GULYÁS JÓZSEF

Full text search

GULYÁS JÓZSEF
GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! A költségvetés általános vitájában már szóltunk azokról az értékekről, amelyeket a benyújtott költségvetés tervezetében fontosnak tartunk, de szóltunk a feszültségpontokról is. A feszültségpontok tekintetében mindenekelőtt az önkormányzatok helyzetével és működőképességével kívánok majd a beszédemben foglalkozni, mint ahogy az általános vitában is elsősorban erre helyeztem a hangsúlyt. Szeretnék szólni azokról a módosító javaslatokról, amelyeket a Szabad Demokraták Szövetsége e tárgykörben benyújtott.
Szólni szeretnék azonban elöljáróban az értékekről, azokról a prioritásokról, amelyeket a kormány és a Szabad Demokraták Szövetsége fontosnak tartott a költségvetés benyújtásakor. Mindenekelőtt a magyar gazdaság versenyképességének az erősítését emelném ki, hiszen a magyar gazdaság erősödése nélkül egyszerűen nem tudunk arról beszélni, hogy többletforrásokat tudunk tenni azokhoz a célokhoz, amelyeket valamennyien fontosnak tartunk.
Erősödő gazdaság kell ahhoz, hogy az állampolgárok életminőségét javítsuk. Prioritás a költségvetésben számunkra a közúthálózat fejlesztése, a közforgalmi utak fejlesztése. Magyarország legújabb kori történetében példátlanul jelentős mértékű költségvetési forrást biztosít a 2004. évi költségvetés e tárgykörben. Ennyi forrást az elmúlt időszakból senki nem tud felemlíteni, hogy autópálya-építésre, úthálózat-fejlesztésre, bekötőutakra, elkerülő utakra a kormány fordított volna.
Kiemelésre érdemes, hogy ez a költségvetés biztosítja azokat a forrásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a társfinanszírozásban elnyerhető forrásokhoz, európai uniós forrásokhoz hozzá tudjunk férni, hozzá tudjanak férni a vállalkozások és az önkormányzatok. Kiemelésre érdemes az, hogy 57 százalékkal bővülnek az önkormányzatok fejlesztési célú támogatásai.
Kuncze Gábor szólt arról, hogy jövőre a 2003. évi előirányzathoz képest mintegy 9 százalékkal bővülnek az önkormányzatok forrásai. Ezzel együtt tudjuk - és ebben osztjuk azoknak a véleményét, akik kritikusak voltak -, hogy ez a 9 százalék természetesen nem elegendő arra, hogy az önkormányzatok területén fellépő feszültségpontokat kezeljük. Nagyon sok önkormányzat - településtípustól függetlenül lehet erről beszélni - abban a helyzetben van, hogy a működőképessége biztosításához részben vagyoni elemek bevonására kényszerül, vagyonértékesítésre, részben hitelfelvételre szorul.
Éppen ezért gondoljuk azt, hogy ezen a folyamaton érdemes fordítani, illetve ezen a pozíción mindenképpen javítani kell. Már a költségvetés előkészítésekor beszéltünk erről, és a költségvetés benyújtását követően is az általános vitában ezt hangsúlyoztuk. Örömmel láttuk, hogy mind az előkészítés megfelelő szakaszában, mind a benyújtást követően, részben a kormány részéről, részben kormánypárti képviselőtársaim részéről a Szocialista Pártból volt nyitottság arra, hogy ezeken a pozíciókon javítsunk.
(10.10)
Ezzel együtt úgy ítéljük meg, hogy az elért pozíciók nem elegendőek ahhoz, hogy a működőképesség tekintetében biztonsággal tudjunk beszélni az önkormányzatok helyzetéről; a javulás érdekében a Szabad Demokraták Szövetsége egy mintegy 35 milliárdos csomagot állított össze, amelynek főbb elemeiről szeretnék szólni.
A 35 milliárdos csomagunk döntő része az alapnormatívákhoz kapcsolódik, azokhoz az intézményfenntartási normatívákhoz, amelyek a leginkább közfeladatok egy-egy településen. Tudjuk, hogy az önkormányzatok számtalan közfeladatot látnak el - utakat tartanak fenn, úthálózatot építenek, fejlesztenek közműveket -, de az intézményfenntartási feladat olyan feladat, amivel naponta szembesülünk valamennyien. Ezen a ponton érzékelhető volt, hogy a benyújtott költségvetésben biztosított normatívák nem elegendőek ahhoz, hogy az önkormányzatok biztonsággal lássák el ezt a feladatot, éppen ezért az óvodai, iskolai területen alapvető normatívakorrekciókat javasolunk. Az óvodai normatíva területén több mint 930 millió forint normatívabővülésre tettünk javaslatot, az általános iskola 5-8. évfolyamán 1,7 milliárdra, az iskolai oktatás 9-13. évfolyamán 2,1 milliárdra, és szorgalmazzuk azt is, hogy növekedjék a normatíva az alapfokú művészeti oktatás területén is.
Néhány kisebb léptékű normatívát is megemlítenék, amelynek jelentőségét azonban éppen a tartalma adja. Úgy ítéljük meg, továbbra is szükség van arra, hogy az oktatás területén elismerjük a minőségi oktatást, éppen ezért frakciónk a minőségi pedagógus-bérpótlék növelésére tett javaslatot mintegy 533 millió forint értékben. Ugyancsak javasoljuk, hogy bővítsük ki a diáksport-normatívát, kulturális, sport- és egyéb szabadidős feladatokra is fordítsunk forrásokat a településeken, illetve az oktatási intézményekben. Azt gondoljuk, hogy a gyermekközpontú oktatáshoz az is hozzátartozik, hogy javítjuk a gyerekek, a tanulók számára a szabadidő hasznos és értelmes eltöltésének lehetőségét, éppen ezért egy közel 1 milliárd forintos értékű csomagjavaslatot nyújtottunk be ezen a területen.
Az egyik legjelentősebb normatívanövelő javaslatunk a bejáró gyermekek után járó normatíva jogosultsági körének kiterjesztésével kapcsolatos; idáig ezt elég szűkkörűen határozta meg a mindenkori költségvetés. Úgy ítéljük meg, hogy a gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák esetében mindenképpen indokolt ennek a kiterjesztése, hiszen ez egy olyan terület, ahol az intézményfenntartóknak nagyon komoly feszültségekkel kell szembenézni. E feladat alulfinanszírozottsága sok esetben ahhoz vezetett, hogy a fenntartók újraértékelték az intézmény fenntartását, adott esetben lemondtak arról, vagy átadták a megyei önkormányzatoknak. Mi fontosnak tartjuk, hogy ezeket az oktatási feladatokat jó színvonalon lássák el a korábbi fenntartók, éppen ezért támogatjuk a normatíva kiterjesztését.
Kiemelném még a képességkibontakoztató fejlesztésben, személyiségfejlesztő, tehetséggondozó és felzárkóztató képzésben részt vevők számára benyújtott módosító javaslatunkat - ez is több mint 330 millió forint.
Szólni kívánok arról is, hogy a módosító javaslatok között szerepel a személyi jövedelemadó kiegészítésére egy javaslat, amelyet Wekler Ferenc képviselőtársam nyújtott be: ahol az önkormányzatok bevételi forrásai vagy adóerő-képessége nem megfelelő, úgy ítéljük meg, hogy ott kiegészítő támogatásra van szükség, amelyet a módosító javaslat 3 milliárd forinttal kíván biztosítani.
Ugyancsak javaslatot tettünk a tömegközlekedési normatíva emelésére, amely nem speciálisan a főváros ügye, bár a fővárosban a legnagyobb mértékű e normatíva lecsapódása. Ezzel együtt tudjuk, hogy a magyar lakosság közel egyharmada valamilyen módon érintett a tömegközlekedésben, éppen ezért javasoljuk, hogy ez a támogatás mintegy 12 milliárddal jelenjen meg a költségvetésben.
Képviselőtársaim további fontos módosító javaslatokról fognak majd szólni; én még egy módosító javaslatomat emelném ki, amelyet a rendőrség működőképességével kapcsolatosan nyújtottam be. Áttanulmányozva a megyei rendőr-főkapitányságok részére biztosított forrásokat, bizony több esetben azzal találkozhattunk, találkoztam, hogy a dologi kiadások csökkennek a tavalyi évhez képest. Azt gondolom, hogy a közbiztonság javulása terén elért eredmények megőrzéséhez szükség van arra, hogy a dologi kiadások tekintetében ne lépjen vissza a költségvetés, biztosítsa a rendőrség számára az elemi forrásokat ezen a területen, éppen ezért itt egy 1,5 milliárdos csomagot nyújtottunk be.
Bízom abban, hogy az az irány, amely az SZDSZ módosító javaslataiban megjelenik - nevezetesen az önkormányzatok intézményfenntartó képességének erősítése, a működőképesség javítása -, olyan cél, amelyben e Ház falai között az ellenzéki és kormánypárti képviselők támogatni tudnak bennünket. Erre kérem önöket.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me