereket érintő valamennyi területen szigorítjuk az ellenőrzést, kiszűrjük a nem rendeltetésszerű felhasználást. Ennek első lépéseként már megjelent a gyógyszerismertetésről szóló új miniszteri rendelet, amelytől azt várjuk, hogy a gyártók és a forgalmazók önmérsékletet tanúsítanak a gyógyszerek iránti kereslet indokolatlan növelésében.
A képviselő úr a gyógyszertámogatások közül a közgyógyellátási rendszert emelte ki. Jogosan tette ezt, mert a támogatási rendszeren belül a közgyógyellátás hordozza a legtöbb ellentmondást. Amint azt ön is jelezte, ennek a támogatási formának a legfőbb hivatása az, hogy a legrászorultabbak számára biztosítsa a gyógyszerhez, illetőleg a gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutást. Valóban arról van szó, hogy ennek a támogatási formának a diszfunkcionális elemei a legrászorultabbak ellátását veszélyeztetik, miközben olyanok is támogatáshoz jutnak, akik erre nem szorulnak rá.
Az a véleményem, hogy megvannak a változtatás feltételei, a változtatás szükségessége most azonban már nem egyszerűen mérlegelés kérdése, sokkal inkább a feszítő körülmények tudomásulvétele. Dolgoznak a felülvizsgálatot végző szakmai csoportok, és abba az irányba indultunk el, ahogy ezt a képviselő úr is megfogalmazta, hogy az elszürkült közgyógyellátás személyre szóló legyen. Ezért fogjuk bevezetni a következő esztendőben az úgynevezett egyéni gyógyszerkeretet, amelynek a nagysága terhére a rászorult beteg számára az orvosa a neki szükséges gyógyszereket rendelheti. Sajnáljuk, hogy az előző kormány nem tett ebbe az irányba pozitív lépést, úgyhogy ezt a felelősséget, ezt a feladatot nekünk kell vállalni, de ez elől nem fogunk kitérni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me