KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS, az idegenforgalmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, elnök asszony. Az idegenforgalmi bizottság szabad demokrata és szocialista képviselői általános vitára alkalmasnak tartják ezt a törvénytervezetet.
Vizsgálódásunk természetesen az idegenforgalmi szempontokat vette figyelembe. Szeretném az elején leszögezni, hogy rendkívül fontos a turizmus mint általában a gazdaság teljes spektrumában a közútfejlesztés, a gyorsforgalmi útfejlesztés, lévén, hogy azt hiszem, nem kell mondani, mennyire fontos az idegenforgalmilag frekventált, vonzerővel rendelkező, turizmusban jelentős szerepet játszó települések elérése, mégpedig gyors elérése, hiszen az emberek már nem nagyon szeretnek órákat, fél napokat, napokat zötykölődni autóbuszokon.
Megfogalmazódott, hogy ez a törvény elsősorban azért fontos, mert illeszkedik abba az európai koncepcióba, amelyet miniszter úr az expozéjában említett, valamint a helsinki folyosókhoz; mind a 4-es, mind az 5-ös folyosót említenem kell, hiszen e folyosók magyarországi szakaszának építése deklarálva van ebben a törvényben. Ezen túlmenően rendkívül fontos, hogy e folyosók kiépítése szerves összeköttetést tud biztosítani Észak-Olaszországgal, az adriai kikötőkkel, de mondhatjuk, hogy kelet felé a Baltikummal és Kelet-Európával is. Nagyon fontosnak tartjuk a törvényt abból a szempontból, hogy regionális kapcsolódásokat, regionális kapcsolatokat erősítendő fejlesztések vannak megfogalmazva, így az európai uniós csatlakozás után szervesen kapcsolódhat Hegyalja Dél-Szlovákiával az M3-as út továbbépítése, illetve a 30-as út fejlesztése kapcsán, de mondhatom Délvidéken a Mura-vidéket a Szlovéniában élő magyarokkal, és természetesen a 3-as út továbbépítésével Észak-Erdélyt.
Nagyon fontosnak tartjuk azt is - ellentétben azokkal, akik más véleményen vannak -, hogy ez a törvény garanciákat, állami feladatokat rögzít a tervezés, a fejlesztés, az igénybevétel szabályozása, a fenntartás és az üzemeltetés terén. A bizottság ellenzéki képviselői részéről megfogalmazódott, hogy örvendetes e törvény parlament elé való kerülése, lévén, hogy már az előző kormány is foglalkozott ezzel: Nógrádi László volt miniszter úr támogatólag szólt a beterjesztés mellett, megfogalmazva, hogy talán hamarabb is elkészülhetett volna ez a törvénytervezet, esetleg még az ő idejük alatt.
Kormánypárti képviselőként megfogalmazódott bennünk az is, hogy bár örvendetes, talán nem lenne haszontalan egy középtávú, legalább három kormányzati ciklusra vonatkozó terv elfogadása, esetleg egy hosszú távú törvény elfogadása a parlament részéről.
Hangsúlyozom, hogy ajánlásomban most természetesen a szabad demokrata és a szocialista képviselők támogató véleményét mondtam el. Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me