DR. LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. LÉVAI KATALIN
DR. LÉVAI KATALIN tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal kiemelt prioritásként kezeli azt a célt, hogy minél több nő kerüljön be a közéletbe, éppen azért, mert úgy gondoljuk, hogy nagyon sok olyan felkészült nő él ebben az országban, aki ugyanúgy alkalmas arra, hogy a közéletben szerepet vállaljon, mint a férfiak. Számos programunk van, akkor sorolom ezeket.
A “Nők a közéletben” akadémiát elindítjuk még decemberben három helyen, Budapesten, Nyíregyházán és Debrecenben, a roma nők, az egyetemisták és a női polgármesterek körében. Megkezdtük az esélyházak láncolatának kiépítését, az első esélyház támogatására októberben került sor Debrecenben, a következő Nyíregyházán lesz. Női esélyház nyílik meg Budapesten még december 20. előtt, és egy krízisközpontot is átadunk ugyanebben a hónapban.
Az egyetemeken a szociológia és a szociális munkás tanszékek vezetőivel felvettük a kapcsolatot, hogy új, önálló diszciplínaként, ahol még nincs, ott vezessék be az úgynevezett gender studiest, és ezeket a programokat mi támogatjuk. Kiadtuk a CEDAW-egyezményt magyar nyelven, ami a nők elleni hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájának tilalmát tartalmazza, és ezt terjesztjük a civil szervezetek körében. Egy tízfős információs és szolgáltató irodát állítottunk fel az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalban, amely a női jogokról, gyermeki jogokról ad tájékoztatót, és információs központként működik.
Szeretnénk elterjeszteni a jövő évben az egyetemeken azokat a jogsegélyszolgálatokat, amelyek elsősorban a nők és gyermekek védelmével foglalkoznak. Három minisztériummal együttesen megkerestük az önkormányzatokat, ahol képzési programokat indítunk, elsődlegesen pedig azokat a veszélyeztetett zónákat mérjük fel, ahol a nők elleni erőszak különösen nagy formában nyilvánul meg.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me