KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Az előző percekben környezetvédelmi problémákról esett szó; Illés Zoltán is ilyeneket emlegetett fel. Képviselő úr, nincsen olyan paragrafus a törvényjavaslatban, amely arról szólna, hogy ne kellene környezeti tanulmányokat készíteni (Balsay István: De van!), hanem pontosan arról szól a javaslat, hogy ennek bizonyos időkorlátot kell szabni, mert az előző időszakban erre hivatkozva olyan hosszú idők teltek el a hatástanulmányok elkészítésével, ami indokolatlanul hátráltatta az autópályák építését.
Amit Illés Zoltán említett, és gyakran hivatkozik európai országok környezetvédőinek véleményére: ezt olyan országok környezetvédői mondják, ahol olyan autópálya-sűrűség alakult ki, ami nálunk ötven év múlva sem lesz. Lehetséges, hogy az ottani környezetvédők azt az álláspontot fogalmazzák meg, csak nem tudom, hogy mit gondolnak arról, hogy ha ezekben az országokban nem lenne olyan autópálya-sűrűség, mint amilyen jelenleg van, akkor ezekben az országokban hogyan lehetne egyáltalán közlekedni, vagy mi történne akkor, tisztelt képviselő úr, ha Magyarországon nem épülnének meg ezek az autópályák. Szerencsésebb lenne-e az a megoldás, ha ezek a kamionok, amelyek így is, úgy is áthaladnak az országon, lakott területen haladnának át?
A Balsay képviselő úr által felvetettekre csak annyit szeretnék reagálni, hogy ezen anyagok használata nem újdonság: már harminc évvel ezelőtt is épültek kísérleti útszakaszok erőművi pernyéből, tehát ezek gyakorlatilag már rendelkezésre állnak. Nemcsak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában is épültek jelentős útszakaszok, például autópályák is, ilyen anyagok felhasználásával, és érték azt el gyakorlatilag, hogy nem termőföldeket áldoztak fel annak érdekében, hogy anyaglelőhelyeket találjanak, és onnan bányásszák ki az autópálya-építéshez szükséges anyagokat, hanem e hulladék anyagokat hasznosították ily módon.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me