SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS, az MSZP képviselőcsoport álláspontjának ismertetője: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Újszerű az a mód, ahogy a részletes vitát a költségvetésnél tárgyalja a Ház; újszerű az is, ahogy a szocialista frakció az adó- és költségvetési törvények készítésében részt vesz, és a továbbiakban részt fog venni.
A koncepció kidolgozásától a zárószavazásig történő együttgondolkodás, együttműködés a kormánnyal, a koalíciós partnerrel, egyeztetés társadalmi szervezetekkel, megállapodásra törekvés és megállapodás az érdekegyeztető partnerekkel: ezek voltak azok az újszerű elemek, amelyeket a Szocialista Párt frakciója ebben a munkában képviselt.
(8.50)
Ebben a munkában megvalósult a kormány és a parlament szerepének a szétválása, mely szerint a kormány előterjeszt, a parlament megvitat és dönt.
A Szocialista Párt frakciója megfogalmazta elvárásait a költségvetési törvénnyel szemben. Ezek alapján ennek a költségvetésnek meg kell tartania a jóléti rendszerváltás mindazon eredményeit, amellyel a Medgyessy-kormány már működésének első másfél évében közel 4 millió ember sorsán javított érezhetően. Meg kell erősítenie azokat a vállalkozókat, akik egy gazdasági recessziós időszakban a húzói és az elkövetkezendő időszakban is a húzói kell hogy legyenek a világgazdaság fejlődését jelentős mértékben meghaladó magyar gazdasági fejlődésnek.
Ennek a költségvetésnek meg kell takarítania mindazokat a költségeket, a központi igazgatás és háttérintézményei költségeit mintegy 200 milliárd forint nagyságrendben, amelyek ma nem feltétlenül szükségesek a működtetéshez. S ennek a költségvetésnek meg kell építenie azt a jövőt, amely szükséges ahhoz, hogy európai uniós csatlakozásunk után egyenlő félként tudjunk részt venni ennek az Uniónak az életében. El kell indítania azokat a beruházásokat - autópálya, metró, Vásárhelyi-terv -, és biztosítania kell azoknak az európai uniós forrásoknak az igénybevételét, amelyek alapvetően meg fogják határozni az elkövetkezendő időszakban Magyarország helyzetét.
Ezen célok megvalósulása érdekében a szocialista frakció minden értelmes módosító javaslatot megvizsgál és komolyan vesz. Ezzel szemben azonban minden időhúzásnak szánt, fedezet nélküli módosító javaslatot elvetünk, ami a költségvetés elfogadásának szabotálását tűzte ki célul, obstruálja a törvénymódosítási folyamatot. Nem fogjuk engedni, hogy az elfogadott költségvetési törvény hiányában 2004 januárjában a nyugdíjasok ne kapják meg a megemelt nyugdíjukat, a köztisztviselők a fizetésüket, a családok pedig a megnövelt családi pótlékot.
A szocialista frakció módosító javaslatai több pénzt kerestek és találtak a költségvetési keretek között, nem lépve túl a 3,8 százalékos költségvetési hiány mértékét. Az önkormányzatoknak már az eredeti beterjesztetthez képest javasolt 28 milliárdon túl további többmilliárdos forrás biztosítására keresünk lehetőséget költségvetési átcsoportosítás útján. A rendőrségnek 3-3,5 milliárd forintos többlet biztosítására irányuló módosítást fogalmaztunk meg. A legrászorultabbaknál kompenzálni fogjuk a lakhatási normatíva megemelésével a villamosenergia-áfa emelkedéséből adódó áremelést.
Az EU-s pénzek fogadásához szükséges intézményrendszer kiépítésének befejezéséhez biztosítjuk a forrásokat annak érdekében, hogy a magyar gazdák hozzájuthassanak az EU-s közvetlen támogatásokhoz. Az önkormányzatokhoz hasonlóan, a vállalkozók EU-s pályázati lehetőségeit segítendő, 1 milliárd forintos felülről nyitott alap létrehozására teszünk javaslatot.
A javaslataink szerint megmaradó 70 százalékos táppénzarány mellett korszerűsítjük a passzív táppénz intézményrendszerét, a rehabilitációs alap segítségével visszasegítve a munka világába minél több munkaképes embert.
A központi költségvetés minisztériumi fejezeteiből 48 milliárd forint átcsoportosításával, a decentralizált döntéshozatali rendszer lehetőségének megteremtésével érvényesíteni kívánjuk azt az elvet, hogy azok döntsenek, akik a legjobban tudják, mi az, ami helyben a legjobban fáj, és milyen helyi célok megvalósítására van szükség, vagyis mire kell helyben a pénz. Át fogjuk vezetni a költségvetésen az érdekegyeztető partnerekkel időközben megszületett vagy megszületendő megállapodások eredményeit.
Több támogatást biztosítunk javaslatainkkal a mozgáskorlátozottaknak, a fogyatékkal élők részére. Forrást biztosítunk továbbá az ápolók munkahelyi ösztöndíjának, valamint szakosító képzésének a támogatására. Növeljük az idegenforgalom forrásait a költségvetésben.
A szocialista frakció meggyőződése, hogy a célok megvalósulása szükséges, és a célok megvalósulásához igazodó források megvannak, illetve átcsoportosítás útján megteremthetők a költségvetésben. Elképzeléseink reálisak, megvalósíthatók. Az eddig megteremtett források, amelyeket az adótörvényekben, illetve a zárszámadási törvényben javaslatainkkal megteremtettünk - a nyugdíjfizetés felső határának emelése, illetve a 13. havi bérkifizetés 2005. évre történő egységesítése -, elegendőek és szükségesek a célok eléréséhez.
Módosító javaslataink megalapozottsága biztosíték arra, hogy koalíciós partnerünkkel együttműködve, a kormány egyetértését is megszerezve a társadalom részére fontos célok megvalósulásához a szavazásokkor a többséget meg tudjuk teremteni.
Ahogyan már a bevezetőmben említettem, tárgyalási alapnak tekintünk minden értelmes ellenzéki kezdeményezést. Most, ha képviselőtársaim megengedik, néhány szót mondanék ezekről a kezdeményezésekről is a tárgyalási alap kialakítása érdekében.
A tükörcsomagban foglalt javaslatoknál - ahogyan már a bizottsági ülésen is elmondtuk - a célokkal egyet tudunk érteni, az időbeni ütemezéssel vannak gondjaink. Mi a céljainkat négy évre fogalmaztuk meg. Az eltelt időszakban időarányosan megvalósítottuk a céljainkat, a 2004. év is tartalmazza a célok időarányos megvalósításához szükséges forrásokat. Mindezekben partnerek vagyunk, hogy ezeket vigyük tovább, de tudomásul kell venni, hogy a kormányprogram céljai négy évre szólnak, és a négy év elteltével kérhetőek számon.
A legnagyobb ellenzéki párt módosító indítványainak másik csomagjaiban három forrást jelölt meg az elképzelések megvalósulásához. Ezek a források: a megnövelt infláció, a csökkentett kamatteher és a bérnövekedésből származó bevételek, járulékok növelése. Az inflációnál mi megalapozottnak tartjuk a kormány 5,8 százalékos előrejelzését. Ezt mondhatjuk azért is, mert az elmúlt ciklus gyakorlatával ellentétben ez a kormány nem kíván élni azzal a gyakorlattal, hogy alultervezi az inflációt, és így teremt pluszforrásokat. Erre gyakorlati példa a 2003. év, ahol szinte pontosan be fog következni az az infláció, amelyet a kormány az előző év költségvetésénél betervezett. A kamatnál mi csak reménykedni tudunk, hogy ezt a forrást az ellenzéki párt képviselői Járai Zsigmonddal is megbeszélték.
Bér: a kormány előterjesztésében az a bér és annak járulékai szerepelnek, amelyben az Érdekegyeztető Tanácson meg tudott egyezni az érdekegyeztető partnerekkel, ezért ez a forrás sem valós. Mindezek ellenére azt mondjuk, amihez meg lehet teremteni a reális forrást az ellenzéki módosító javaslatok közül, abban mi tárgyalópartnerek vagyunk, hogy teremtsük meg, és találjuk meg a megoldás módját.
Tisztában vagyunk azzal, hogy minden egyes befizetendő adóforint sok, és minden költségvetésen keresztül kifizetett támogatás kevés. Módosító javaslataink arra irányulnak, hogy a megteremtett források elosztására az adott helyzetnek megfelelően úgy tegyünk javaslatot, hogy az elkövetkezendő 2004. évben a társadalom legszélesebb rétegei legyenek haszonélvezői közös munkánk eredményeinek. Ehhez kérjük minden képviselőtársunk együttműködését.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me