BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A gyorsforgalmi út autópályából és autóútból áll, a gyorsforgalmi út az autópálya és az autóút összessége. Ezt a törvény is leírja - nem kellene egy törvényben ilyet szabályozni -, sokan összekeverik. Sőt, egy olyan érdekes dolgot is leír a törvény, hogy a minisztert felhatalmazza, hogy elsőrendű főutat minden környezetvédelmi hatásvizsgálat nélkül autóúttá minősítsen - ez roppant veszélyes.
Azért kértem szót, hogy rávilágítsak néhány félreértésre. Azok közé tartozom, akik támogatják, hogy kiépüljön Magyarországon a több mint 800 kilométer gyorsforgalmi úthálózat, azok közé tartozom, akik ezért tesznek is. Nem értek egyet azokkal, akik minden vizsgálat nélkül Közép-Európa legnagyobb erdejét, a somogyi erdőket vagy a gemenci erdőt, vagy a Dunakanyar térségét előzetes részletes vizsgálatok nélkül gyorsforgalmi utakkal akarnák terhelni - gondolom, önök között sincs ilyen. De szeretnék arra rámutatni, hogy a környezetvédelemmel, természetvédelemmel kapcsolatos törvényeket ez a törvény ilyen felgyorsítással nem annullálhatja, nagy, hosszú távú nemzeti érdekeink fűződnek mind a gyorsforgalmi utakhoz, mind értékeink megőrzéséhez.
Idetartozó az is, hogy nem új kitaláció két országgyűlési képviselő javaslata a salak felhasználására az építésben. Veszélyei vannak: az inotai pernye radioaktív, a dunaújvárosi kohósalaknak is vannak hátrányai. Az a kérésem, hogy ne javasoljon képviselő szakmai kérdést, hogy vegyük be a törvénybe, hogy fel kell használni. Pontos minőségi vizsgálatok szükségesek, hogy milyen anyagokat milyen módon kell beépíteni a gyorsforgalmi utakba. Ne erőltessünk olyan dolgokat, amelyekhez mi nem értünk, amelyekhez az érintett hatóságok jobban értenek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me