MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A piacgazdaság jelenlegi szakaszában azt gondolom, hogy késésben vagyunk egy olyan szervezet adott funkcióval, amire nem mondom, hogy kamara vagy bárki csinálhatná, ami a gazdasági élet kitisztulásával, ami a gazdasági életben a szakmai, az etikai kérdésekkel foglalkozik. Vannak olyan dolgok, amelyeket paragrafusokkal nem lehet sem büntetni, sem szabályozni; szabályozni lehet, de ha nincs az a szakmai normatíva vagy az az etikai szabály, akkor azt nehéz normális keretek között tartani.
Azt gondolom, hogy a tisztességes piaci magatartás a szakmai etika, hogy a tisztességes vállalkozók legyenek megvédve azoktól a “tisztességtelen” vállalkozóktól, akik jogtalan előnyökre kívánnak szert tenni valamiféle etikátlan piaci magatartással, ez igen hiányzik a magyar gazdaságból, és azt gondolom, hogy épp itt az idő, hogy feladatot adjunk egy szervezetnek. Ez a szervezet most itt van előttünk, a kamarai törvény, ezt a feladatot a kamaráknak adnánk. Ha a kamaráknak nem adunk feladatot, nem adunk jogkört, akkor ők önállóan nem tudnak segítségünkre lenni ebben a gazdaságszervező munkában, ami előttünk áll. Ez egy folyamat.
Azt gondolom, hogy először az általános etikai kódex szabályait kellene a kamaráknak általában betartatni a piaci szereplőkkel, aztán az egyes szakmákra vonatkozó etikai kódexekkel pedig kis idő múlva, ahogy nő a kamarák presztízse, hisz azt el kell mondanom, hogy én nem számítok arra, hogy ez az egyik pillanatról a másikra bekövetkezik. Ha ezeket a feladatokat, ezeket a jogköröket megadtuk a kamaráknak, akkor azt gondolom, évekig tart, amíg a kamarák azt a presztízst kialakítják, ami ehhez a munkához szükséges.
Azt kívánom, hogy a szakmai munkájukkal érjék el azt, hogy nőjön a szakmai presztízsük, hogy tisztuljon ki a vállalkozói kör, és az önkéntesség kérdésében azt gondolom, érjék el, hogy a vállalkozók nagy része önkéntesen csatlakozzon és kamarai tag legyen. Tehát én nem gondolnám, hogy itt szükséges lenne kötelezővé tenni a kamarai tagságot, de egyfajta szakmai, etikai normát valakinek, valakiknek a gazdaság szereplőivel kapcsolatban be kell tartatni a törvényeken túl is.
(20.10)
A finanszírozás kérdésében egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy ha állami feladatot vállalnak át a kamarák, akkor ezeket finanszírozni szükséges. Azt gondolom, hogy ezzel a törvénnyel adunk egy lehetőséget, egy feladatot a kamaráknak, hogy meg tudják mutatni, hogy azzal a finomszabályozással, amelyet a gazdaságban ellátnak, azzal igenis segítik a gazdaságélénkítést, a tisztességes gazdálkodókat és a tisztuló magyar gazdaságot.
Ezért kérem képviselőtársaimat, hogy módosító indítványaikkal hozzunk létre egy olyan kamarai törvényt, ami ha nem is hosszú távra, de most a piacgazdaság mai szakaszában rendezi a kamarák azon jogkörét, amivel segítenek mindazon piacépítő feladatokban, amelyek a gazdaságban előttünk állnak.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me