DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba a tekintetben, hogy hol tartunk az európai uniós felkészüléssel a monitoringbizottság jelentése alapján, annál is inkább, mert a tegnapi napon itt, a Házban is több olyan vélemény látott napvilágot, amely megítélésem szerint nem volt megalapozott.
Az Európai Unió közös politikái közül a legterjedelmesebb jogi szabályozással és intézményrendszerrel, a legnagyobb költségvetési kihatással a közös mezőgazdasági politika rendelkezik. A közös mezőgazdasági politika alkalmazására való felkészülés ötéves folyamatos munkát igényelt volna, és azt követően egy év próbaüzemmel tudtuk volna élesben megkezdeni azt a folyamatot, amelynek révén a mezőgazdasági termelők és a vidéken élők támogatáshoz tudtak volna jutni. A helyzetet még az is bonyolította, hogy az Európai Unió agrárpolitikája is változott közben, hiszen 2003 nyarán nagyon jelentős fordulat következett be Európában; az építkezésnél ezt is figyelembe kell venni.
Mi történt az elmúlt öt esztendőben e tekintetben? Az építkezés előiskolája lényegében a SAPARD-program volt. A SAPARD-program megvalósítása az elmúlt négy évben nem sikerült, hiszen az ország egyetlen fillérhez nem tudott hozzájutni. Ha gyakorlati példával akarnám jellemezni a folyamatot, akkor a garázs megépítését sem tudta az előző kormány elvégezni, de bírálja azt a többemeletes épületet, amely legalább háromnegyed részben másfél év alatt megépült. Nekünk tehát az utolsó két esztendőben hat év munkáját kell elvégezni annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők hozzá tudjanak jutni a támogatáshoz.
Tegnap a Fidesz frakcióvezetőjétől nagyon meglepő volt az a vélemény, amit elmondott, ugyanis arra hivatkozott, hogy azért vagyunk késedelemben, mert az Agrárkamarára akartuk bízni a kifizető ügynökségi feladatokat. Ez mutatja, hogy sajnos ennyivel az európai uniós csatlakozás előtt sincs tisztában azzal, hogy mit kellett volna egyáltalán csinálniuk az elmúlt négy esztendőben. Szó sem volt Magyarországon arról, hogy a kifizető ügynökségi feladatok a kamarához kerülnek, csupán a gazdák segítése lett többfelé elosztva: a falugazdászokon kívül a kamarai szaktanácsadók is lehetőséget kaptak, és mint gazdasági önkormányzat, a kamara is, hogy segítse ezt a folyamatot.
Természetesen az európai monitoringbizottság jelentése a nehézségek és a hátrányok mellett elismerte azt, hogy a felkészülés során jelentősen felgyorsult az építkezés. A jogharmonizáció terén fennálló lemaradásokat lényegében felszámoltuk, néhány apróbb jogszabály van, amelynek a módosítását még el kell végezni. Az intézmények közül a kifizető ügynökséget 2003. július 1-jével felállítottuk, ezt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak hívjuk, és az Országgyűlés 2003. október 6-án törvénybe iktatta a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és az egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárási rendet is.
A közvetlen támogatások fogadásához szükséges egységes parcellaazonosító rendszer, amely a legnagyobb feladatot jelentő alrendszer volt, október végére elkészült, így Magyarországon minden egyes művelt földparcella beazonosítható, és a termelőknek ezen az alapon a támogatás a jövő évben kifizethető.
Az ügyfélregiszter feltöltése megkezdődött. Természeten ez az után történhetett meg, hogy elkészült az alrendszer - ez is nullán állt a kormányváltás időszakában, szeretném elmondani. Az adatok feltöltésében a falugazdászok, az agrárkamarai szakértők és az FM-hivatalok működnek közre, de maga a regisztráció a kifizető ügynökség feladata. A horizontális intézkedések biztosítják, hogy hozzá is tudjunk jutni ezekhez a forrásokhoz, így a határállomások építését nagyon nagy tempóban folytatjuk. Ennek a nagyobb része már elkészült, a csatlakozásig minden egyes ilyen állomás el fog készülni.
A vidékfejlesztési tervet leadtuk időközben, tehát ez a kritika már ilyen tekintetben nem is jogos.
Úgy gondolom, hogy ennek alapján egyértelműen kijelenthető az, hogy az építkezés befejezhető; legalábbis ami rajtunk múlik, a kormányon és a minisztériumon, azt meg tudjuk valósítani. Nyilvánvalóan a féléves tenderezési határidőket, amelyeket az európai uniós források elnyerése érdekében meg kell tenni, nagyon nehezen tudjuk befolyásolni. A nemzetközi szoftverfejlesztések ütemére szintén kicsi a befolyásunk, de én meg vagyok róla győződve, hogy a moduláris építkezés tekintetében jövő év május 1-jére lehetőséget tudunk teremteni arra, hogy a gazdálkodók hozzá tudjanak jutni mindazokhoz a lehetőségekhez, amelyeket a közös agrárpolitika a számukra biztosít.
Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me