DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága ez év szeptember 9-én tartott ülésén foglalkozott a 2003-2008 közötti időszak nemzeti környezetvédelmi programjáról szóló H/4399. számú országgyűlési határozati javaslattal, és a bizottsági vitát követően 11 igen, 8 nem és 2 tartózkodó szavazattal a javaslatot, a programot általános vitára alkalmasnak minősítette.
A környezetvédelem általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény az, amely kimondja, hogy a környezetvédelmi tervezés alapja a hatévente megújítandó és az Országgyűlés által jóváhagyandó nemzeti környezetvédelmi program. Ezt a javaslatot a második nemzeti környezetvédelmi programnak is titulálhatjuk, hiszen amin alapul, az nem más, mint az első, egészen pontosan az első nemzeti környezetvédelmi program sikerei és - mint ahogy az ilyen programokkal lenni szokott - eredménytelenségei.
A vonatkozó előírások figyelembevételével az első nemzeti környezetvédelmi programról kétévente beszámolókat kellett tartani, ezek közül a legutolsó sajátos formában a mostani környezetvédelmi program helyzetelemzéseiben vissza is köszönt. A korábbi kétéves beszámolókat a megelőző ciklusokban az Országgyűlés megtárgyalta, elfogadta. Ezzel együtt is a bizottsági vitában hangsúlyossá vált, hogy vajon milyen alapadatokkal dolgozik a második nemzeti környezetvédelmi program. A többség úgy gondolta, hogy ebben a vonatkozásban is maga a program egy folyamatos értékelést is kell hogy jelentsen, és a megelőző időszak programjai okot adnak arra, hogy a már megvalósított, folyamatos értékeléseken nyugvó alapadatokat mint kiindulópontokat a második nemzeti környezetvédelmi program is alkalmazza.
A bizottságban is elhangzott és fontosnak ítéljük, hogy az előkészítés során mind a tudomány - a miniszter úr az expozéjában is említette ezen szervezetek jó néhányát -, mind pedig a civil szervezetek támogatását a beterjesztett program elnyerte. A bizottsági vitában az adatok körüli polémia mellett felmerült, hogy bizony az Országgyűlés programalkotási gyakorlata okoz némi nehézséget, hiszen tudományos műhelyek által kiforrott megfogalmazások, mint az országgyűlési határozat mellékletei, egy-egy szó kivételével vagy betoldásával is akár egészen más értelmet kaphatnak. Egy ilyen érzékeny, együtt lévő szövegbe való belenyúlás bizony veszélyeket eredményezhet.
A bizottsági vitában felmerült az a gondolat is, hogy bizony érdemes volna a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvénynek a tervezésre, illetőleg a beszámolásra vonatkozó szakaszolásait, szakaszhatárait egy picit eltolni egymással, hogy ne álljon elő immáron másodszor az a helyzet, hogy egy olyan nemzeti környezetvédelmi program elfogadásáról határozunk, amelynek az első évében már tulajdonképpen benne is vagyunk.
Mindezek, illetőleg a programban megjelenő, rendkívül vonzó, mind az állampolgárok, mind pedig az Európai Unióhoz csatlakozó Magyar Köztársaság szempontjából fontos célok nyernek megfogalmazást, ezért a bizottság többsége azon az állásponton volt, hogy ezt az Országgyűlés tárgyalja meg, és alapos és méltó vitát követően határozatával emelje nemzeti program rangjára.
Köszönöm a figyelmüket.
(20.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me