DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Hazánk gyorsforgalmi úthálózatának sűrűsége mindössze egyharmada az Európai Unió jelenlegi tagjai átlagának, amiben Ausztria is benne van és Görögország is; Görögország a hazánkhoz hasonló helyzetet jelképezi. Ennek és infrastruktúra-fejlettségünk más mutatókon mérhető elmaradottságának a csökkentése az ország gazdasági-társadalmi fejlődésének talán egyik legfontosabb feltétele.
Mindezekre tekintettel a kormány kiemelt feladatként kezeli az autópálya-fejlesztést, amely hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez, a regionális különbségek mérsékléséhez, munkahelyek teremtéséhez és emberhez méltó európai szabadságok élvezéséhez, hogy az ember elmozdulhasson, méghozzá előre elképzelhető, eltervezett időn belül a saját lakóhelyéről. Emellett hazánk mint tranzit ország - amelyen a Dunával együtt négy, Helsinkiben meghatározott korridor halad át - eleget kell tegyen azon kötelezettségének is, hogy megteremtődjön a kapcsolódás a transz-európai hálózatokkal.
A tisztelt Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat célja azoknak a feltételeknek a megteremtése, amelyek garanciát nyújtanak hazánk gyorsforgalmi közúthálózatának az eddigieknél rövidebb időn belül történő fejlesztéséhez. A szabályozás alapvetően a pénzügyi források meghatározására és a különböző engedélyezési eljárások gyorsítására, ezzel összefüggésben bizonyos eljárási szabályok alkotmányos keretek között történő egyszerűsítésére irányul. Ugyanakkor figyelemmel van az egészségvédelem, a környezetvédelem és a kulturális örökség megvédésének általános szabályaira. is.
Az infrastruktúra-fejlesztésben a speciális szabályok megalkotása nem előzmény nélküli. A Budapest Sportcsarnok újjáépítéséről szóló, illetőleg az utóbbi időben a budapesti 4-es metró Budapest, Kelenföldi pályaudvar és Bosnyák tér közötti metróvonal első szakasza megépítésének állami támogatásáról szóló törvények is megállapítanak eltérő szabályokat az építési engedélyezési eljárásra és a polgári perrendtartás általános rendelkezéseitől történő eltérésre. Külföldi példaként említhető meg az 1985-ös, az útépítéssel összefüggő kisajátítási eljárást egyszerűsítő svájci törvény, vagy a német újraegyesítés után elfogadott, a volt keletnémet területek felzárkóztatása érdekében 1991-ben megalkotott német törvény.
A benyújtott törvényjavaslat lényeges elemei a következők. A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztését a törvényjavaslat fontos, közérdekű tevékenységnek nyilvánítja. Meglevő hiányt pótol azzal, hogy előírja, a gyorsforgalmi út nyomvonalát rendeletben kell a közlekedésért felelős miniszternek a területfejlesztésért és a környezetvédelemért felelős miniszterekkel egyetértésben megállapítania, a környezetvédelmi hatóságnak pedig az előzetes környezetvédelmi eljárás során hozott határozatát kell figyelembe vennie ennek a nyomvonalnak a megállapításakor.
A törvényjavaslat szerint a magyar államot a telekspekuláció megakadályozása érdekében elővásárlási jog illetné meg a miniszteri rendelettel meghatározott nyomvonalon található földrészek tekintetében. A beterjesztett anyag összefoglalja azokat az általános szabályoktól eltérő, speciális hatósági szabályokat, amelyek a gyorsforgalmi közúthálózat gyorsított ütemű fejlesztését szolgálják.
(9.00)
A törvényjavaslat 2007. december 31-ig, azaz szilveszter napjáig, összhangban az európai uniós költségvetési tervezésre vonatkozó szabályokkal, határozza meg a feladatokat, egyben a mellékletben tételesen felsorolja az átadandó gyorsforgalmi utakat is. Tartalmazza azokat, amelyek az Országgyűlés által idén elfogadott, országos területrendezésről szóló 2003. évi XXVI. törvényben is szerepelnek. A gyorsforgalmi utak tervezéséhez és építéséhez szükséges pénzeszközöket a törvényjavaslat a 2005 és 2007 közötti időszak tekintetében évente konkrét összegben határozza meg, és egyben megjelöli annak forrását.
A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének gyorsítása érdekében a hatósági eljárás egyes szakaszai lerövidülhetnek, hogy az eljárás során a lakossági érdekek és a környezetvédelem eddigi elért szintje se sérüljön. Ugyancsak az eljárás időtartamának rövidítése érdekében a polgári perrendtartás egyes szabályai a környezetvédelmi, illetőleg az építési eljárás során meghatározott és meghozott államigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata tekintetében egyszerűsödnének.
A törvényjavaslat záró rendelkezéseiben módosítja a kisajátításról szóló 1976. évi XXIV. törvényerejű rendeletet is, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt, valamint a környezet védelmének általános szabályairól, illetőleg az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényeket azért, hogy lehetővé váljon a gyorsforgalmi utak tervezésével, építésével és kivitelezésével összefüggésben az e törvényektől eltérő szabályok megállapítása.
Tisztelt Országgyűlés! Meggyőződésem, hogy a megszülető törvény, túl azon, hogy évtizedes hiányt pótol, az alkotmányosságot szem előtt tartva, összhangban az uniós szabályokkal, egységes alapokra helyezi a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére, annak megvalósítására, a megvalósítás gyorsítására vonatkozó szabályozást. Elősegíti, hogy a gyorsforgalmi úthálózat kiépítésével mielőbb behozzuk lemaradásunkat a transz-európai közlekedési hálózathoz való kapcsolódásunk terén is, és egyidejűleg a regionális felzárkózás, a társadalmi fölemelkedés infrastrukturális feltételei tovább javuljanak.
A törvény elfogadásával kialakultnak tekinthető az az intézményi szervezeti környezet, amelyben a regionális felzárkóztatás fő feladataira, az utak építésére fordíthatjuk figyelmünket. A tavalyi év közepétől a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének és fenntartásának feladatait ellátó szervezetek újra a közlekedési tárca alárendeltségében működnek. Így végre eleget tehetünk annak a névnek, szemben az előző időszakkal, amit a közlekedési tárca kapott. Hiszen kivéve a gyevi bírót, a közlekedési úthálózat fenntartása és építése nem tartozott a tárcához. Az átlátható közpénzfelhasználás érdekében a közúthálózat, ebben a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése újra a költségvetés része, és emiatt nem kerülnek ki a döntések az Országgyűlés, ezzel az ország közvéleményének ellenőrzése alól. A közúthálózat munkáit versenyeztetés keretében a közhasznúság szabályai szerint az végezheti, aki a legjobb, nyilvánosan is vállalható ajánlatot adta.
A szabad hozzáférés, az átláthatóság, a verseny liberális elvein nyugvó új működési mechanizmus megkoronázását jelenti a jogállamiság keretei között az a törvény, amelynek elfogadásával a különböző érdekek összehangolásán alapuló építés kerülhet az érdekek egymásnak feszülése és a fő- és alosztályok osztályharca helyére. Lehet, hogy ez kevéssé lesz érdekes itt, a parlamentben, kevéssé lesz érdekes az újságírók számára, mint amilyen az építés, de Hofi Géza szavaival: a járdáért nem harcolni kell, a járdát meg kell építeni. Szeretnék ezúttal búcsút venni a járdaharcosoktól itt és helyben. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hány kilométert? - A miniszter a képviselő felé:) Amennyit majd önök bejárnak.
Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, hogy a Magyar Köztársaság gyorsforgalmi közúthálózatának fejlesztéséről szóló T/6334. számú törvényjavaslatot megvitatni és a kormány szándékait támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm a szót. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me