SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az előttünk lévő törvényjavaslatnak - mint általában minden törvényjavaslatnak - vannak pozitív és negatív elemei. A pozitív elemeit is elismerjük, de a negatív elemeket is ki kell emelni, éppen azért, hogy tanuljanak belőle, ha elfogadják a jogos kritikát, illetve a kritikákat esetleg be is építsék a törvényjavaslatba.
Mik a pozitív előnyök? Mindenképp pozitívnak kell értékelni, hogy előretekint a törvény. Előretekint és támaszkodik a polgári kormány előkészítő munkájára. Előretekint, és azokat az előkészítő munkákat, amelyeket a polgári kormány az autópálya-építés során elkezdett, önök nagyon ügyesen használják föl.
Mi a következő pozitív eleme a törvényjavaslatnak? Az, hogy megpróbálja kiszűrni az autópályák, illetve gyorsforgalmi utak építésekor azokat a bürokratikus szabályokat, amelyek sokszor lelassítják az építkezést. Ennek azonban nagy hátránya, illetve hibája is lehet a törvényben, amire külön fel fogom majd hívni az önök figyelmét.
Nagyon pozitívnak tűnik, hogy látszólag pénzeszközöket ad át a tervezéshez, az építkezéshez, a kivitelezéshez, a megvalósításhoz. Reméljük, hogy ezek a pénzeszközök a következő időszakban rendelkezésre is fognak állni. Az is pozitív, hogy másfél év időveszteség után - amely alatt semmi mást nem tettek, csak ellenségkeresésbe bujtatták magukat - végre munkával foglalkozik a kormány, így a gyorsforgalmi utak építésével és megvalósításával, s nem azzal, hogy hol keressenek a kivitelezőkben, az alvállalkozókban és másokban ellenséget.
Most pedig nézzük azokat a hibákat, negatívumokat, amiket - úgy gondolom - mindenképp érdemes megnézni, megfigyelni és talán bele is építeni a törvénybe.
A legnagyobb gondunk a számokkal van. Szokták mondani, hogy a fránya számok. Mindenképpen érdemes a számok mögé nézni. Önök nyolcszáz kilométer autópálya megépítését ígérték a ciklus kezdetén a ciklus végéig. Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt, a jelenlegi kormány több tagja, valamint több képviselőjelölt is nyolcszáz kilométer autópályát ígért a programjában. Ehelyett most 431 kilométert jelölnek meg. De azt kell mondanom, hogy ebben a 431 kilométerben is van egy svindli - így kell mondanom, mert nem tudom máshogy mondani -, hisz ebből 31 kilométer már megépült, jelesül a szekszárdi híd és a hozzá tartozó gyorsforgalmi útszakasz. Egyébként ezt a 31 kilométert már többször is átadták, először az SZDSZ, utána az MSZP, majd pedig próbáltak egy közös ünnepséget is tartani. Nagyszerűen átadták, de ezt a 31 kilométert ne keverjük ide. Újabb 25 kilométer pedig megdöbbentő módon kerül ide. Roppantul örülünk - és ezt nem cinikusan mondom, mert tényleg örülünk - annak, hogy 13 kilométer megépült Vecsést és Üllőt elkerülő útszakaszként. De ennek az előkészítése már rég megtörtént, és már a fizikai munkálatok is elkezdődtek.
Kimondottan örülünk annak, hogy a 10. számú főút fejlesztése során nyolc kilométer útszakasz kétsávosítása megépül. Kimondottan örülünk annak, hogy négy kilométer Debrecent elkerülő útszakasz megépül. De ez nem gyorsforgalmi út, hanem főút. A gyorsforgalmi útnak különböző szabályai, különböző kritériumai vannak, ezeket nem lehet ide keverni. Ha ezeket a számokat összeadjuk, majd kivonjuk az önök által megjelenített 431 kilométerből, akkor valójában csak 375 kilométer út építéséről beszélhetünk. Kérdezem miniszter úrtól, hogy az Info Rádióban miért említett mégis 280 kilométer gyorsforgalmiút-fejlesztést az elkövetkezendő ciklusban. Talán ezt is tisztázni kellene.
A következő nagy kérdés és negatívum a finanszírozás. Ebben a törvényben már beszélnek finanszírozásról, de hozzáteszik az EU-s finanszírozást, és hozzáteszik magántőke bevonását is. EU-s finanszírozásról lehet beszélni, de konkrétumokat nem tudunk, viszont a magánfinanszírozásról megvan a véleményünk. M5-ös szindróma lesz ennek a következménye. Önök most alig tudnak kibújni abból a szerződésből, amelyet az MSZP-SZDSZ-es kormány kötött az M5-ös autópálya-koncesszió kapcsán. Az ország, sőt mondhatni Európa egyik legdrágább autópályája az M5-ös. Végre elérték a tárgyalásokon, hogy egyáltalán esély van arra, hogy kijöjjünk ebből a katasztrofális koncessziós szerződésből, most mégis újra a magántőke bevonását emlegetik. Hogyan, mi módon, mennyiért és hogy akarják ezt megvalósítani? Erről semmit nem beszél a törvényjavaslat.
(10.40)
A környezetvédelmi szempontokról már beszéltek korábban is a környezetvédelemhez nálam sokkal jobban értő emberek. Egy szempontot mégis hadd vessek fel: az önök állítása szerint is - s ez az anyagban is benne van - tíz-tizenkét évig tart egy autópálya-szakasz előkészítése. Tíz-tizenkét év kell ahhoz, hogy a megvalósítás, de nem is a megvalósítás, hanem a kivitelezés megkezdődhessék. Ehhez képest a környezetvédelmi szabályokat önök úgy akarják fölgyorsítani és fölpörgetni, amelyek miatt komoly és nagyon súlyos hátrányokat szenvedhet el a környezetvédelem.
Néhány dolgot hadd mondjak el önöknek. Vácnál a Naszály-hegy elbontását nem lehet meg nem történtté tenni. Lehet, hogy szükségünk van az ottani anyagra, de nem lehet meg nem történtté tenni. A Tisza szabályozása lehet, hogy nagyon jó volt, de nem lehet visszacsinálni száz év után. Gondoljanak bele a kőröshegyi völgyhíd megjelenésére az ottani képben, a tihanyi apátság és a badacsonyi hegy mellett a harmadik legnagyobb tájegységet uraló kép lesz azon a vidéken. Én nem mondom, hogy nem kell megvalósítani, de ha önök ebbe nem gondolnak bele, és a környezetvédelem szabályait fel akarják rúgni csak azért, mert más szempontokat akarnak érvényesíteni, akkor, azt hiszem, nagyon nagy kárt csinálnak önök az országnak.
Az államháztartási törvényt önök 50 milliárd forintra módosították olyan esetben, hogy ha 50 milliárd forint fölötti szerződést köt meg az állam, akkor azt az Országgyűlés elé kell hozni. Ennek a hatálybalépése 2003. július 19-ével meg is történt. Itt van előttünk egy másik törvényjavaslat, szintén novemberben nyújtotta be Csillag István miniszter úr, az NA Rt. és a Vegyépszer Rt. között kötendő szerződést hozza ide a parlament elé, és itt még az 50 milliárdról úgy beszél, hogy ezt az Országgyűlés döntse el. Most pedig arról van szó, hogy ezt az 50 milliárdos határt törölje el ebben a törvényben.
Hadd olvassam fel ennek a tervezett törvénytervezetnek az indoklási részét: az Országgyűlés felhatalmazását kell kérni azért, hogy be lehessen mutatni a szerződés főbb tartalmi elemeit, az állami finanszírozás szükségleteit, ennek kereteit, illetve ütemezését. A jelenlegi törvényben, amit önök most elénk hoztak, semmit nem tudunk ezekről az autópálya-szakaszokról.
Vélhetően bírói függetlenséget is sért ez a törvény. Hadd idézzem több társadalmi szervezet aggályát ezzel kapcsolatban. A 15. §-ban ugyanis olyan döntések elé kényszerítik a bírói testületeket, amelyek akadályozzák őket a meggyőződésük szerinti döntésben. Ugyanis milliárdos építkezések indulhatnak el úgy, hogy még nincs meg a végleges bírói döntés. Tisztelt hölgyeim és uraim, főleg az önkormányzati képviselők, polgármesterek, önök tudják azt, hogy amikor megépül jogtalanul egy ház, felépül, mondjuk, a Citadella alatt valami, milyen nehézségekbe ütközik annak a jogtalanul felépített építménynek a lebontatása és az eltüntetése onnan, a tájba illő környezetből.
Végül néhány konkrét beruházásról, vagyis azok elmaradásáról hadd beszéljek néhány autópálya keretében. Az M0 nem zárul be, sem a keleti szakaszon, sem az északkeleti szakaszon, és szó sincs arról, hogy a nyugati, északnyugati szakasszal mi lesz; hatalmas nagy gondokat okoz. Nem beszélnek önök arról, hogy mikor lesz meg, vagyis beszélnek, de nem 2006-ig - de önök 2006-ról beszéltek -, a gödöllői átkötésről. A legnagyobb forgalmat arra vihetné el az M3-as autópályára, és önök 2007-re csúsztatták ezt az egyébként előkészített terepet.
Az M7-es gyorsforgalmi út egyik szakaszát kihagyják, a Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakaszt. A miniszterelnök úr arról beszélt, hogy az M7-es meglesz 2006-ig, önök nem írnak erről semmit. Az M6-osról: a Dunaújváros-Szekszárd közötti szakasz kimarad. Pécs polgármestere az előbb beszélt, ezt nem említette meg, hogy egy darabig megépül, Dunaújvárosig, utána megint megépül, de egy köztes szakasz, ami legalább ugyanolyan forgalmas, legalább ugyanolyan veszélyes, nem épül meg.
M8-as - kimondottan csak a dunaújvárosi hidat tervezik megépíteni. Az ország egyik legfontosabb és legforgalmasabb útszakasza az M8-as, egy méterről nem beszélnek önök, a későbbiekben sem, 2007-ig sem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az azutáni időszakra teszik. Megyeszékhelyek eléréséről nem beszélnek.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Összefoglalva: a cél jó, a cél nemes, meg kell valósítani, de messze nem azokat a számokat terjesztették önök elénk, amelyekről önök beszéltek. Újabb választási ígéretükről derült ki, hogy az csak lufi, és azt kell mondanom, hogy mernek kicsik lenni, a 800 kilométerből csak 375 kilométert tudnak megvalósítani.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me