TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is engedjék meg, hogy Kovács Tibor képviselő úr hozzászólására reagáljak, mivel a választókörzetemet és személyesen engem is érintett a felszólalása. Először is, örülök neki, képviselő úr, hogy megváltoztatta a véleményét a Mezőkövesd várost elkerülő út kapcsán, hiszen amíg ellenzékben volt, addig egyértelműen az volt a véleménye, hogy erre az útra nincsen szüksége Mezőkövesd városának és a dél-borsodi térségnek. Hála istennek, megváltozott a véleménye, és most már azt mondja: nemhogy szükség van rá, hanem arról is biztosít, hogy a forrásokat elő fogja tudni teremteni rá. Köszönjük szépen Mezőkövesd és a térség nevében.
A másik pedig: említett egy fórumot, amelyről elmondott két mondatot, ami szintén Mezőkövesden történt. Ezen a fórumon a következő történt; fölállt egy mezőkövesdi MSZP-szervezet tagja, és a következőt mondta Kovács Tibornak: tisztelt képviselő úr, én nem értem azt, hogy a Fidesz-kormány idején volt munka, lehetett dolgozni, most pedig nincsen munkánk, nem tudunk mit csinálni, állnak a gépeink. Kovács Tibor nem tudta, hogy az illető a helyi MSZP tagja, és a következőt válaszolta neki: no, látja, erről van szó. A Fidesz idején a Fidesz közeli cégek kaptak munkát, és másnak nem jutott munka. Mire újra szót kért fölháborodva a mezőkövesdi MSZP-tag, és azt mondta Kovács Tibornak: képviselő úr, ezt fejezze be. Megismétlem még egyszer, a Fidesz idején volt munka, az önök idején meg nincsen munka. (Hangok az MSZP soraiból: Jaj!) Ez történt Mezőkövesden. (Közbeszólás az MSZP soraiból: És azonnal belépett a Fideszbe. - Derültség.)
Most pedig, amiért szót kértem, tisztelt képviselőtársaim, szeretném elmondani, hogy egy átlag szerinti módosító csomagot írtam én is alá a Fidesz-frakcióból. A Fidesz-frakcióban, ha minden képviselő az 1400-ból átlagosan adta volna be, akkor mindenkire 8 darab módosító jutott volna. Ahogy összeszámoltam, én összesen 9 módosító javaslatot tettem. Két téma köré csoportosultak a módosító javaslataim: az egyiket a versenyképesség javítása, beruházásösztönzési csomaghoz, a másikat pedig az önkormányzati csomaghoz, hiszen mint polgármester, úgy érzem, ez mindenképpen kötelességem.
Először is szeretném elmondani, hogy a módosítóim nagy többsége megfelel annak az elvárásnak, amit a pénzügyminiszter, László Csaba fogalmazott meg, amely szerint azt mondta: minden olyan módosító javaslatot támogatni tudok, amely a költségvetési hiány mértékét nem változtatja. Ebből jól érzékelhető persze, hogy a Pénzügyminisztériumnak mi a fontos ebben a költségvetésben, egyetlen szám, a költségvetési hiány mértéke. Ezek a módosító javaslatok mind-mind kétlábúak, tehát meg van adva, hogy honnan hová csoportosít át, tehát elvi akadálya nincs annak, hogy a kormány ezt támogassa. Azt kell látnom viszont, nemcsak az én módosító javaslataimat, hanem az 1400 közül egyetlenegy módosító javaslatot nem tudott az első körben támogatni a kormány, pedig nem igaz az, amit itt a képviselők egyre többen elmondanak, hogy ezek komolytalanok. Nem komolytalanok, hiszen megjelöli alapvetően a forrását.
Tehát az első csomag a versenyképességről szól. Úgy látjuk, hogy a Medgyessy-kormánynak sikerült megtartani a Széchenyi-programot, a Széchenyi-tervet, mindössze egy betűt cserélt föl benne, a Széchenyi-tervről a jövőben csészényi tervként kell hogy beszéljünk. Azért csészényi tervről, mert ami ebben a költségvetésben van, az körülbelül egy csészényi kávéra elegendő a vállalkozóknak és többre nem. Éppen ezért a csészényi tervhez, hogy mégis Széchenyivé váljon, mi módosító csomagot adtunk be mintegy 77 milliárd forint értékben; kis- és középvállalkozási célelőirányzat javítására, turisztikai célelőirányzatra, beruházásösztönzésre, vasúthálózat-fejlesztésre, útfenntartásra, -fejlesztésre, bérlakás-építési programra mintegy 77 milliárd forintot. Ennek forrásaként egyértelműen a 2004-ben a köztisztviselők részére ki nem fizetendő 13. havi bért jelöltük meg.
Ehhez kapcsolódva természetesen a választókörzetemet illetően is adtam be módosító javaslatot. Versenyképesség-javító lesz, ha valóban a már említett elkerülő út nevesítetten megjelenik a költségvetésben, mintegy 2,5 milliárd forint értékben a Gazdasági Minisztériumhoz. Itt szeretném fölhívni a figyelmet arra, hogy Mezőkövesd térségében van egy repülőtér, amiről nagyon kevés szó esett az elmúlt években, és úgy érzem, hogy a mezőkövesdi repülőtér az országban az egyik legjobb adottságokkal bír, hiszen közvetlenül autópálya mellett van, másrészt régiós szempontokat is figyelembe véve, valamint a repülőtér adottságát, a hosszát tekintve mindenképpen fejlesztésre kell hogy érdemes legyen. Éppen ezért arra kérem a kormányzatot, hogy mintegy 500 millió forint biztosításával teremtsük meg az észak-magyarországi régiónak azt, hogy egy olyan repülőteret lehessen kiépíteni, egyáltalán a hasznosítását előkészíteni, amely az egész ország érdekét fogja szolgálni.
Ahogy említettem, a másik csomag az önkormányzatokat érinti. Való igaz, hogy a Fidesz által benyújtott egyik önkormányzati csomag nem jelöli meg a forrásokat, viszont megjelöli azt a politikai ígéretet, amelyre ez alapul. Úgy hangzik, nagyon egyszerű: több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak. A kormányprogram részévé is tették, ha nem is szó szerint, de plakátokon mindenképpen olvasható volt, a mai napig él ez az ígéret, ezt még Medgyessy Péter nem vonta vissza, és még azt sem mondta rá, hogy ő ilyet nem mondott. Tehát ez az ígéret mindenképpen hatályban és érvényben van. Éppen ezért mi megjelöltük azt, hogy hogyan lehet az önkormányzatoknak több pénzt adni. Véleményünk szerint úgy, ha egyértelműen meghatározzuk azt, hogy mely feladatokhoz kötődik. Tehát a tanulói létszámhoz kötődően, illetve más ellátottak számához kötődően a normatívaemeléssel lehet egyértelműen meghatározni azt, hogy adott feladathoz mennyivel több pénzt tud biztosítani a jövő évben a kormányzat. Sajnos, a Medgyessy-kormány és a pénzügyi kormányzat nem ezt választotta.
Ami a választókörzetemet illeti, összesen három iskola fejlesztését kérem, hogy támogassa a kormányzat. Miskolc környékén Kisgyőr és Harsány településeken éppen a miskolciak kitelepülése miatt egyre nő a tanulólétszám, és egyszerűen a gyermekek már nem férnek el az iskolában. Ez évek óta húzódó probléma, ennek a bővítését szeretném; ha az oktatás prioritása meghatározott és elsődleges a Medgyessy-kormány tevékenységében, szeretném, ha ezt támogatnák. Ugyanezt kérem önöktől a mezőkövesdi zeneiskola építése tárgyában is. Nagyon megköszönné az ott élő 50-60 ezer ember, ha önök, tisztelt kormánypárti képviselők ezt a módosító javaslatot támogatni tudnák.
Hangsúlyozom még egyszer, a módosítóink a pénzügyminiszter elvárásának megfelelnek. Nagyon bízom benne, hogy a kormánypárti képviselők támogatását is fogják tudni élvezni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me