DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Domokos képviselő úr másodszor hivatkozott a tárgyalási taktikánkra, és állandóan meg akar bennünket világosítani. Ilyen zárlatos lámpával ez nem fog menni, képviselő úr! (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Milyen lámpa? - Domokos László: Én nem sértegettem…)
Az ügy tartalmát illetően: azért nem fölösleges ez a kétpercezés. Azért három dolog kiderült ebben a vitában. Először: konszenzus van abban, hogy kell a törvényjavaslat. Konszenzus van abban láthatólag, vagy legalábbis másról nem szólt, hogy ott kell az autópályákat elsősorban építeni és ott kell gyorsítani, ahol van folytatása az országhatáron túl. Ez klasszikusan a déli és a nyugati irány, azt hiszem, hogy ezt is nagyjából nyugtázhatjuk. És konszenzus van abban, hogy a környezetvédelmi hatástanulmány elengedhetetlen, szükséges kelléke mindenféle autópálya-építésnek, kivéve ott, ahol már van, mármint egy ilyen tanulmány. Ebben is, azt hiszem, konszenzus van, tehát innen tovább lehet lépni. Aki ezekről tovább szól, az már tényleg fölöslegesen beszél.
A harmadik ilyen kérdés a környezetvédelemhez kapcsolódik, amire utaltam. Nagyon változó a szakhatóságok hozzáállása a környezetvédelmi problémákhoz. Tizenhárom év autópálya-építés előkészítésének ez a tapasztalata. Elég sok politikai pressziót lehetett - bár szakhatósági kérdésekben - gyakorolni vagy pedig akár illetékességi területet változtatni egy-egy szakhatósági döntés elbírálásához. Ilyen volt a 6-osnál, amikor ki tudja, milyen okból, valamiért Veszprémbe került az egész ügy elbírálása, mármint a környezetvédelmi hatástanulmányoké.
A harmadik ilyen terület a környezetvédelemben az a konkrét javaslat, amit megfogalmaztunk képviselőtársainkkal: miért kell tájsebeket okozni? Miért kell új bányákat nyitni? Miért kell új kavicsbányákat nyitni, miért kell folyókat elterelni, folyók mentén depókat létesíteni akkor, ha egy autópálya mellett, például a 6-osnál 120 millió köbméter olyan anyag van, amely a környezetre biztosan nem veszélyes - van olyan is, amelyik veszélyeztetett lehet, tehát ezt azért vizsgálni kell -, és beleépíthető az autópályákba? Úgy gondolom, nem muszáj nyugat-dunántúli kőbányákat nyitni ahhoz, hogy egy nyomvonal mellett lévő autópályát megerősítsünk vagy megalapozzunk.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me