GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A 2003 és 2008 közötti időszakra szóló második nemzeti környezetvédelmi program - ahogyan az a vitában is elhangzott - két fő pilléren nyugszik. Ennek az első pillére az első nemzeti környezetvédelmi program - 1997-2002 -, illetve az ennek a végrehajtása során felhalmozott tapasztalatok. Ugyanis azzal ellentétben, amit Pap János képviselőtársam az imént elmondott, ez a nemzeti környezetvédelmi program I. létezett még akkor is, ha ennek a Pap János által most hiányolt kétéves beszámolóit az előző kormány nem hozta be a Ház elé, ezért azokról itt nem lehetett tárgyalni. Ennek ellenére az bizony létezett. A második pillér a sokszor emlegetett, 2010-ig szóló környezetvédelmi akcióprogram, az EU VI. környezetvédelmi akcióprogramja.
Az első nemzeti környezetvédelmi program végrehajtása, valamint az egyéb társadalmi-gazdasági tényezők következtében a program fő célja, a környezet állapotának javulása, javítása, a korábbi környezetszennyezések felszámolása, az újabb problémák megelőzése terén számottevő előrelépés történt - ezt kijelenthetjük - az első nemzeti környezetvédelmi program végrehajtásával kapcsolatban. Ezzel a bizonyos első programmal áll kapcsolatban - véleményünk szerint szerves kapcsolatban - a második nemzeti környezetvédelmi program, amely az elsőt folytatja egy új, korszerűbb szerkezetben. A környezetpolitikai megalapozás során feltárt magyarországi, hazai problémák megoldása - ahogy ezt a miniszter úr is elmondta expozéjában - nagyrészt egybeesik az EU-csatlakozással összefüggő környezetpolitikai célkitűzéseinkkel és egyéb nemzetközi egyezményekből eredő kötelezettségeinkkel is, de ettől függetlenül is alapvető, önös célunk.
A második nemzeti környezetvédelmi program kidolgozása a legfontosabb hazai és nemzetközi környezetpolitikai alapelvek mellett az átfogó társadalom- és gazdaságfejlesztési politikákat és programokat is figyelembe veszi. Ilyen többek között: Magyarország középtávú gazdaságpolitikai programja, az országos területfejlesztési koncepció, illetve területrendezési terv, a nemzeti fejlesztési terv és a többi. A második nemzeti környezetvédelmi program épít a már meglévő ágazati politikákra és szakterületi tervekre, programokra, és ösztönzi, hogy elsősorban a többszörös hasznú, azaz környezeti, társadalmi, gazdasági haszonnal egyaránt járó intézkedések kapjanak támogatást. A program azokra a környezeti kockázatokra összpontosít, amelyek a társadalmi, gazdasági, környezeti problémák metszéspontjaiban komplex módon jelentkeznek, vagyis több környezeti elemet érintő beavatkozást igényelnek.
A célkitűzések ugyanakkor egyes elemekre és témakörökre bontva, konkrét módon is megjelennek, ezzel is elősegítve az előrelépés hatékonyságának nyomon követését. Külön szeretném kiemelni, hogy a különleges kezelést igénylő területeken a második nemzeti környezetvédelmi program konkrét beavatkozásokat, kilenc tematikus akcióprogramot vázol fel, amelyek felsorolásszerűen a következők: környezettudatosság növelése, éghajlatváltozás, környezet-egészségügy és élelmiszer-biztonság, városi környezetminőség, biológiai sokféleség védelme és tájvédelem, vidéki környezetminőség, terület- és földhasználat, vizeink védelme és fenntartható használata, hulladékgazdálkodás és végül, de nem utolsósorban környezetbiztonság. Az egyes tematikus akcióprogramokhoz átfogó, specifikus és operatív célokból álló célrendszer, illetve a célok megvalósításához szükséges feladatok tartoznak.
A második nemzeti környezetvédelmi programra készült vizsgálati elemzés alapján megállapítható, hogy a program elvei és főbb elemei összhangban vannak az Európai Unió VI. környezetvédelmi akcióprogramjával. Orosz Sándor képviselőtársam kitért erre, és ha jól értettem Pap János szavait, akkor a környezetvédelmi program természetvédelemmel kapcsolatos részei még az ő dicsérő szavait is megkapták, erről szeretnék néhány szót szólni.
(21.00)
A környezetvédelmi program részét képezi a második nemzeti természetvédelmi alapterv. Ez szervesen kapcsolódik más nemzeti tervekhez, stratégiákhoz, illetve meghatározza a vele összefüggő, az ebben a tervezési időszakban elkészülő ágazati politikákat. Ilyenek elsősorban a nemzeti agrár-környezetvédelmi program, a kidolgozás alatt álló nemzeti erdőstratégia, a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése, az országos területrendezési terv és a nemzeti fejlesztési terv. E tervek megvalósítása nagymértékben befolyásolja a természet állapotát, ezért ezeknek integratív módon, egységes rendszert alkotva kell képviselniük a természetvédelem érdekeit.
A nemzeti természetvédelmi alapterv 2003 és 2008 közötti időszakának egyik legfontosabb célkitűzése az Unióhoz történő csatlakozással együtt járó feladatok maradéktalan ellátása. Fontos, hogy a táj- és természetvédelmi szempontrendszer az Európai Unió elfogadott szakmapolitikájával összhangban beépüljön az egyes természeti erőforrásokat hasznosító ágazatok működésébe, és hogy az erőforrások hasznosítását a fenntarthatóság követelményeinek megfelelően szabályozzák.
Nyilvánvaló, hogy a természetvédelem korábbi, úgynevezett rezervátumszemléletét egy modern, dinamikus természetvédelmi megközelítésnek, természethasználatnak kell majd felváltania, miközben a különleges értékek körül kialakított védett területeket meg kell őrizni. Ennek érdekében a védett természeti területek hálózatát és ezek védőövezeteit, a természeti területeket, a természeti területekként nyilvántartott területeket, a Natura 2000 területeket, az ökológiai zöldfolyosókat és a természetközeli területeket is magában foglaló nemzeti ökológiai hálózat mint teljes körű rendszer átfogó védelmével szükséges biztosítani.
Az említett területi védelmen túl nagy nemzeti programjaink, így például a nemzeti agrár-környezetvédelmi program, a nemzeti erdőstratégia és az uniós víz keretirányelv hazai megvalósítása biztosíthatja majd hazánk természeti értékeinek, tájainak hosszú távú megőrzését.
A második nemzeti környezetvédelmi programban külön fejezet foglalkozik a környezetpolitika ágazati és regionális integrációjának erősítésével, a program előrehaladásának mérésével, ellenőrzésével, valamint a végrehajtás szervezeti kérdéseivel is. A program megfelelő koordinációját és végrehajtását átlátható, nyomon követhető és ellenőrizhető intézmény- és eszközrendszer szolgálja, amely megfelelő szintű képviseletet biztosít a döntéshozók, a hatóságok, a tudomány, az üzleti szféra és a civil szervezetek képviselői számára.
A program kilenc tematikus akcióprogramjának összehangolására tárcaközi bizottságot kell felállítani, amelynek tagjai a szakminisztériumok vezető tisztségviselői, valamint a regionális fejlesztési tanácsok delegáltjai. A tárcaközi bizottságnak kell döntenie évről évre a szakmai és pénzügyi prioritásokról, valamint a jogi, közgazdasági, intézményi eszközrendszer összehangolt fejlesztésével kapcsolatos feladatokról. Az akcióprogramok kidolgozására egy-egy albizottságot kell létrehozni, melyek elvégzik az éves programozást, és a felelősök és források megjelölésével javaslatot tesznek az adott év megvalósítandó feladataira.
A program eredményes végrehajtása nem nélkülözheti az érdekeltek minél szélesebb körű bevonását sem, ahogy ezt miniszter úr is említette az expozéjában. Az előbbiek miatt az albizottságok tagjai a tematikus akcióprogramok végrehajtásában érintett tárcák képviselői, a tudományos élet szereplői és - újra elmondom, mert azt gondolom, ez nagyon fontos - az önkormányzati delegáltak, a gazdálkodó szövetségek tagjai és a civil szervezetek képviselői.
A programban javasolt szervezeti forma, illetve működés előnye, hogy anélkül segíti elő a több szerv, illetve intézmény működését igénylő feladatok horizontális tervezését és finanszírozását, hogy lényeges intézményi fejlesztéseket kellene ehhez alkalmazni. Összhangot teremt az egyes intézmények által megvalósítandó feladatok között, megjelölve a finanszírozási terheket is.
S ha már a finanszírozásról van szó, a második nemzeti környezetvédelmi program finanszírozása a központi költségvetés jelenlegi ráfordításait, a feltétlenül szükséges tervezett környezetvédelmi ráfordítások nagyságát, valamint a GDP-hez viszonyított arányát veszi alapul. A program mint minimummal számol az EU-csatlakozás környezetvédelmi kötelezettségeiből, illetve az egyéb nemzetközi környezetvédelmi egyezményekből és az érvényben lévő hazai programokból származó kiadásokkal. E kötelezettségek teszik ki a program fejlesztési kiadásainak több mint négyötödét.
A program kilenc tematikus akcióprogramjában előirányzott feladatok költségvetési forrásból fedezett része 2002-es árszinten mintegy 2100 milliárd forint. A teljes ráfordítás mintegy 4200 milliárd forint.
Ahogy azt miniszter úr is érintette, átalakul a finanszírozás struktúrája is. Az időszak elején, 2003-2004-ben az állami költségvetés várhatóan a környezetvédelmi kiadások 56-58 százalékát, az önkormányzatok a lakossággal együtt a kiadások 10-11 százalékát, a gazdálkodó szervezetek 23-24 százalékát, a külső források 7-8 százalékát képezik. Az állami költségvetés környezetvédelmi kiadásai a program időszakai alatt volumenükben nőnek, részarányuk azonban fokozatosan csökken: 2008-ra 47-48 százalékra. Ezzel párhuzamosan a többi forrás szerepe nő. Az önkormányzati rész a lakosságival együtt 12-13 százalékra emelkedik, az államháztartási szektor mellett meghatározóvá válik a gazdálkodók szerepvállalása is. A gazdálkodói források az időszak végére az összes kiadás 26-28 százalékát adják ki. A külső források aránya közel megduplázódik, eléri az időszak végére a 12-14 százalékot.
Itt szeretnék kitérni Pap János képviselőtársam egy mondatára, ahol is azt sérelmezte, hogy megszűnt a költségvetésben az a fejezet, amely úgymond a nemzeti környezetvédelmi program fejezet lett volna. Ezzel kapcsolatban fontos elmondani azt, hogy ilyen önálló fejezet nem volt, ellentétben a program kezelésére szánt ráfordításokkal, amelyek nem nevesítve ugyan, de benne vannak a következő évi költségvetésben; igaz, nem ennél az egy tárcánál, hanem több tárcánál találhatók.
Ami pedig a minisztérium helyzetét illeti, azt gondolom, a kormánypártok egyöntetű és egységes határozott támogatása megnyugtató ennek a programnak a tekintetében, lévén, hogy az ellenzéki oldalról megfogalmazott kritikák egyrészt meglehetősen erősek, másrészt viszont néhányszor mintha következetlennek tűnnének. Két ellenzéki képviselőtársam közül egyikük bizottsági kisebbségi véleményt ismertetett, másikuk pedig a Fidesz vezérszónoklatát mondta el. Egyikük arról beszélt, hogy az a helyzet, hogy az adatok nem voltak megfelelőek, amikre ezt a programot alapoztuk, és ezért az egész program úgy rossz, ahogy van, mert az alapadatok nem voltak jók, hanem kifejezetten rosszak voltak. Ehhez képest Pap János az előbb arról beszélt, hogy a módosító javaslatok benyújtásának fő akadálya az, hogy nem hozzáférhetőek ezek az adatok a fideszes képviselők számára, és ezért nem tudnak módosító javaslatokat benyújtani. (Dr. Pap János felé fordulva:) Képviselőtársam jelzi, hogy nem lát a két állítás között ellentmondást. Lehet, hogy ez az én (Dr. Pap János: Nem ezt mondtam.) szellemi képességeim korlátaival magyarázható. (Dr. Pap János: Nem ezt mondtam.) Igen, lehet, hogy ez így van; persze az is lehet, hogy ez nincs így, és a két állítás között volt némi ellentmondás, tisztelt képviselőtársaim.
Összefoglalva tehát: a miniszter úr által az expozéban is megfogalmazott alapvető célokkal, a fejlődő gazdaság által okozott környezeti károk kivédésével, ezeknek a veszélyeknek a kivédésével, a fenntartható fejlődés érdekében tett lépésekkel, a köz- és magánszféra együttműködésének erősítésével, a környezeti károk felszámolásával és összességében hazánk környezeti állapotának jelentős javításával messzemenőkig egyetértünk. A programot a Szabad Demokraták Szövetsége országgyűlési képviselőcsoportja támogatja, és ezt javasolja még az ellenzékben ülő képviselőtársaknak, frakcióknak is.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me