DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Érdeklődők! Olyan jogszabálytervezetre szeretném felhívni a figyelmet, amely a jelenlegi fogyasztásiadó-rendszert váltaná fel Magyarország uniós csatlakozásakor. A T/5483. számon benyújtott törvényjavaslat egyfelől megszüntetni javasolja a már megszokott fogyasztási adót, ami a kávé esetében adóteher-csökkenést eredményez, másfelől az autók esetében átalakítja a fogyasztási adót egy ahhoz hasonló konstrukciójú adónemmé. Az úgynevezett regisztrációs adó bevezetése nem harmonizációs kötelezettség, hanem egy lehetőség arra, hogy a költségvetés bevételeit ne a versenyképesség rovására biztosítsuk.
(19.10)
Az áfán kívüli fogyasztási típusú adók alkalmazása az egyes tagállamok döntésén alapul, fenntartásuk azonban a hazai adóalanyok számára árversenyhátrányt jelenthet, tekintettel arra, hogy az adó beszedése csak a hazai adóalanyoktól biztos, miközben a forgalom könnyűszerrel átterelődhet más, ilyen adót nem kivető tagállamokba. A versenyképesség megőrzése tehát a kávé és a személygépkocsik fogyasztási adójának megszüntetése mellett szól, a költségvetési stabilitás szempontja azonban elkerülhetetlenné teszi a megtartását, pontosabban az átalakítását.
Az önök előtt fekvő törvényjavaslatban szereplő regisztrációs adó tehát lényegében a jelenlegi, személyautókat most is terhelő fogyasztási adó, bár abból a megközelítésből ered, hogy a személygépkocsik esetében az áruk szabad mozgása mellett az uniós csatlakozás után is megmaradt a forgalomba helyezéshez kötött a regisztrációs igény, így a forgalomba helyezés sajátosságai miatt, de csakis annyiban, szükségképpen vannak eltérések is a két adónem között. Szemben a jelenlegi, százalékos fogyasztási adóval, a regisztrációs adó tételes adó, mivel a tételes adó alkalmazásával megakadályozható a használt autók behozatalánál tapasztalható, időnként szándékos alulszámlázás is. Az adótétel a személygépkocsi műszaki, illetve környezetvédelmi tulajdonságai alapján változik, azaz egy kis motorú, környezetbarát autó regisztrációs adója kisebb lesz, mint egy nagyobb köbcentis, kevésbé környezetbarát személygépkocsié. E szabályozás indoka, hogy a rossz állapotú, környezetszennyező autókat újabb, környezetbarát kocsik váltsák fel Magyarországon is.
Mivel a fogyasztási adó százalékos mértékű volt, a tervezett regisztrációs adó pedig tételes, az egyes gépjárműtípusok szintjén nem garantálható, hogy a jelenlegi és a jövőbeni adóterhelés forint-fillérre azonos, a használt autók behozatalánál megszűnő szándékos alulszámlázási lehetőség ugyanakkor mindenképpen azt eredményezi, hogy a külföldről származó használt autók a növekvő közteher miatt drágulnak.
Tisztelt Ház! A fogyasztási adóból az idén várhatóan 55 milliárd forintnyi bevétel származik, a 2004-es terv a regisztrációs adóból 62 milliárd forint, ez azonban nem azt jelenti, hogy az adóterhelés automatikusan minden autónál növekedni fog. Számításaink szerint az alulszámlázás megszűnése, illetve a várható volumennövekedés miatt a regisztrációs adóból befolyó összegek önmagukban is nagyobb adóbevételt biztosítanak.
Az, hogy a fogyasztási adót a regisztrációs adó váltja fel, a lakosság számára nagyobb változást nem jelent; az adóztatható termékkör ugyanaz marad, az adót a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága veti ki, illetve kereskedőtől történő vásárlás esetén a kereskedő, ugyanúgy, mint a fogyasztási adónál, a személygépkocsit adózottan adja a vevő tulajdonába.
Mivel az adóztatható tényállás a személygépkocsi regisztrációjához kötődik, létkérdés, hogy megakadályozzuk az autó itthoni nyilvántartásba vételének kikerülését, amelyhez módosítani kell majd a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt is. Ebben rögzítenénk azt, hogy az Európai Unió egyes tagállamaihoz hasonlóan, a külföldi rendszámmal ellátott, de hazai állampolgárok által vezetett személygépkocsik csak meghatározott korlátok között vehessenek részt a közúti forgalomban. Ezt a törvényjavaslatot még az idén tervezzük az Országgyűlés elé terjeszteni.
Tisztelt Képviselők! Mivel az adótörvények vitája gőzerővel folyik, szavazása megtörtént, végezetül szeretném megemlíteni, hogy az adótörvények elfogadásához képest a következő évben természetesen nem január 1-jével fog életbe lépni a regisztrációs adóról szóló törvény, hanem az azt követő időpontban, legkésőbb Magyarország május 1-jei európai uniós csatlakozásáig, ahogy a törvényjavaslat azt tartalmazza is, ezzel kapcsolatban tehát a javaslatunk nem január 1-jei időpontot tartalmaz. Ezzel együtt is szeretném azt kérni a parlamenttől, hogy alapos vita után, ha lehetséges, a felkészülési időt figyelembe véve, még a decemberi terminusban kerüljön sor a benyújtott javaslat zárószavazására.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me