DR. BARTHA LÁSZLÓ

Full text search

DR. BARTHA LÁSZLÓ
DR. BARTHA LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A tisztelt kormánypárti képviselők folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy mi mennyivel emelkedik a költségvetésben. Ha valaki elolvassa a számokat, azt láthatja, hogy gyakorlatilag nulla az emelkedés mértéke, számszakilag is nulla, és akkor még nem beszéltünk az inflációról, nem beszéltünk az áfa egészségügybe történő bevezetéséről.
Ha önök azt állítják, hogy amit mi mondunk, az nem valós, akkor nemcsak velünk vitatkoznak, hanem az Állami Számvevőszékkel, és egyébként vitatkoznak az országos egészségügyi pénztár jelentésével, amely ez év szeptemberre leadta azokat a számokat, hogy már mennyit költött a magyar egészségügy, és ezek a számok már most meghaladják azokat az összegeket, amelyeket önök beterveznek az egészségügybe.
A gyógyszeráfára és az infláció emelésére egy fillért nem szánnak. Ez azt jelenti, hogy jövőre minimum 11-12 százalékkal lesz drágább a gyógyszer. A kórházak finanszírozására pluszban egy fillért nem szánnak, az önkormányzatoknak, a kórházak fenntartóinak szintúgy egy fillért nem szánnak pluszban. Ez azt jelenti, hogy a gázárakkal, a villanyárakkal, az inflációval, az áfaterhekkel körülbelül 15 százalékkal, de lehet, hogy 20 százalékkal lesznek szegényebbek az egészségügyi intézmények.
Hogyan lehet ezt egyébként kompenzálni? Vagy munkaerőt fognak elbocsátani, vagy béreket fognak csökkenteni, vagy - és ezt fogják tenni - értéken alul eladják a kórházakat, a rendelőintézeteket.
Mi ezekre próbáltunk megoldásokat benyújtani, módosító javaslatokat tenni a költségvetés tervezetéhez. Semmi mást nem akartunk elérni, csak azt, hogy legalább olyan szinten tudjon működni a magyar egészségügy, mint ahogyan 2003-ban egyébként működött. Öt év óta először sikerült önöknek azt elérni, hogy a 2004. évi költségvetésben az egészségügyre fordított összegek ismételten elkezdenek csökkenni, úgy, mint a Bokros-csomag idején.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me