TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési és pénzügyi bizottság megtárgyalta a regisztrációs adóról benyújtott törvényjavaslatot, és azt 15 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett általános vitára ajánlja a parlamentnek.
A regisztrációs adó a bizottság ülésén megfogalmazott előterjesztés alapján tulajdonképpen a mostani fogyasztási adónak egy európai és harmonizáltabb neve. Azért hangsúlyoztuk azt, hogy EU-harmonizáltabb, mert nem kötelezettség az, hogy legyen ilyen, de az európai tagországokban általában bevezették ezt az adót. Arról van szó, hogy a vámhatárok elmozdulása után az áruk szabad mozgásával együtt a fogyasztási adó biztonságosan nem szedhető be. A mi költségvetésünkben ez a tétel már 50 milliárd forint felett van ebben az évben, amelyről nem szeretnénk ilyen módon lemondani. Ezért be kell vezetni a regisztrációs adót, amely azon a megfontoláson alapul, hogy a személygépkocsik első belföldi forgalomba hozatalát tudnánk megadóztatni. Tehát míg elviekben elkerülhető a vámhatóság akkor, amikor valaki külföldről Magyarországra hoz egy személygépkocsit, ha magyar rendszámot kér rá - márpedig erre szüksége van, ha életvitelszerűen itt tartózkodik, a kötelező biztosítást fizetnie kell, és súlyadó-kötelezettsége is van az önkormányzatok felé -, akkor ez egy adóztatható tényállás, és erre szolgál a regisztrációs adó.
A fogyasztási adó százalékos adómértéke helyett a regisztrációs adó tételes lesz, mivel így megvalósítható lesz a használt autóknál tapasztalható alulszámlázás csökkentése, megszüntetése. Az adótételek a személygépkocsi műszaki, illetve környezetvédelmi tulajdonságai alapján változnak, ami igen jelentős változás az eddigi fogyasztási adóhoz képest. Amennyiben a személygépkocsit átalakították, és ennek következtében az adó összege nő, a különbözet értékét értelemszerűen meg kell fizetnie az átalakítónak.
Az eljáró hatóság ebben a körben az esedékes fogyasztási adót több mint tíz éve beszedő Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, és ezt az adót kivetéssel állapítják meg. Ezen eljárás keretében mód van a vámhatóság eddig felhalmozott tapasztalatainak, termékismeretének kihasználására és a lopott személygépkocsik kiszűrésére is.
Amennyiben az adóalany át kívánja alakítani a személygépkocsiját, azt a területileg illetékes közlekedési felügyelethez kell neki benyújtani előzetes engedély iránti kérelemmel, egyidejűleg az adóhatóságot is köteles értesíteni az átalakítási szándékáról. A személygépjárművek adategyeztetési ellenőrzésének céljából adatokat is kérhetnek az adóhatóságtól.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mint mondtam, a költségvetési bizottságban nagyobb vita nem alakult ki a regisztrációs adó szükségességének bevezetését illetően, ezt ellenzéki képviselőtársaink tartózkodó magatartása is tanúsítja, ezért a parlamentnek általános vitára javasolom a benyújtott törvényjavaslatot.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me