KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A gazdasági bizottság az elmúlt heti ülésén tárgyalta a törvényjavaslatot, és 16 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett támogatta annak általános vitára való alkalmasságát.
Ezt azért szerettem volna rögtön a legelején bejelenteni, hogy ezzel is bemutassam azt, hogy a gazdasági bizottságban a bizottság tagjainak többsége szükségesnek, fontosnak és támogatandónak tartotta a törvényjavaslatot. Itt szeretném külön megemlíteni azt is, hogy Fónagy János miniszter úr, az ön elődje is kifejtette azt, hogy bizony az ő időszakukban is már foglalkoztak egy ilyen jogszabály megalkotásának gondolatával, sajnálatos módon erre akkor nem került sor. Örült annak, és kifejtette ezt az álláspontját a bizottsági ülésen, hogy erre most sor került.
A miniszter úr is kifejtette azt, hogy a magyar közúthálózat olyan állapotban van, ami szükségessé teszi minden tekintetben, különösen a gyorsforgalmi úthálózat, hogy egy gyorsított ütemű fejlesztés valósulhasson meg, az ehhez szükséges forrásokat a költségvetésen belül el kell különíteni. Ehhez természetszerű az, hogy a jelenleg is meglévő és érvényben lévő jogszabályokon belül bizonyos módosítások történjenek, amelyek a gyorsítást lehetővé teszik.
Melyek ezek? Természetszerűen a pénzügyi források meghatározása. Itt három évre előre a jogszabályban rögzítésre kerül, hogy a kormányzat mennyit kíván erre a célra fordítani. A különböző államigazgatási, környezetvédelmi engedélyezési eljárások tekintetében is szükség van módosításra és különleges eljárásra, és a polgári perrendtartás szabályait is némileg módosítani szükséges. Úgy gondolom, már említésre került, hogy Magyarországon is van előzménye ennek a törvényjavaslatnak, de nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió más tagállamaiban is. Külön emlegetni szokták a német példát, amikor a keleti tartományok közúthálózatának fejlesztésére egy önálló jogszabályt alkotott az akkori német parlament, és ennek működése alapján is mondhatjuk, hogy valószínűsíthető, hogy ez a jogszabály is hasznos lesz az útépítés szempontjából.
Szeretnék néhány olyan problémára utalni, amelyet képviselőtársaim a bizottsági ülésen fölvetettek. Hangsúlyozták, milyen fontos dolog, hogy közérdekű tevékenységgé minősítik a gyorsforgalmi úthálózat építését. Ez a kisajátítási eljárások gyorsítása szempontjából nagy jelentőségű dolog. Fontos dolog, hogy már az előkészítés stádiumában az érintett lakosság megismerheti az elképzeléseket, elmondhatja az azzal kapcsolatos véleményét, és ennek megfelelően módosíthatóak a javaslatok. Egyes képviselők megfogalmazták azt a véleményüket, hogy talán szerencsésebb lett volna egy hosszú távú programot is megfogalmazni a javaslatban, 2012-ig például, meghatározva ebben azt, hogy ez alatt az idő alatt milyen hosszúságú gyorsforgalmi úthálózatot kíván megvalósítani a kormányzat.
Felvetődött az is, és ezt talán módosító indítványokkal célszerűbb lenne pontosítani, hogy a mellékletben szereplő táblázatban a határidők egységesen 2007-et tartalmaznak. Ez félreértésre és félremagyarázásra ad lehetőséget, olyan látszatot kelt, amiről nyilvánvalóan nincsen szó, de a lehetőségét megteremti, hogy azok az útszakaszok, amelyek átadására az idén vagy a jövő évben sor kerül, mintha valamiféle halasztást szenvednének.
(9.10)
Tehát a szocialista, illetve a szabad demokrata képviselők is megfogalmazták azt, hogy talán szerencsésebb lett volna, ha ez a táblázat pontosabb adatokat tartalmaz.
Még egy dologra szeretnék kitérni, ami a bizottsági ülésen is felvetődött: az országban hatalmas mennyiségű hulladék anyag halmozódott fel az elmúlt évtizedekben. Itt erőművi pernyékről, meddőhányókról és egyebekről van szó. Ezek hasznosítása Nyugat-Európában már az elmúlt évtizedekben megtörtént, és talán más mód nincs is e hatalmas tömegű hulladék anyagok hasznosítására, mint az útépítésben történő felhasználás. Tehát javaslatot teszünk majd képviselőtársaimmal arra, hogy a törvényjavaslat kötelező érvénnyel rögzítse azt is, hogy ezen hulladék anyagokat az autópálya-építésben hasznosítani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) szükséges.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me