MOLNÁR LÁSZLÓ

Full text search

MOLNÁR LÁSZLÓ
MOLNÁR LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Parlament! Tisztelt Jelenlévők! A költségvetési bizottság megtárgyalta legutóbbi ülésén az előterjesztést, és többségi állásfoglalásával általános vitára alkalmasnak tartotta.
A vitában elhangzott - miután Lenártek képviselőtársam is említette, én is szeretném elmondani -, fontos garanciális elemnek tartjuk, hogy a későbbiekben törvény szabályozza az autópályák és gyorsforgalmi utak építését. Az is elhangzott a vitára való válasz kapcsán, hogy ebbe a körbe érdemes lenne a négynyomúsítást is bevonni az egyszerűbb érthetőség miatt, hiszen a keleti országrészben esélyünk sincs arra, hogy autópálya épüljön, a keleti határ mellett - Debrecen, Békéscsaba, nem akarom ragozni ezt a vonalat -, éppen ezért a négynyomúsítás ennek a térségnek a jelenlegi fejlettségi szintje mellett megfelelő és kívánatos.
Fontos közérdeknek tartjuk a kisajátítási eljárás kérdését, éppen ezért a gyorsítás, a kisajátítási eljárás felgyorsítása terén, amely a törvény kapcsán elővásárlási jogban van rögzítve, az hangzott el, hogy a vételi jog intézményének megvizsgálása fontos lenne, hiszen itt az állam egyoldalú nyilatkozattal biztosíthatná az autópálya-, a gyorsforgalmiút-építéshez és négynyomúsításhoz a területet.
A környezetvédelmi kérdés rendkívül élénk vitát vált ki minden vonatkozásban. A költségvetési bizottságban a gazdaságosság prioritása merült fel, éppen ezért üdvözöljük azt, hogy a 3. §-ban rögzítve van a forrásoldal is, amely lehetővé teszi, hogy az éves költségvetésbe ezek az összegek bekerüljenek.
Egy példát említek, ami költségvetési bizottságban is elhangzott a környezetvédelmi terhelés vizsgálata, a vegetációs idő vizsgálata kapcsán (Babák Mihály közbeszól.) - ahogy a közbeszóló Babák képviselőtársam említi -: ez a 44-es főút kérdése volt, amely neuralgikus pontja a keleti országrésznek. Ígéret szóban elhangzott arra vonatkozóan, hogy ezzel a kérdéssel bővebben foglalkozunk. (Babák Mihály: Magas helyről!) Kihasználva annak lehetőségét, hogy ez a téma a költségvetési bizottságban mindkét oldalról elhangzott, ezért szükségesnek tartjuk azt, hogy a törvényben a melléklet bővüljön az előkészítés alatt lévő úthálózattal, annak felsorolásával.
Azért is késtem egy picit, mert ki kellett nyomtatni azokat a korábbi kormányhatározatokat, amelyeket az egyik kormány a másik után váltogatott. Így mondhatom azt, hogy a 44-es út fejlesztése az előző kormány döntése alapján került ki a 2010-ig tartó fejlesztésből - ennyit a házunk tájáról (Babák Mihály: De elindult!) -, de elindult.
Azt is fontosnak tartom (Babák Mihály: Csak másfél éve nem folytatódik!), hogy mivel törvény szabályozza a gyorsforgalmi út építését most már a kormányszintű döntésekkel ellentétben, hogy a gazdasági bizottság javaslata alapján a parlament évente hagyja jóvá a nyomvonalat, nem pedig úgy, ahogy a tervezetben szerepel, a területfejlesztési, a gazdasági és az útépítésért felelős miniszter jóváhagyásával. Ezek azok a garanciális elemek, amelyek mind ellenzéknek, mind kormánypártnak hosszú távon megfelelőek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me