MÁRTON ATTILA

Full text search

MÁRTON ATTILA
MÁRTON ATTILA, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kovács Tibor képviselő úr már elmondta mindazokat a pozitívumokat, amelyek ezt a törvénytervezetet jellemzik vagy jellemezhetik.
A tartózkodó szavazatot leadó ellenzéki képviselők is egyetértettek abban, hogy ez a törvénytervezet a szöveges részében valóban olyan jogszabály-módosításokat tartalmaz, amelyeket mi is támogatni tudnánk, és ezt a bizottsági ülésen is elmondtuk, hiszen meggyőződésünk szerint az autópályák és a gyorsforgalmi utak építését megkönnyítik, az eddig igencsak bonyolult, időigényes eljárásokat időben lerövidítik, és technikájukat is leegyszerűsítik.
Kovács Tibor képviselő úr szintén szólt az előbb a környezetkímélő technológiák alkalmazásáról, hulladék anyagok felhasználásáról, ami szintén fölvetődött. Az ellenzéki képviselők ezzel szintén egyetértettek.
Ha azonban részletesebben is megnézzük ezt a törvénytervezetet, nagyon komoly problémákat találunk konkrétan a mellékletben és a finanszírozási kérdésekben. Úgy tűnik, hogy szó sincs már a választási kampányban beígért 800 kilométer autópálya megépítéséről, különösen nem a kormányzati ciklus végéig, mint ahogy ezt az MSZP-SZDSZ-kormánytagok a kampányban oly sokszor elmondták, hiszen 2006. december 31-éig már csak 431 kilométer szerepel a törvénytervezet mellékletében.
A nagy problémát a finanszírozási kérdésekben látjuk. Jövőre 2004, a költségvetés elfogadás előtt, és érdekes módon 2004 mégsem szerepel ebben a törvényjavaslatban, tehát nem tudjuk pontosan, hogy valóban azokat az összegeket kívánja-e autópálya-építésre fordítani majd a kormány, mint amelyek az eddigi nyilatkozatokban szerepeltek.
Felvetődött az is, hogy hogyan és milyen módon - és ezt kormánypárti képviselők is megkérdezték - fog majd a finanszírozás megvalósulni, hogyan lehet akár EU-forrásokat, akár magántőkét bevonni az útépítésekbe, és sajnos erre vonatkozóan konkrét választ nem kaptunk a bizottsági ülésen. Ugyanazt az általános választ ismételte meg a minisztérium jelen lévő képviselője, amely egyébként az általános indoklási részben is le van írva, hogy a kormány meggondolja annak lehetőségét, hogy hogyan és milyen formában lehet akár banki tőkét, akár magántőkét bevonni a finanszírozásba. Úgy gondoljuk, hogy ez nem egészen elfogadható abban az esetben, ha törvényben kíván a kormány valamit rögzíteni.
Nézzük ezt a bizonyos mellékletet! Itt bizony úgy néz ki, hogy komoly ellentmondások vannak. Ugyanis a bizottsági ülésen a Nemzeti Autópálya Rt. képviselői szétosztottak egy anyagot, amely az NA Rt. elkövetkezendő évi fejlesztéseit és beruházásait tartalmazza. Nos, tisztelt miniszter úr, ha valaki ezt figyelmesen összehasonlítja a törvénytervezet leírt szövegével, akkor látható, hogy több olyan fejlesztés szerepel az NA Rt. tervei között, amelyek a törvénytervezetben még csak megemlítésre sem kerülnek. Ezért aztán föltettük azt a kérdést, hogy vajon a törvénytervezetbe beállított finanszírozási összegek, amelyeket a kormány majd az autópálya-, illetve a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére kíván fordítani, csak a befejezett beruházásokat vagy az elkezdett és folyamatban lévő beruházásokat is tartalmazza.
A válasz a jegyzőkönyv tanúsága szerint erre egyértelműen az volt, hogy csak azokat a beruházásokat, amelyek egyébként a megadott határidőre majd befejeződnek. A kérdés csak az, hogy akkor az NA Rt. terveiben szereplő fejlesztések és beruházások milyen pénzekből és hogyan fognak megvalósulni, mert bizony, ha ezt összeadjuk, több mint 100 kilométer gyorsforgalmi úthálózatról van szó, amelyet egyébként az NA Rt. majd elkezd kivitelezni. A kérdés csak az, hogy lesz-e rá forrása, és ha igen, honnan, mert a törvénytervezetben ez nem szerepel.
Nagy problémát látunk abban is, hogy a polgári kormány előző időszakban elkészített gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztési tervei közül, úgy tűnik, éppen hogy csak szemezgetett a jelenlegi kormányzat, hiszen több beruházás, amelynek egyébként már az előkészítése is folyamatban van, nem szerepel a törvénytervezetben. Hogy egyetlenegy konkrét példát mondjak, például a 4-es számú főútvonal gyorsforgalmi úthálózattá történő fejlesztése, amelyre például Hajdú-Bihar megyében már több mint 26 millió forintot fordított a Közútkezelő Kht., sehol nem jelenik meg a tervekben, sőt mi több, a 2015-ig tervezett gyorsforgalmi úthálózati térképen sem szerepelnek ezek a fejlesztések, amelyekre, még egyszer mondom, már a tervek is folyamatban vannak, és több tíz millió forintot fordított a kht.
Nos, ezek azok a problémák, amelyek miatt mi, ellenzéki képviselők nem tudtuk egyöntetűen támogatni, és nem tudtuk támogatni az általános vitára való alkalmasságát ennek a törvénytervezetnek. Ezeket a problémákat és kifogásokat fogalmaztuk meg, és természetesen módosító indítványokat fogunk majd benyújtani.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me