DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága megtárgyalta, megvitatta a regisztrációs adóról szóló törvényjavaslatot. Valóban konstruktív és szakszerű beszélgetés, vita alakult ki, a kormány képviselőitől hasznos tájékoztatást kaptunk, a bizottságban a jelentős többség mellett mégis megformálódott egy tartózkodó álláspont - magam is ehhez a tartózkodó állásponthoz tartozom -, és a bizottság, ahogy már képviselőtársam jelezte, 15 igen szavazattal és 3 tartózkodással állást foglalt a kérdésben.
A tartózkodások oka az, igen tisztelt Ház, hogy úgy érezzük, van néhány laza elem ebben a törvényjavaslatban. Azzal ugyan egyetért a bizottság, és ezt nem nagyon nehéz bizonyítani, hogy az adót be kell szedni, mert az adót be kell szedni; azt szeretnénk, ha kevesebb adót lehetne beszedni, és nem többet. Ez a tétel, a közlekedés, az automobil, különösképpen pedig a személygépkocsik és a lakókocsik, ezek látható instrumentumok, tehát megfoghatók adózás szempontjából.
(19.20)
Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk nyomán, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Unióhoz, valóban intézményes, institucionális változás történik, nem szedhetünk egyfajta adót, hanem egy másfajta adót. Ez nem harmonizációs kötelezettség, valóban nem szerepel az Európai Unió követelményei között. Ez inkább egyfajta kreatív magatartás részünkről, hogy körülbelül annyi adót beszedünk ilyen módon, mint amolyan módon.
Van abban elismerésre méltó, ami a szakemberek hozzájárulásával beleépült ebbe a javaslatba, nevezetesen, hogy nevezhetnénk ezt egy valamilyen mértékű környezetbarát lépésnek. Olyan tekintetben környezetbarát, hogy a nagyon piszkító automobilokra magasabb adó vetődik majd valahogyan ki, mint arra, amelyek tisztábbak. A tartózkodásunk egyik oka az volt, hogy éppen ez a folyamat nem egészen látszik olyan tisztán, mint ahogy szeretnénk. De a szándék kifejeződött, és majd a törvényjavaslat tárgyalása folyamán módosításokat fogunk benyújtani, és máris nyújtottak be, és azon túl a végrehajtás során lehetőség van arra, hogy ez a környezetbarát karaktere a törvényalkotásnak meglegyen, kifejeződjön.
Egy másik, valamennyire laza - ezt a szót használom megint - eleme a törvényjavaslatnak, hogy bizony külföldi rendszámú autók jó ideig járkálhatnak az országban, szabad ezt a szót használnom: furikázhatnak, és magyar állampolgár egy külföldi rendszámú autóval ezt megteheti. Van arra ígéret, hogy ez nem így lesz, hogy a kormány már tudja, hogy ezt majd hogyan fogja kihalászni, de számomra nem volt teljesen meggyőző. Ha én veszek egy spanyol autót, és azzal itt fél évig járkálok… Szóval vannak ilyen elemek, amik a törvényalkotás során jó lesz, ha megválaszolódnak.
Az az elem, hogy az új adónemből befolyt adó körülbelül azonos a korábbival, talán megnyugtató, de még megnyugtatóbb volna - és ez a bizottság tárgyalásán kifejeződött -, ha itt is szimbolizálni tudnánk az Országgyűlés költségvetési bizottsága és az Országgyűlés maga, hogy mi adócsökkentés felé igyekszünk, és amikor csak lehet, megragadjuk az alkalmat, hogy alacsonyabb adózású ország legyünk, mert bizony a hírünk az, hogy egy nagyon magas adózású ország vagyunk. Ez is egy intézmény lenne, ahol ezt a képünket javíthatnánk.
Köszönöm, tisztelt Ház. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me