DR. ILLÉS ZOLTÁN

Full text search

DR. ILLÉS ZOLTÁN
DR. ILLÉS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Az Európai Uniónak az egyes tervek és programok környezetre való hatásainak vizsgálatára van egy irányelve, a 2001/42. számú európai közösségi irányelv, amely kimondja, hogy az ilyen jellegű létesítmények esetében stratégiai környezetvédelmi hatásvizsgálatot kell készíteni. Ennek a jogharmonizációja most van folyamatban. Ezzel szemben az előttünk lévő törvény 5. §-a ezzel nincs összhangban, ezzel nem foglalkozik, és ezzel egyáltalán nem törődik. Tehát jelen pillanatban az a törvény, ami előttünk, a magyar parlament előtt van, az Európai Unió környezetvédelmi irányelveit ebben a tekintetben sem veszi figyelembe.
A nemzetközi irodalom, amely a közlekedéspolitika területéről szól, elemzi és kimondja, hogy a gyorsforgalmi utak és autópályák esetében a gazdasági hasznok nagymértékben a kiinduló állomáson és a végállomáson csapódnak le. Ez nem azt jelenti, hogy a köztes területeken nem történik haszonteremtés gazdasági értelemben, de a kezdeti és a végállomásokon csapódnak le; ez Magyarország esetében azt jelenti, hogy Görögországban és Németországban, mert a kiinduló állomások Németországban, a végállomások Görögországban vannak. Magyarország területén az autópálya megépítése nem azt a célt szolgálja elsősorban az Európai Unió oldaláról nézve, hogy a hasznok itt csapódjanak le, hanem azt a célt szolgálja, hogy ezen az országon a kamioncsordák és különböző áruk zavartalanul és minél gyorsabban haladjanak keresztül.
Hölgyeim és Uraim! Az, aki úgy gondolja, hogy a környezetvédelmi hatástanulmány szükségtelen, szakmailag nem felkészült ezen a területen. Aki azt gondolja, hogy az előkészítési szakot le lehet rövidíteni, nincs tudatában azoknak a természettudományi elveknek, alapvetéseknek, amelyek ezt a tudományágat is meghatározzák, például a biológia vagy egyéb más természettudományok. Tehát az az állítás, hogy a gyorsítás érdekében ki lehet hagyni a környezeti hatástanulmányt vagy annak előkészítési szakaszát, szakmailag elfogadhatatlan. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me