DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! B. Szabó Zoltán (Derültség a Fidesz soraiban.) képviselőtársamnak mondom, ha figyelő tekintetét a Belügyminisztérium költségvetésének 11. fejezetére veti, akkor ő is egyetért velem talán abban, hogy ez a költségvetés nem az építés, hanem a leépítés költségvetése. Ez a tény a költségvetés általános vitájában be is bizonyosodott.
Engedjék meg, hogy az általunk benyújtott módosító indítványokra fölhívjam a figyelmet, amelyek ezt a helyzetet kiküszöbölik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendészeti szervek, a rendőrség, határőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a polgári védelem működési feltételei 2004-ben biztosítottak legyenek. Ezt legalább négy tényező határozza meg vagy befolyásolja, egyrészt az illetmény kérdése. A törvényjavaslat nem emeli a köztisztviselői illetményalapot, 33 ezer forinton hagyja. Erre vonatkozóan két módosító indítványt adtunk be képviselőtársaimmal együtt. Az egyik az ajánlás 27., a másik a 29. pontjában szerepel. Mindannyian tudjuk, hogy a köztisztviselői illetményalap nemcsak a köztisztviselők illetményét határozza meg, hanem a hivatásos állományúak, rendőrök, határőrök, tűzoltók, polgári védelmisek illetményét is.
Ha visszatekintünk az elmúlt esztendőre, azt látjuk, hogy az első félév, különösen a rendészeti szervek vonatkozásában, bérharccal telt. Hiszen 2003-ban sem emelkedett az illetményalap, hanem különböző megoldásokkal, talán az érdek-képviseleti szervek érdekvédő munkájának eredményeképpen is, némiképp javult a bérhelyzet, de reálértékben 2003-ban csökkent. Hogy ez a csökkenés megálljon, ezért módosító indítványt nyújtottunk be, hogy a köztisztviselői illetményalap 37 ezer forint legyen. Kérem képviselőtársaimat kormánypárti oldalon, hogy ezt támogassák.
A másik a dologi kiadások forrásainak megnövelése. Az Állami Számvevőszék is leírta a jelentésében, hogy elégtelenek a Belügyminisztérium részére, illetőleg a rendészeti szervek részére rendelkezésre álló dologi kiadások forrásai. Ezért közel 5 milliárd forinttal, átlagosan 20 százalékkal emelni javasoljuk az Országos Rendőr-főkapitányság, a BRFK, valamint valamennyi megyei rendőr-főkapitányság dologi forrásait. Így többek között a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vonatkozásában ez az összeg javaslatunk szerint 82,4 millió forint. Kérem képviselőtársaimat, hogy javaslatunkat támogassák.
A következő fontos tényező a működőképesség fenntartása érdekében a fejlesztések kérdése. Ez a törvényjavaslat nagyon mostohán bánik a rendészeti szervek fejlesztéseivel. A fejlesztések jelentős részében az előirányzatokat csökkenti, ezért ennek a helyzetnek a javítása érdekében 8 milliárd forinttal javasoljuk megnövelni az ORFK fejlesztési előirányzatát, a határőrségnél pedig 4 milliárd forinttal javasoljuk emelni. A határőrségnél 2004 kiemelt év, kiemelt feladat, hiszen az uniós csatlakozás tekintetében a határőrségnek többletfeladatai vannak, és ugyanúgy, ahogy az általános vitában is elmondtam, a kormányprogramnak is megfelelően 2004-ben 14 ezer főre kellene fölemelni a létszámot. Ez jelenleg a 12 ezer főt sem éri el, és ennek a forrásai sincsenek teljes mértékben finanszírozva.
A következő tényező pedig a bevételi előirányzatok, amelyeket csökkenteni kellene ahhoz, hogy ne keletkezzen működési forráshiány. Ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az általunk benyújtott módosító indítványokat támogassák. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me