DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN

Full text search

DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN
DEVÁNSZKINÉ DR. MOLNÁR KATALIN, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! A környezetvédelmi bizottság is a múlt héten tárgyalta a törvényjavaslatot, és szerencsés módon együtt kezelte és együtt tárgyalta azzal a hosszú távú koncepcióról szóló országgyűlési határozattal, amely lényegében a keretét adja meg ennek a törvényjavaslatnak.
Hatalmas vita volt a környezetvédelmi bizottságban; meggyőződésem, hogy az utánam szóló Illés Zoltán képviselő úr ezeknek nagyon fontos részeit elemezni fogja, ezért engedjék meg nekem, hogy én valóban csak a többségi véleményről szóljak. (Tóth István: Ez a feladat! - Derültség a Fidesz soraiban.) Igen, István, ez a feladatom, tudom, és ezt is fogom teljesíteni, mint ahogy mindig is ezt szoktam teljesíteni.
Ennek megfelelően szeretném jelezni, hogy a környezetvédelmi aggodalmainkat is fenntartva a többségi vélemény az, hogy közlekedni pedig kell (Babák Mihály tapsol.), közlekedni pedig kell Békésben. Orosháza polgármestere hosszasan elemezte, hogy milyen hátrányokat szenved például az ő környezete, nincs munkahely, nem is jönnek oda, el is vándorolnak és a többi, én ezt nem fogom elemezni, tehát igenis, Magyarországon a közforgalmú utakat fejleszteni kell. És akárki akármit mond, a többségünknek az az álláspontja, hogy ezt gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztéssel is szolgálni kell.
Szeretném leszögezni, hogy a vitában többször elmondtuk, hogy természetesen egyetértünk azzal, hogy komplex módon kell a közlekedést fejleszteni: nemcsak a közúti közlekedést, hanem a vasutat, a hajózást és a kombinált közlekedést is támogatjuk.
Meggyőződésem, hogy annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozni tudjon ahhoz az Európához, amellyel a mindannyiunk által meghatározott közös célhoz csatlakozunk, fejleszteni kell az úthálózatot. Ilyen elmaradott infrastrukturális körülmények között Magyarország elveszti az összes vonzerejét, és ezt mondom akkor is, hogyha a környezetvédelmi aggályaimat én magam is fenntartom.
(9.30)
Most a törvényjavaslatról: sokszor probléma, hogy vajon a közérdek és egy adott lokális érdek vagy egyszempontú érdekképviselet hogyan ütközzék meg egymással. Polgármester koromban végigéltem az M0-ás keleti szektorának nyomvonal-változási anomáliáit. Én rémtörténeteket tudnék erről mesélni. Ezért akármennyire vitatják, örülök annak, amikor valaki vállalkozott arra, hogy a közérdekre való tekintettel egy döntési pontot beépítsen ebbe a törvényjavaslatba, és azt mondja, hogy felvállalom azt a döntést, hogy azt mondom, hogy erre a két nyomvonalra gondolunk, és erre tessék elkészíteni a további környezetvédelmi hatástanulmányokat.
Azt is mondja a törvényjavaslat, hogy mi van akkor, ha egyik se felel majd meg, nem állja ki a hatósági próbát. Megmondja, hogy mi a teendő. De végre valami történik. Lehet azon vitatkozni, hogy ez legyen két nyomvonal vagy három, hogy nagyobb legyen a merítés, hogy pontosan mikor, melyik szakaszban, hogyan kell elkészíteni ezt a döntést, hány miniszter szóljon bele, és hánynak legyen egyetértési joga, de a lényeg az, hogy felvállalta ezt a döntést a minisztérium.
Ezért azt kell mondjam, hogy a sok apró módosítanivaló ellenére a többség véleménye alapján elfogadásra ajánlom ezt a törvényjavaslatot, és örülünk, hogy ez itt volt előttünk.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me