SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Képviselőtársaim! A telekáfa ügye nagy indulatokat gerjeszt, várhatóan ma ez még többször szóba kerül. Azonban három dolgot érdemes leszögezni róla. A telekáfa bevezetését egy európai uniós irányelv írja elő. Ez alól az irányelv alól Magyarország mentességet kérhetett volna, méghozzá az Orbán-kormány idején (Közbekiáltás az MSZP soraiból: Így van!), hiszen az adóegyeztetéseket 2001 júniusában zárta le az Európai Unió Magyarországgal. Ha akkor az Orbán-kormány tehát mentességet kér Magyarország számára, megkaphattuk volna, mint ahogy több más uniós ország is megkapta.
Az Orbán-kormány azonban ezt elfelejtette megtenni vagy nem akarta megtenni, tehát az utódjának nem volt ebben az ügyben keresnivalója az Európai Unióval szemben. Ez egy alapvető dolog, és nagyon kérem, ne felejtse el egyetlenegy fideszes és MDF-es képviselő úr se, amikor a telekáfát szóvá teszi, hogy megemlékezzen a saját érintettségéről ennek okán.
A másik dolog, hogy a telekáfa tulajdonképpen a telekügyletek nagy részét, jelentős részét, 80 százalékát nem érinti, mert az a magánszemélyek közötti ügyletnél nem kerül bevezetésre.
(11.00)
A harmadik pedig: tudjuk jól, hogy az ingatlanpiacon már régóta piaci árak működnek. Egyáltalán nem biztos, hogy attól, hogy annál a 20 százaléknál, ahol a telekáfa érvényesülni fog, az eladási árban ez megjeleníthető. Ez más piaci kérdésektől függ, lesz eset, amikor az eladók piaca van, és akkor megjeleníthetik, és lesz eset, amikor a vevők piaca van, és nem jeleníthetik meg.
Ezt a három dolgot, kérem, ne felejtsék el, amikor telekáfáról beszélnek. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me