TÓTH ISTVÁN

Full text search

TÓTH ISTVÁN
TÓTH ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A szeptember 9-én lefolytatott bizottsági vitában a kisebbség 8 nem szavazatával adta kifejezését a beterjesztett program, illetve országgyűlési határozati javaslat iránt.
Igen éles kritikaként fogalmazódott meg, hogy az első nemzeti környezetvédelmi programra nem alapoz ez a második nemzeti környezetvédelmi program, nem reális adatokra épül. Megkérdőjelezésre került a bizottsági vitában az adatbázis helyessége, különös tekintettel víz és szennyvíz kubatúrában; a veszélyeztetett talajok kimutatásánál zavar volt érzékelhető az összterület és a mezőgazdasági terület viszonylatában; nem volt, illetve nincs szinkronban az országos hulladékgazdálkodási tervben található veszélyes hulladékmennyiséggel, valamint a légszennyezés csökkentése érdekében nem fogalmaz egyértelműen a program, hogy hogyan kívánja elérni a csökkentést, különös tekintettel a közlekedési környezeti terhelés miatt, mely egyébként a vasúti közlekedés szándékos sorvasztása miatt az uniós előírások ellenében nehezen lesz teljesíthető.
Az Európai Unió a közlekedési ágazatot környezetvédelmi szempontból kiemelten kezeli, kiemelt ágazatnak tekinti, ugyanígy kiemelt ágazatnak tekinti az energiaipart is, és lényegesnek tartanánk, hogy a megújuló energiaforrások részarányának növelésénél a fejlesztések támogatása nevesítésre kerülne. Kérdésként merült föl az Európai Unió VI. környezetvédelmi akcióprogramjának kapcsolata, a nemzeti fejlesztési tervvel való kapcsolat, valamint a Natura 2000 ökológiai hálózat kialakításának kapcsolata. Erre nem kaptunk megnyugtató választ, illetve a program nem tartalmaz erre olyan kitételt, amely teljesíthető módon került volna föl.
A kisebbségi vélemény nem szavazatához jelentősen hozzájárult, hogy a konkrét határidőkhöz kötött feladatok nincsenek szinkronban a vállalásokkal, és ezek a kötelezettségvállalások 2005-re, 2008-ra, 2010-re, sőt 2004-re is már jelentős teljesítést irányoznak elő. Éppen ezért a bizottsági vitában a finanszírozás kérdése különös hangsúlyt kapott. Gyakorlatilag az NKP első két évének finanszírozása nem található megfelelő költségfedezettel, azaz már a 2003-as év sem, de mint a költségvetési vitában most tapasztalhattuk, a 2004-es év sem található megfelelő költségfedezettel. A kétéves késés behozhatatlan hátrányt hozhat, valamint az európai uniós előírások végrehajtásában jelentős lemaradás keletkezhet. A végrehajtás tekintetében nincsenek ütemezve a feladatok, nem látszik a világos munkamegosztás a minisztériumok között, nem sikerült a feladatok elosztása az önkormányzatok, az üzleti szféra és a központi intézmények között.
Éppen ezért az ellenzéki képviselők a szavazáskor nem tudták támogatni az előterjesztett országgyűlési határozati javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me